Bazalka není jen koření. Jak ji využít při zdravotních potížích?

Bazalka v proutěném květináči pilipphoto / Shutterstock.com

Na zahradě byste ji přehlédli, ale v pokrmu byste její chuť okamžitě poznali. Bazalka je jedno z nejpopulárnějších koření, které se dokonce označuje za základ italské kuchyně. I když je v Evropě velmi populární, málokoho by napadlo, že pochází z Asie. Dokáže ale mnohem více než jen propůjčit pokrmům lahodnou chuť, má i léčivé vlastnosti, kvůli kterým se používá už tisíce let. Zjistěte více o bylince, kterou si můžete snadno pěstovat doma a naplno využívat všech výhod, které nabízí.

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

Bazalka: Poklad kuchařů i starých Egypťanů

Bazalka pravá je jednoletka, která dorůstá do výšky 20–40 cm. Jejím původem je Asie, zejména oblast Indie, kde se pěstuje už zhruba 5 000 let. Hojně ji využívali již ve starověkém Egyptě k balzamování mumií, pomohla chránit mrtvá těla před rozkladem po mnoho let.

Je z čeledi hluchavkovitých a od svých příbuzných ji snadno rozeznáte už její specifickou vůní. Disponuje zelenými listy a většími bílými květy, které můžete vidět od května do června. Existuje ale více kultivarů, které se liší chutí i barvou, známé jsou zejména fialové odrůdy s růžovými květy. Samotnými plody každé rostliny jsou čtyři černohnědé tvrdky.

Bazalka je bohatá na silice, zejména na methylchavikol a linalool. Najdeme v ní hojně zastoupené třísloviny, flavonoidy, glykosidy, éterický olej eugenol, bazalkový kafr, tanin a cinoel. Je také skvělým zdrojem železa, draslíku, vápníku a vitamínu C. Obsahuje i malé množství hořčíku, vitamínu A a manganu.

Původní a fialová odrůda bazalky a Koshchiy / Shutterstock.com

Jak pěstovat bazalku?

Jedná se o rostlinu milující slunce a tak je třeba k ní přistupovat. Na zahradě ji můžete pěstovat tehdy, když teploty překročí 10 °C, ideálně od poloviny května. Je potřeba počítat s tím, že je rostlina náchylná na přemokření, na sucho, na průvan a také na škůdce, zejména na slimáky, kteří ji milují. Jelikož je v kuchyni hojně využívána, nejčastěji se pěstuje na balkoně nebo za oknem. Můžete si koupit semínka nebo už vzrostlé sazeničky.

Sází se mělce, zhruba do hloubky kolem 0,5 cm a ne příliš hustě, ideálně, aby bylo mezi semeny několik centimetrů prostoru. Do květináče o průměru 10 cm se sází kolem tří semínek. Vyžaduje vlhkou a výživnou půdu, pokud ji budete pěstovat od semínka, jako zeminu použijte nejlépe výsevní substrát. Co se týče sklizně, nejlepší je před polednem, protože v tu dobu má rostlina největší obsah silic. Snažte se stříhat hned nad některým párem listů, aby z jejich úžlabí mohly vyrašit postranní výhony.

Sázení bazalky do květináče encierro / Shutterstock.com

Jak bazalku využít v kuchyni?

Bazalka se využívá sušená i čerstvá. Vzhledem k vysokému obsahu důležitých látek je nejlepší ji používat syrovou nebo jen krátce povařenou. Využijte celé listy, natrhejte je nebo nakrájejte. Jedlé květy jsou skvělé do salátů a pro většinu rajčatových omáček na těstoviny. Nabízí sladkou a charakteristickou chuť. Bazalka je také jednou z hlavních složek pesta. Lze ji konzumovat ve větším množství než některé bylinky se silnější chutí. Skvěle se hodí k masu, do omáček, polévek i salátů.

Špagety s bazalkovým pestem a ricottou
Čas přípravy: 30 min Obtížnost: Snadný

Špagety s bazalkovým pestem a ricottou

Špagety s bazalkovým pestem a ricottou jsou velmi jednoduché na přípravu a zároveň báječně chutnají. Vzhledem k tomu, že neobsahují maso, mohou si je dopřát i vegetariáni. Jsme přesvědčeni o tom, že si je zamilujete.

Špagety s bazalkovým pestem a ricottou

K čemu je dobrý bazalkový čaj?

