5 jednoduchých receptů na ty nejlepší vajíčkové pomazánky. Kterou si vyberete: klasickou, odlehčenou nebo netradiční?

Pečivo s vajíčkovou pomazánkou wideonet / Shutterstock.com

Vajíčková pomazánka je nestárnoucí lahůdkou. Hodí se ke svačině plné bílkovin i coby lehká večeře. Vybrali jsme proto pro vás 5 úžasných receptů. Zkusíte osvědčenou klasiku, odlehčenou dietní variantu nebo zajímavé obměny?

Přečtěte si také

Konec tupým nožům i struhadlu! Použijte na ně alobal a budou ostré jako břitva

Klasická vajíčková pomazánka

Chcete využít vejce, která zbyla po Velikonocích? Proč si neudělat vajíčkovou pomazánku? Je to nestárnoucí klasika, bez níž se neobejde snad žádný večírek, hodí se ke svačině i jako zdravá večeře. Příprava je rychlá a snadná, takže kuchtění nenarušuje náš aktivní životní styl. Každý kreativec se v kuchyni vyřádí. Dobrou vajíčkovou pomazánku připravíme za hubičku, suroviny jsou snadno dostupné. Výsledkem je chutný pokrm obsahující dostatek bílkovin, vitamínů a stopových prvků. Tak pojďme na to!

Co potřebujeme?

  • vajec uvařených natvrdo
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 2 lžíce pomazánkového másla
  • 1 lžíce taveného sýra nebo 1 lžíce majonézy
  • čerstvá pažitka nebo jarní cibulka
  • sůl

Jak postupujeme?

Vejce podélně rozkrojte a oddělte bílek od žloutku. Bílky nastrouhejte najemno a žloutky utřete s pomazánkovým máslem, hořčicí a sýrem nebo majonézou, přidejte sůl a najemno nasekanou pažitku nebo jarní cibulku a vše společně promíchejte.

Tip: 1 lžíci pomazánkového másla můžete nahradit lžicí klasického másla.

Pomazánka s avokádem

Avokádo v české kuchyni ještě tak úplně nezdomácnělo. Jedná se však o nutričně velice atraktivní potravinu, která splňuje kritéria zdravého životního stylu. Pojďme tedy vyzkoušet chutnou vajíčkovou pomazánku s avokádem!

Co potřebujeme?

  • vejce uvařená natvrdo
  • 2 kusy zralého avokáda
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • sůl, pepř
  • hrst nasekané jarní cibulky

Jak na to?

Avokádo spolu se smetanou a hořčicí rozmačkejte nebo rozmixujte do hladké konzistence. Podle chuti můžete vajíčka také rozmačkat nebo je ponechat nakrájená na kousky. Vše společně s jarní cibulkou, solí a pepřem promíchejte. Na závěr lze pro zvýraznění chuti zakápnout citronovou šťávou.

Tousty s avokádovou pomazánkou a s vajíčkem vařeným natvrdo nadianb / Shutterstock.com

Pomazánka se sýrem cottage

Velice chutná je také pomazánka se sýrem cottage. Vyzkoušejte ji a nebudete litovat! Takže pojďme na věc. Co budete potřebovat?

Suroviny

  • vajec uvařených natvrdo
  • 1 kelímek sýru cottage (cca 150 g)
  • 2–3 lžíce taveného sýra
  • sůl, pepř, mletá paprika

Postup

Vajíčka rozmačkejte vidličkou, přidejte cottage, tavený sýr a vše důkladně promíchejte. Osolte, opepřete a přidejte trochu mleté papriky pro hezčí barvu.

Odlehčená pomazánka s pažitkou

Zelené natě pažitky se s příchodem jara derou ze záhonku nebo rostou v květináči na parapetu. Jejich jasně zelená barva slibuje jarní energii a zdraví. Navíc je pažitka i nesmírně chutná. Zkuste ji přidat do pomazánky. A když navíc tučnou majonézu nahradíte lučinou či jiným čerstvým sýrem, vaše tělo vám za tuto odlehčenou pomazánku jen poděkuje.

Co potřebujeme?

  • vajec uvařených natvrdo
  • 2 lžíce lučiny (nebo podobného čerstvého sýru)
  • 2 lžíce zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1–2 lžičky nasekané, čerstvé pažitky
  • sůl, pepř

Jak postupovat?

Vajíčka nakrájejte na malé kousky. Lučinu smíchejte s hořčicí a zakysanou smetanou nebo jogurtem, přidejte sůl, pepř a pažitku a vše promíchejte s vejci. Doporučujeme podávat na tmavém žitném chlebu.

Veky namazané vajíčkovou pomazánkou a posypané nakrájenou jarní cibulkou Beyond This / Shutterstock.com

Mrkvovo-vajíčková pomazánka s bazalkou

Suroviny

  • vajec uvařených natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíce másla
  • 1 středně velká cibule
  • 3 středně velké mrkve
  • menší hrst nasekané, čerstvé bazalky (nebo 1–2 lžičky sušené)

Postup

Mrkev nastrouhejte najemno a smíchejte s majonézou a máslem. Vajíčka nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte na drobné kostičky a úplně vše společně promíchejte. Přidejte sůl, pepř a bazalku a nechte chvíli odležet při pokojové teplotě.

Tip: Pro odlehčení můžete místo majonézy použít například tvaroh, čerstvý sýr nebo zakysanou smetanu. Dosolte a dokořeňte podle chuti.

Recepty můžete dotvořit podle vlastní chuti a dostupných surovin. Pomazánky, jejichž základem jsou vařená vejce, umožňují kuchařům experimentovat a plně uplatnit vlastní kreativitu. Pověřit přípravou vajíčkové pomazánky můžete i děti. Nemají na tom co zkazit a rády se vám pochlubí s výsledkem. Tímto nenápadným způsobem jim otevřete cestu k vaření a přípravě pokrmů.

Zdroje: Spektrum zdraví, Fresh, Albert, Kupi