Vyrobte si doma pleťovou mlhu: Okurková nebo ze zeleného čaje má blahodárné účinky pro vaši pokožku

Žena si stříká na obličej pleťovou vodu RossHelen / Shutterstock.com

Hydratace pleti je velmi důležitá nejen pro krásu, ale i pro zdraví. Na trhu existuje velké množství hydratačních krémů a dalších vhodných přípravků. Vyzkoušeli jste už ale pleťovou mlhu? Jde o výborný způsob, jak pokožku bleskově hydratovat, regenerovat a dodat jí potřebné živiny a účinné látky. Pokud jste kouzlo pleťové mlhy dosud neobjevili, povíme vám, k čemu slouží a jak si ji snadno vyrobit doma.

Přečtěte si také

Jak odstranit skvrny z oblečení a vybělit zaprané prádlo? Poznejte triky našich babiček, které opravdu fungují

Co je pleťová mlha?

Pleťová mlha je kosmetický sprej, který pečuje o pleť a dodává jí hydrataci, osvěžení a živiny. Pleťová mlha se aplikuje pomocí rozprašovače, který vytváří jemnou mlhu na obličeji. Můžete ji používat kdykoliv během dne, i na make-up.

Jak pomáhá?

Pleťová mlha má blahodárné účinky na vaši pokožku. Pomáhá hned několika způsoby:

Okamžitá hydratace

  • Stačí si mlhou jen několikrát denně jemně postříkat obličej a dosáhnete výrazně lepší hydratace.
  • Aplikace té správné navíc pomáhá zadržet v pokožce již existující vláhu, zejména pokud se v ní nachází kokosový olej či bambucké máslo.

Uklidnění podrážděné pokožky

  • Pokud je vaše kůže citlivá a objevují se na ní často narudlé skvrny a jiné známky podráždění, může vám mlha poskytnout osvěžující i uklidňující efekt.
  • Hledejte především mlhy s přísadami jako aloe vera či výtažek z hroznového vína.
Žena si stříká pleťovou mlhu na obličej Gorodenkoff / Shutterstock.com

Rychlá očista

  • Čistá a hydratovaná pleť je také zdravá. Mlha při své aplikaci dokáže z povrchu kůže částečně odstranit nečistoty, které se na ní hromadí.
  • Díky tomu může její pravidelné používání zabraňovat vzniku akné a dalších potíží s pokožkou.

Lepší absorpce dalších produktů

  • Dobře hydratovaná pokožka je tak trochu jako houba – mnohem lépe do sebe nasaje další produkty, které na pleť používáte.
  • Denní či noční krémy nebo pleťové masky tak budou po aplikaci mlhy fungovat lépe.

Přirozenější vzhled make-upu

  • Pudry a další přípravky držící líčení mohou působit příliš matně a nepřirozeně.
  • Jemný postřik pleťovou mlhou ale dodá vaší pokožce více svěží a zářivý vzhled, bez rozmazání make-upu.

Extra ochrana před sluncem

  • Některé pleťové mlhy na trhu mohou mít i extra SPF faktor a poskytovat ochranu před UV zářením.
  • Neznamená to, že by zcela nahrazovaly opalovací krémy, ale dokážou chvilkově zvýšit obranyschopnost kůže před vyšším náporem slunečních paprsků.
Domácí pleťová voda, sušený heřmánek, ručník, vatové tamponky, květiny Nick Alias / Shutterstock.com

Jak na domácí pleťovou mlhu na čtyři způsoby?

Vyznat se ve všech druzích pleťových mlh může být někdy až nadlidský úkol. Vybírat bychom si měli především na základě naší vlastní pleti. Lidé s mastnou pletí by se měli vyhýbat těm s přemírou oleje, ti se suchou pletí pak musí vyhledávat zejména mlhy s extra hydratačními aktivními látkami.

Návod

Pleťovou mlhu přesně na míru si však můžete připravit i doma – a není to žádná věda. Potřebovat budete v první řadě nádobu se sprejem, který udělá z připravené vodní směsi opravdovou mlhu. A pak už stačí jen ty správné ingredience, třeba podle těchto příkladů:

1. Chladivá okurková mlha

Nakrájenou a oloupanou okurku smíchejte se lžičkou citronové šťávy, lžičkou aloe vera a půlkou šálku růžové vody. Nechte chvilku odstát a pak sceďte do lahve se sprejem.

2. Vyživující mlha ze zeleného čaje

Jednoduše si uvařte zelený čaj (ať už z lístků, nebo z pytlíku) a přidejte do něj jednu pilulku multivitamínu (tak, aby se rozpustila). Do lahve se sprejem přelijte po vychladnutí.

3. Uklidňující mlha z růžové vody

Stačí jenom smíchat půl šálku růžové vody (k dostání je běžně v obchodech s kosmetikou) a tři lžičky vybraného oleje. V tomto případě doporučujeme zejména olej jojobový.

4. Voňavá voda z levandule a heřmánku

Jeden šálek minerální vody smíchejte se šesti kapkami esenciálního oleje heřmánku a levandule a přelijte do lahve se sprejem.

Zdroj: Fabulesslyfrugal.com, Slice.ca