Spalujte kalorie, aniž byste o tom věděli: Chůze i úklid se může vyrovnat fitku

Nemalé množství kalorií spalujeme i během běžných denních aktivit. Canva

Jediná správná cesta za vysněnou postavou je spálit během dne více kalorií, než kolik jich přijmeme. Za spalováním kalorií nemusí vždy stát náročný trénink. Už při běžných aktivitách, jako je chůze či uklízení, spálíte více, než si myslíte. Nakolik je tedy každodenní pohyb efektivní?

Přečtěte si také

Sedmikrásky právě kvetou: Využijte jejich antibakteriální vlastnosti a uvařte si doma sedmikráskový „med“

Co jsou vlastně kalorie?

Víte, co se za všudypřítomným slůvkem kalorie vlastně skrývá? Jedná se o označení pro množství energie, které dokáže zvýšit teplotu 1 gramu vody z 14,5 °C na 15,5 °C. V souvislosti s výživou se používají tisícinásobky těchto jednotek, tedy kilokalorie (kcal).

K jejich výdeji dochází zejména funkcí bazálního metabolismu, termoregulací, stresem, při trávení či cílenou aktivitou. Tou se nemyslí pouze sport, ale každý pohyb, který během dne vykonáte. Kolik tedy spálíte, aniž byste dřeli ve fitku?

Počet spálených kalorií během jednotlivých aktivit ovlivňuje celá řada faktorů, jako je například vaše váha, pohlaví, genetika či věk. Proto uvedené jednotky berte pouze jako přibližné údaje, které platí pro průměrného člověka s váhou 70 kg.

Chůze je dobrá pro tělo i pro duši

Chůze je tím nejméně násilným způsobem, jak do svého dne zařadit pohyb. Nejen, že při ní budete spalovat kalorie, navíc uděláte něco pro své fyzické a psychické zdraví. Pokud nemáte během dne čas chodit na procházky, ozvláštněte si třeba cestu do práce. Zkuste jít do práce pěšky, vystoupit o pár zastávek dříve nebo zaparkovat auto o pár bloků dál. Každý krok se počítá.

Při chůzi můžete spálit až 170 kcal za půl hodiny. V případě svižnějšího tempa to může být až dvojnásobek – a to už si pak nezdravou odpolední svačinku vyčítat nemusíte.

Chůze je velmi efektivní a nenáročný způsob hubnutí. Canva

Dát přednost schodům před výtahem se vyplatí!

Jen málokdo si zvolí chůzí po schodech, když má možnost jet výtahem. Je to možná pohodlnější, ale žádných kalorií navíc vás to nezbaví. Zato při chůzi do schodů můžete spálit 40 kcal již za 5 minut. A pokud půjdete nahoru s nějakou zátěží, počet spálených kalorií se bude o hodně zvyšovat. Vynést si nákup po schodech se tedy určitě vyplatí.

Domácí práce místo fitka

Většina z nás ví, že domácí práce mohou být někdy pořádná makačka. Spálit se během nich dá opravdu nemalé množství kalorií. Takový jarní úklid vám pak dá možná zabrat více než hodina ve fitku. Dejte tedy přednost manuálnímu uklízení před chytrými roboty a pusťte se do toho.

Jaký energetický výdej jednotlivé domácí práce představují?

  • 100200 kcal/hod.: spálíte při žehlení, přípravou a vařením jídla a umýváním nádobí
  • 250350 kcal/hod.: můžete spálit během vytírání, luxování či mytí oken

Tip: Věděli jste, že během půl hodiny sexuální aktivity lze spálit stejné množství kalorií jako při kondičním tréninku za tu samou dobu?

Hubněte při práci na zahradě

Pro všechny zahrádkáře máme dobrou zprávu. Hodinové okopávání záhonu nebo zastřihávání keřů a stromků vás zbaví zhruba tolika kalorií, jako hodinový lehký aerobik. Oproti němu však děláte nejen něco pro sebe, ale i pro svou zahrádku a můžete tak zabít dvě mouchy jednou ranou.

Kalorie spalujete i při práci na zahrádce. Canva

Mějte přehled o spálených kaloriích díky chytrým hodinkám

Chcete-li mít o své aktivitě opravdu přehled, vyplatí se vám koupě chytrých hodinek či fitness náramku, které energetický výdej zaznamenávají neustále. Zatímco náramky se využívají hlavně k monitorování pohybové aktivity, hodinky se díky hezkému designu hodí i na běžné nošení.

Chytré hodinky disponují oproti náramkům více funkcemi a jedná se vlastně o miniaturní telefon. Cenový rozdíl mezi nimi je však patrný, takže pokud chcete zařízení pouze na sport, budou pro vás hodinky zbytečné.

Mezi aktuálně nejoblíbenější chytré hodiny patří:

  • Apple Watch SE 40mm za 7 990 Kč.
  • Samsung Galaxy Watch Active za 3 980 Kč.
  • Huawei Watch GT 2 za 3 399 Kč.

Oblíbený fitness náramek je například Xiaomi Mi Smart Band 6 za 1 190 Kč či Honor Band 5 Meteorite Black za 790 Kč.