V lékárnách chybí Endiaron, nebude až do konce roku. Čím ho nahradit?

Žena v lékárně si sahá na břicho a mluví s lékárnicí Marc Calleja / Shutterstock.com

Všem, které v poslední době trápil průjem a chtěli v lékárně oblíbený přípravek, se dostalo od lékárníků jen zamítavého zakroucení hlavou. Endiaron má na trhu dlouhodobé výpadky, nyní je zcela nedostupný. Plnohodnotná náhrada za něj přitom neexistuje, protože obsahuje jedinečné účinné látky, které mají příznivý vliv na střevní prostředí. Přesto se lze spolehnout na řadu dalších alternativ. Čím se doporučuje Endiaron nahradit a kdy bude chybějící léčivo opět dostupné?

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Proč je Endiaron tak žádaný?

Jedná se o lék proti průjmu pro dospělé i děti (s hmotností nad 40 kg), který pomáhá bojovat s bakteriemi i některými druhy prvoků, plísní či kvasinek.

Celá řada lidí si ho při střevních potížích oblíbila díky unikátnímu obsahu aktivních látek, které mají během užívání pozitivní vliv na zdraví střev.

Zachovávají jejich rovnováhu a neovlivňují střevní mikroflóru. Nejen proto byl vhodný při průjmech akutních a chronických, ale i těch vzniklých například v důsledku užívání antibiotik a jiných léků.

Muž jde na toaletu s toaletním papírem v ruce 9nong / Shutterstock.com

Kdy bude Endiaron opět dostupný?

Ačkoliv jsou přípravky proti průjmům nejžádanější během léta, výrobce Sanofi se s výpadky léku Endiaron 250 MG 20 tablet potýká dlouhodobě, nyní zejména proto, že mění svého majitele. Podle červnové aktualizace v databázi Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) bude jeho dodávka obnovena nejdříve 31. 1. 2024. K dostání tedy s největší pravděpodobností nebude ani na podzim, ani přes Vánoce.

Momentálně je nedostupný v kamenných lékárnách i těch internetových. Pomineme-li tedy online prodejce, kteří jej ze svých zásob ještě nabízí, nicméně za balení chtějí téměř 800 Kč (původní cena léku se pohybovala kolem 200 Kč).

Čím Endiaron nahradit?

Jak uvádí SÚKL na svém webu: „Endiaron lze považovat za lék obtížně nahraditelný (LP s jiným složením léčivých látek).“ Přesto na trhu existuje celá řada možných alternativ, po kterých lze (po konzultaci s lékárníkem) sáhnout.

  • Aktivní (živočišné) uhlí: je vhodné zejména při průjmech bakteriálního původu. Má schopnost navazovat na sebe škodlivé toxiny a podporovat jejich vylučování. Z toho důvodu se ovšem nedoporučuje při průjmech doprovázejících užívání antibiotik, antipyretik apod., neboť by mohlo snižovat jejich účinnost.
  • Přírodní jíl: vhodný při akutních a chronických průjmech či žaludečních nevolnostech. Obvykle je k dostání v podobě ve vodě rozpustného prášku (např. Smecta, Sorbecta), někdy též v ovocných příchutích.
  • Probiotika, která pomáhají i při průjmech: např. výrobky Hylak, Enterol, Lacidofil.
  • Jiné léky na průjem: Imodium, Dr. Max Loperamid, Loperon, Lopacut, Enditril (všechny stojí podobně kolem 170 Kč za balení 20 tablet), případně na předpis od lékaře léky Ercefuryl či Normix.
Žena si dává prášek na bolest břicha Doucefleur / Shutterstock.com

Pozor na kontraindikace

„Státní ústav pro kontrolu léčiv posoudil sice léčivý přípravek Endiaron jako nenahraditelný, a to z toho důvodu, že se jedná o jediný volně prodejný léčivý přípravek ze skupiny střevních antiinfektiv, ale ke zmírnění obtíží při průjmu lze použít i další volně prodejné léky, zejména střevní adsorbencia (aktivní uhlí nebo diosmektit),“ přiblížila Monika Knobová ze SÚKL pro server Vitalia.cz.

Při volbě náhradního léčiva se v první řadě poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Pokud jste byli na užívání Endiaronu zvyklí, u vybraného nového přípravku si pouze ověřte, zda je například také šetrný pro děti, starší osoby či těhotné ženy, zda u něho existují případné kontraindikace s užívanými léky nebo bylinami, případně jaký má vliv na střeva a jejich správné fungování.

Zdroje: Vitalia.cz, SUKL.cz