Levně a chutně: 3 jednoduché recepty do 40 Kč, které si zamilujete

Žena kontroluje účtenku od nákupu potravin Alliance Images / Shutterstock.com

Příjemný oběd nebo chutná večeře do 40 Kč? Inspirujte se našimi recepty, které jsou nejen ekonomické, ale především výtečné. Zapečený kuskus nebo cuketa? Pochutná si celá rodina!

Přečtěte si také

Sladká inspirace z jihu: Sicilské mandlové torrone s vůní skořice

Levně a chutně

Levné recepty se těší oblibě – díky nim totiž připravíte časově nenáročné pokrmy, které šetří váš čas i peněženku. Jestli tedy nevíte, co připravit k večeři, tady je pravidelná dávka inspirace: co třeba lahodné květákové suflé? Jako bonus máme ke každému receptu i video, podle kterého zvládne připravit jídlo i naprostý laik.

Všechny ingredience seženete v běžném obchodě a rozhodně můžeme slíbit, že nezatíží vaši peněženku ani žaludek. Pro nákup za výhodné ceny sledujte Kupi.cz, kde najdete všechny informace o aktuálních slevách.

Plněná cuketa z trouby

Vynikající večeře pro celou rodinu – zapečená cuketa plněná bramborovou směsí. Raději mějte při ruce dostatek ingrediencí, protože tato večeře rychle mizí z talířů.

Potřebujete:

  • cuketu
  • brambory
  • cibuli
  • česnek
  • vejce
  • petrželku
  • parmezán
  • chilli
  • oregano a římský kmín

Podélně rozkrojte cuketu a vydlabejte vnitřek. Okořeňte ji, zakápněte olivovým olejem a šup s ní do trouby na 8 minut. Mezitím můžete povařit brambory a osmahnout nakrájenou cibulku. Uvařené brambory pak nastrouhejte a smíchejte je s kořením, vejcem, parmezánem a cibulkou. Nakonec směsí naplňte cuketové lodičky a pečte ještě po dobu 30 minut. Dobrou chuť!

Sezóna cuket je již pryč, ale v supermarketu je stále můžete koupit – v akcích se cena za kus pohybuje kolem 25 korun.

Květákové suflé

Výsledná cena květákového suflé závisí na aktuálních cenách květáku – proto sledujte Kupi.cz a nenechte si jej ujít v akci.

Potřebujete:

  • květák
  • 3 vejce
  • 3 lžíce parmezánu
  • 70 g másla
  • 2 housky
  • mléko
  • sůl a pepř, muškátový oříšek a petrželku

Ze všeho nejdříve vařte růžičky květáku v osolené vodě cca 10 minut. Než dovaří, můžete nakrájet housky a namočit je do mléka. Vymačkanou houskovou hmotu v míse spojte se žloutky, bílky nechte zvlášť. Tuto směs okořeňte, přidejte změklé máslo a parmezán.

Nyní nastává chvíle, kdy do směsi můžete vložit měkký, nasekaný květák. Směs odložte a připravte sníh z bílků, který do ní pak jemně zapracujete. Květákové suflé pečte ve vymazané formě s kousky másla půl hodiny na 180 °C. Výsledek? Pochutnají si nejen milovníci květáku.

Opomíjený příbuzný klasického květáku

Květák zná každý z nás – je krásně bílý a na pultech zeleniny ho doplňuje zelená brokolice. Ale slyšeli jste už někdy o romanescu? Jedná se o druh zeleniny, který poutá hlavně vzhledem (někdy se mu také říká římský nebo věžatý květák).

O tomto krasavci, kterého už můžete koupit běžně v supermarketech, mnozí lidé tvrdí, že v sobě snoubí to nejlepší z květáku i brokolice, jimž je velmi podobný, a je i, co se chuti týče, někde mezi nimi. Je zdrojem vitaminu A, C, K a kyseliny listové. Obsahuje také omega-3 mastné kyseliny, draslík a antioxidanty.

Romanesco Češi nejedí tak často jako běžný květák. Canva

Kuskus má šmrnc

Zapečený kuskus je dalším adeptem na rychlý oběd nebo večeři za pár korun.

Potřebujete:

  • hrnek kuskusu
  • mraženou zeleninu
  • balkánský sýr
  • olivový olej
  • koření dle chuti
  • zeleninový bujón

Začněte přípravou kuskusu dle návodu. Zeleninu vařte 10 minut ve vývaru, poté ji smíchejte s připraveným kuskusem a nadrobeným balkánským sýrem. Tuto směs umístěte do vymazané zapékací nádoby. Pečte cca 30 až 40 minut na 180 °C. Syté, příjemné vegetariánské jídlo, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost.

Dobrou chuť!