10 nejlepších způsobů, jak využít piliny doma i na zahradě

Piliny v dlaních kram-9 / Shutterstock.com

Pokud pravidelně řežete palivové dřevo nebo pracujete se dřevem v dílně, pravděpodobně se vám neustále na zemi hromadí piliny. Pro mnoho lidí jde o odpad, který zametou a vyhodí. Zahrádkáři by se měli něčeho takového ale vyvarovat, piliny jsou totiž cennou surovinou, která má nejen na zahradě tolik využití, že byste měli být vděční za každou pilinu. Představíme si, jak je můžete použít doma i na zahradě a možná to bude dostatečná inspirace, abyste je už nikdy nevyhazovali.

Přečtěte si také

Droždí, cukr a voda jsou doslova elixír pro rajčata. Příprava kvasnicového hnojiva je jednoduchá

Mulčování

Stejně jako dřevěná štěpka jsou i piliny ideálním mulčovacím materiálem. Tento mulč vám pomůže zadržovat půdní vlhkost a bude udržovat kořeny v chládku.

Použití pilin kolem vašich rostlin vám navíc umožní šetřit vodou, protože se jí nebude tolik odpařovat. Jako bonus rostliny ochrání před celou škálou chorob, které se přenáší půdou.

Může se stát, že budou piliny z půdy vytahovat dusík. Když aplikujete piliny jako mulč, je dobré nasypat vrstvu hnojiva nebo kompostu bohatého na dusík, abyste zajistili, že bude v půdě dostatek dusíku. Vrstva pilin by měla být silná kolem 5 cm a je vhodné ji každý rok obměňovat.

Mulč z pilin v záhonech Korostylev Dmitrii / Shutterstock.com

Chodníky v záhonech

Nechcete být při pletí nebo sběru plodin v záhonech celí od hlíny? Vytvořte z pilin v záhonech chodníčky, po kterých můžete chodit. Díky tomu nebudete od hlíny, zamezíte tím erozi půdy a také snížíte množství plevele v záhonech.

Kompost z pilin

Rozhodně by neměly chybět v kompostu. Pomohou mu získat větší objem, načechrají ho a provzdušní. Díky dostatku kyslíku se bude hmota v kompostu mnohem lépe rozkládat. Vrstvy pilin střídejte s vrstvami zeleného kompostového materiálu, jako jsou posekaná tráva, hnůj nebo potravinový odpad.

Pěstování hub

Houby přirozeně rostou na pařezech a padlých stromech. Je tedy logické, že by se těmto dřevomilným houbám mělo dařilo i na lůžku z pilin. Chcete-li si vyrobit vlastní houbový záhon, kombinujte piliny s organickým kompostem a udržujte směs vlhkou.

Úprava půdy

Piliny můžete dále přidat do půdy jako doplněk, který ji obohatí o organickou složku. Tento zásah je vhodný především pro tvrdé, zhutněné a jílovité půdy. Piliny se rozkládají pomalu, takže jde o dlouhodobější úpravu půdy.

Aby těžké půdy byly zdravé a byly schopné podporovat růst zahrady, bude nutné piliny doplňovat pravidelně. Začněte ideálně několik měsíců před tím, než budete na záhon sázet plodiny, aby se piliny stihly částečně rozložit.

Palivo

S pilinami lze pochopitelně i topit, ale jejich nevýhodou je, že rychle hoří. Někteří lidé je lisují na brikety, jiní je dávají do kamen tak, jak jsou.

Hořící brikety Stefan_Sutka / Shutterstock.com

Sanace nebezpečných látek

Podařilo se vám vylít barvu, motorový olej, chemický čistič, benzín nebo jiné látky, které vyžadují rychlý zásah? Vysypte na tyto tekutiny piliny. Díky svým savým vlastnostem do sebe vsáknou nebezpečnou tekutinu, vy je následně můžete zamést a vyhodit do nebezpečného odpadu.

Levné stelivo

Z pilin můžete vytvořit pohodlný pelíšek pro své domácí mazlíčky. Jejich skvělou vlastností je, že pohlcují vlhkost i pachy. Mnoho lidí je tak používá při chovu morčat, pískomilů nebo jiných hlodavců. Pilinami můžete nahradit i komerční steliva pro kočky. Buď můžete použít pouze piliny, nebo je promíchat se současným stelivem, abyste ho nemuseli používat tolik. Pokud máte pilin dostatek, tímto způsobem můžete ušetřit na výdajích.

Dva křečci, v pozadí klec v pilinami TShaKopy / Shutterstock.com

Oprava podlah

Máte v dřevěné podlaze díry nebo velké rýhy? Máme pro vás tip od profesionálních opravářů podlah. Pro vyplnění děr, rýh a prasklin použijte piliny rozdrcené na prášek. Tento dřevěný prášek smíchejte s lepidlem na dřevo, abyste vytvořili tmel, a použijte jej k vyplnění poškozených míst.

Zimní skladování okopanin

Piliny vám usnadní zimní skladování okopanin. Stačí umístit na dno nádoby suché piliny, na které plodiny umístíte. Neměly by se dotýkat a měly by být mezi jednotlivými patry další vrstvy pilin. Budou chránit plodiny před vlhkostí, plísněmi a různými chorobami. Skvěle se takto skladují brambory, mrkev, řepa, tuřín, ředkvičky nebo pastinák.

Zdroje: BobVila.com, Gardening.org