Recepty na nejlepší ledové nápoje: Melounovo-mangová granita i domácí jahodová limonáda

Různé druhy limonád s čerstvým ovocem Ryzhkov Photography / Shutterstock.com

Osvěžující limonáda je skvělým společníkem v boji proti extrémním teplotám. Vychutnat si ji můžete nejen ve vaší oblíbené kavárně nebo cukrárně, ale díky našim jednoduchým receptům si ji rychle připravíte i doma. Vyzkoušejte například melounovo-mangovou granitu nebo broskvový ledový čaj.

Přečtěte si také

Sladká inspirace z jihu: Sicilské mandlové torrone s vůní skořice

Recept: Domácí jahodová limonáda

Jahodové limonády patří k nejoblíbenějším a není se čemu divit. Jejich sladká chuť je jednoduše božská.

Na přípravu litrového džbánu jahodové limonády budete potřebovat:

  • 300 g jahod
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • šťávu z ½ citronu
  • 1 l sodovky na zalití

Jak vyrobit domácí jahodovou limonádu?

  1. V první řadě jahody umyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Smíchejte je s cukrem a nechte hodinu odstát v lednici.
  3. Následně jahody vložte do džbánu, přidejte šťávu z ½ citronu a důkladně promíchejte. Nakonec zalijte sodou.
  4. Přidat můžete i kostky ledu a na ozdobení použít plátky citronu. Jahody můžete vyměnit i za jiné ovoce, například za maliny, borůvky nebo ostružiny.
Žena připravuje jahodovou limonádu Pixel-Shot / Shutterstock.com

Recept: Domácí broskvový ledový čaj

Věděli jste, že dobrý ledový čaj si můžete připravit i doma?

Na džbán o velikosti 1 litru budete potřebovat:

  • 4–5 sáčků broskvového čaje (může být i sypaný)
  • 3 lžíce cukru
  • citron
  • 2 broskve
  • vodu na zalití

Jak udělat ledový čaj?

  1. Postup je podobný jako při přípravě klasického horkého čaje. Čaj zalijte vodou a nechte louhovat.
  2. Do horkého čaje přidejte cukr a nechte čaj vychladit. Následně jej vložte na 1 hodinu do lednice.
  3. Po vytáhnutí ho smíchejte se šťávou z vymačkaného citronu, přidejte kostky ledu a nakrájené broskve.
Ledový černý čaj s medem, citronem a meruňkami
Čas přípravy: 20 min Obtížnost: Snadný

Ledový černý čaj s medem, citronem a meruňkami

V horkých letních dnech vám jistě přijde vhod náš recept na domácí ledový černý čaj s medem, citronem a meruňkami. Skvěle vás osvěží a překvapí vás svou sladkokyselou chutí. Navíc je jeho příprava velmi jednoduchá a rychlá.

Ledový černý čaj s medem, citronem a meruňkami

Recept: Melounovo-mangová granita neboli ledová tříšť

Co je granita?

Granita je osvěžující zmrzlý dezert pocházející z Itálie, který se připravuje zmražením směsi vody, cukru a ovocného džusu nebo kávy. Granita je velmi podobná ledové tříšti a dobře chutná především v kombinaci se sladkým melounem a exotickým mangem.

K přípravě 5–6 porcí budete potřebovat:

  • 1 ks bezsemenného melounu
  • 2 ks manga
  • 200 ml mangového džusu (možné nahradit i za multivitamin)
  • 1 citron
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • čerstvou mátu na ozdobení
Melounová granita Anna Shepulova / Shutterstock.com

Jak na to?

  1. Postup přípravy je velmi jednoduchý. Nejdříve vydlabejte celý meloun a jeho kousky rozmixujete v mixéru.
  2. Následně očistěte a nakrájejte obě manga a přidejte je do mixéru k melounu.
  3. Chvilku mixujte, poté zalijte džusem a šťávou z vymačkaného citronu.
  4. Na závěr přidejte dvě lžíce cukru a celý obsah vylijte do mísy, kterou na pár hodin vložte do mrazáku.
  5. Před podáváním můžete granitu opět rozmixovat, aby její konzumace byla jednodušší. Na ozdobení použijte lístky čerstvé máty.
Okurková limonáda Elena Hramova / Shutterstock.com

Recept: Domácí okurková limonáda

Naším posledním tipem je okurková limonáda, která je v porovnání s ostatními méně sladká.

K její přípravě budete potřebovat:

  • 1 ks okurky
  • 2 ks limetky
  • třtinový cukr
  • perlivou vodu

Jak se dělá domácí okurková limonáda?

  1. Nejprve si oškrabte okurku, slupky však nevyhazujte a ponechte si je na ozdobení.
  2. Okurku rozmixujte a přidejte půl litru vody.
  3. Směs přelijte přes sítko do džbánu, přidejte šťávu z vymačkaných limetek a zalijte perlivou vodou až po okraj džbánu.
  4. Na závěr doslaďte třtinovým cukrem a ozdobte připravenými slupkami a plátky limetky.

Zdroje: Recepty.cz, Receptyonline.cz