  • Pokud máte zažívací obtíže nebo vás trápí kašel, skvěle vám pomůže bazalkový čaj. Přidejte dvě polévkové lžíce čerstvé nasekané bazalky do vroucí vody a louhujte asi pět minut. Poté sceďte a podle chuti oslaďte surovým medem a pomalu popíjejte.
  • Pro zmírnění bolesti v krku si můžete uvařit bazalkový čaj stejným způsobem, ale vynechejte med, nechte čaj vychladnout a poté jej použijte jako kloktadlo.
  • Pro zmírnění bolesti hlavy přidejte asi pět lístků bazalky do vroucí vody, několik minut povařte, poté nechte vychladnout a pomalu usrkávejte. Bazalka působí na bolesti hlavy tím, že uvolňuje svaly a napětí v těle.
Bazalkový čaj, bazalka Ninetechno / Shutterstock.com

Jak využít čerstvé listy bazalky pro léčbu?

  • Pokud vás začne trápit migréna, rychlou úlevou může být žvýkání čerstvých listů bazalky.
  • Čerstvé listy můžete také rozdrtit a použít na kousnutí nebo bodnutí hmyzem, abyste vytáhli jed a zastavili svědění.
  • Někteří používají rozdrcené listy i na bradavice, kterých se lze tímto způsobem zbavit.

Zdravotní výhody bazalky

Zlepšuje trávení – Může umožnit lepší trávení, posílení vašeho trávicího systému a celkové imunity. Obsahuje eugenol, který pomáhá s protizánětlivými účinky, vyrovnává hladinu kyselin v těle a také obnovuje hladinu pH.

Protizánětlivé vlastnosti – Jedním z primárních použití listů bazalky je boj proti zánětům a problémům, jako je kašel a nachlazení, chřipka, bolesti hlavy, bolesti v krku, horečka a další. Protizánětlivé vlastnosti bazalky mohou pomoci při snižování rizik srdečních onemocnění spolu s bojem proti nemocem, jako jsou zánětlivé střevní syndromy, a dokonce i revmatoidní artritida.

Bojuje s volnými radikály – Může pomoci při ničení volných radikálů svými antioxidanty, čímž snižuje hladinu oxidačního stresu v těle a také zabraňuje poškození buněk. Obsahuje dva antioxidanty, které jsou rozpustné ve vodě. Patří mezi ně viceninare a orientin a hrají zásadní roli při posilování imunity a ochraně buněčných struktur těla a zároveň bojují proti stárnutí pokožky.

Zajišťuje rozmanité kožní výhody – Poskytuje pokožce silné čisticí vlastnosti. Je ideální pro ty, kteří mají mastnou texturu pleti. Pomáhá také při odstraňování různých nečistot, které ucpávají kožní póry. Listy bazalky můžete použít k vytvoření vlastní pasty s trochou růžové vody a dalšími přísadami, jako je například santalové dřevo. Naneste ji na obličej a nechte působit po dobu 20–25 minut. Opatrně ji omyjte studenou vodou. Pomůže v boji proti akné a zároveň dodá lesk vaší pleti.

Pomáhá snižovat deprese – Obsahuje esenciální oleje pro lepší zvládání úzkosti a deprese. Má schopnost zapojit specifické neurotransmitery, které umožňují regulaci hormonů. Jsou to hormony, které pomáhají stimulovat více energie a štěstí. Je známá jako adaptogen neboli látka, která působí proti stresu, zejména díky svým vlastnostem posilujícím imunitu a snižujícím záněty.

Pomáhá zvládat diabetes – Její konzumace může vést k uvolňování cukru do krve, což je dobré pro diabetiky. Bylina má nižší glykemické hladiny. Obsahuje také esenciální oleje, které mohou výrazně pomoci při snižování hladiny cholesterolu a triglyceridů.

Zlepšuje zdravé fungování jater a detoxikaci – Má silné detoxikační vlastnosti. Může pomoci zlepšit zdraví vašich jater. Játra jsou životně důležitý orgán, který výrazně stimuluje metabolismus. Bazalka může také pomoci v boji proti hromadění tuku v játrech a zároveň zajistit jejich trvalé zdraví.

Zlepšuje zdraví střev – Pomáhá při obnově přirozené hladiny pH v těle a zároveň dodává zdravější bakterie do střevní mikroflóry. To výrazně zvyšuje imunitu a trávicí schopnosti.

Pomáhá zmírnit žaludeční potíže – Je to tradičně používané řešení pro léčbu různých břišních problémů včetně zažívacích potíží. Bazalka může také pomoci při snižování nadýmání a zadržování vody.

Vedlejší účinky bazalky

Obsahuje estragol, specifickou chemickou látku, která může způsobit problémy s játry. Výtažky a oleje z bazalky mohou také zpomalit srážení krve a zároveň zvýšit riziko krvácení pro osoby s těmito onemocněními. Bazalka může u některých lidí také přispívat k nadměrnému snížení krevního tlaku. I když je velmi zdravá, konzumujte ji s mírou.

Zdroj: Feathersinthewoods.com, Wikipedia.org, Mojemedicina.cz, Bylinkovyraj.net, Living.iprima.cz, Nkz.cz, Eatwell101.com, Livlong.com, Plantscraze.com