Lepší než z obchodu! Připravte si nešizenou česnekovo-sýrovou pomazánku na jednohubky

Jednohubky s česnekovo-sýrovou pomazánkou na dřevěném prkýnku. Anna Kolásková

Česnekovo-sýrová pomazánka je česká klasika. Miluje ji snad každá rodina a každý na ni má trošku jiný recept. Někdo se snaží dělat zdravější verzi s jogurtem, jiný sází na klasiku s majonézou. My si dnes připravíme druhou variantu, tedy poctivou, ničím nešizenou česnekovo-sýrovou pomazánku, která oproti kupované verzi neobsahuje žádná éčka, konzervanty ani barviva.

Přečtěte si také

Action otevírá svou 81. prodejnu v Česku! Více než 1 500 položek tu stojí méně než 25 Kč

Kupovaná česnekovo-sýrová pomazánka

Vlastní verzi česnekovo-sýrové pomazánky nabízí snad každý výrobce. Některé jsou povedenější, jiné méně. Setkat se můžete s pomazánkami od těchto výrobců – Toppo, Penny, Varmuža, Gastro, Chef Select (Lidl), K-Classic (Kaufland), Váhala a další.

Jak poznat kvalitní pomazánku z obchodu

Pokud sáhnete po pomazánce z obchodu, vždy pečlivě čtěte složení. Ingredience, která je napsaná jako první v pořadí, má nejvyšší procentuální zastoupení ve výrobku.

Je-li první uvedená majonéza, pak je pomazánka hlavně majonézová. Je-li první v pořadí sýr, pak máte vyhráno. Dále by pomazánka měla obsahovat česnek, a naopak co nejméně konzervantů, éček a barviv.

Recept na nešizenou česnekovo-sýrovou pomazánku

Základem česnekovo-sýrové pomazánky je pomazánkové máslo, které můžete nahradit žervé. Česnek přidávejte podle chuti, avšak pozor, každá odrůda má jinou sílu.

Ingredience na pomazánku

  • 375 g pomazánkového másla (3 balení po 125 g)
  • 100 g goudy (nastrouhané najemno)
  • 8 lžiček majonézy
  • 10 stroužků česneku (podle chuti)
  • sůl, pepř
  • vlašské ořechy a hroznové víno na ozdobu
Detail jednohubek se česnekovo-sýrovou pomazánkou a hrozny. Anna Kolásková

Příprava česnekovo-sýrové pomazánky

  1. Do mísy vyklopte pomazánková másla, přidejte majonézu, najemno nastrouhaný sýr a promíchejte.
  2. Prolisovaný česnek utřete se solí a přidejte do mísy. Nakonec pomazánku dochuťte mletým pepřem.
  3. Pomazánku můžete použít hned, ale po uležení jsou chutě ještě výraznější.

Tip na servírování

Na jednohubkách nejen krásně vypadá, nýbrž i chutná, pokud pomazánku spojíte s dalšími chutěmi. Vyzkoušejte třeba:

  • půlku hroznového vína s vlašským ořechem
  • plátek ananasu (čerstvý nebo z konzervy)
  • měsíček mandarinky
  • plátek vajíčka a kolečko salámu
  • čerstvé bylinky
  • olivy (černé, zelené)
  • rajče, salátová okurka...

Pokud chcete ingredience na občerstvení koupit za výhodné ceny, sledujte letáky a akce na Kupi.cz.