10 chytrých způsobů, jak využít slámu na zahradě

Muž dává slámu na zahradu jako mulč Miriam Doerr Martin Frommherz / Shutterstock.com

Zajisté jste si při cestování mnohokrát všimli balíků slámy na polích nebo sena na loukách. Sláma je tvořena vyschlými stonky obilovin, seno zase suchou trávou a dalšími rostlinami. Zatímco dříve se s nimi pěchovaly matrace nebo se z nich dělaly střechy, pro většinu lidí jde dnes pouze o krmivo pro hospodářská zvířata nebo biopalivo. Nenechte se ale zmást, sláma i seno mají široké spektrum využití a ocení je zejména zahrádkáři. Poradíme vám nejlepší způsoby, jak můžete tento zdánlivě obyčejný materiál na zahradě použít.

Přečtěte si také

V českých lékárnách náhle došel lék Algifen Neo, který užívá měsíčně 60 tisíc pacientů

Zahradní dekorace a posezení

Tvrdé balíky nemusí jen překážet. V mnoha zemích se z nich vytváří bludiště, stěny, sochy nebo různá dočasná architektonická díla. S omezeným množstvím balíků sice takto kouzlit nemůžete, přesto z nich můžete udělat zahradní dekoraci a balíky stylově ozdobit.

Pokud pořádáte zahradní party nebo třeba svatbu na zahradě, můžete udělat z balíků improvizované posezení. Stačí přes ně položit prkna nebo plachtu a posezení je na světě. Pokud balík pomalujete, může rovněž sloužit jako strašák.

Kompostování

Základem pro kompostování jsou materiály bohaté na dusík, který se nachází zejména v čerstvé zeleni, a uhlík, který je obsažený zejména v sušených stéblech. Správný podíl mezi těmito dvěma typy materiálů zajistí kvalitní půdu. Sláma i seno jsou skvělým materiálem bohatým na uhlík.

Když se seno přidá do kompostovacího systému ve větším měřítku spolu s materiály bohatými na dusík, jako jsou zbytky ovoce a zeleniny, posekaná tráva nebo čerstvý hnůj, půdě to prospěje.

Posezení na zahradě ze slámy TaraPatta / Shutterstock.com

Ideální podestýlka

Máte králíky, slepice nebo jiná zvířata? Sláma i seno se pro ně stanou ideální podestýlkou, která je příjemná, a přitom praktická, protože skvěle absorbuje vlhkost. Je lehčí než písek, snadno se vyměňuje a její pořizovací cena je zanedbatelná. Mnoho zahrádkářů si ji dělá z posekané trávy na zahradě.

Mulč v zahradních záhonech

Sláma poslouží i jako mulčovací materiál. Chrání půdu před erozí a vyčerpáním živin, pomůže při udržení vlhkosti půdy a při potlačování plevele. Ujistěte se, že jsou celá těla rostlin na vaší zahradě nad tímto mulčem, abyste tím zabránili jejich hnilobě. Ideální použití má například kolem jahodníků, tykví a dýní.

Tepelná izolace

Pomocí slámy zabráníte zamrznutí půdy a poškození rostlin mrazem. Můžete ji aplikovat nejen na záhony, ale například také na venkovní květináče. Sláma i seno skvěle poslouží také k zateplení skleníku, kurníku, kůlny nebo jakéhokoliv jiného zahradního objektu.

Ještě nemáte na zahradě levandule?

Kupte se slevou Levandule.

Porovnat slevy

Vyvýšené záhony

Víte o tom, že z balíků slámy můžete udělat vyvýšené záhony? Jak se sláma rozkládá, vaše rostliny budou mít dostatek živin. Dokonce mohou být až o 25 % produktivnější, když jsou zasazeny do balíků slámy. Kvůli teplu, které se uvolňuje rozkladem, můžete plodiny zasadit dříve, a prodloužit tak vegetační období.

Jak na to?

  • Balíky upravte tak, aby se začaly rozkládat. Toho dosáhnete jednoduše tak, že balík zůstane mokrý asi měsíc.
  • Do nasyceného balíku přidejte dostatečné množství hnojiva bohatého na dusík.
  • Zhruba po měsíci budete schopni podle teploty balíku a jeho vůně zjistit, že to funguje.
  • Vršek balíku zakryjte kvalitním kompostem, postačí jen tenká vrstva.
  • Můžete začít se sázením.
Sláma kolem jahodníků patjo / Shutterstock.com

Teplo v kompostu

Sláma může být také použita k udržení tepla v kompostu. Silná vrstva slámy nebo sena nad kompostovací hromadou nebo kolem kompostovacího koše může urychlit rozklad a být použita k vytvoření horkého kompostovacího systému.

Slaměné ozdoby

Pokud se venku začnou honit všichni čerti a vy budete přemýšlet, jak zabít čas, můžete si vyrobit slaměné ozdoby. Postačí vám k tomu kromě slámy provázek nebo nit. S trochou zručnosti si můžete vyrobit slaměné dekorace mnoha podob, od věnců až po zajíčky, andělíčky, hvězdy nebo cokoliv dalšího. Třeba si časem troufnete i na slaměný klobouk.

Úprava půdy

Slámu lze zapracovat přímo do půdy. Přidává totiž objem a organickou hmotu, což výrazně pomáhá zlepšit chudé, jílovité a písčité půdy. I když sama o sobě není významným zdrojem živin, má významný vliv na strukturu půdy.

Je savá a zvyšuje schopnost půdy zadržovat vodu, zlepšuje pórovitost, propustnost a drenážní schopnost. Vytváří vzdušný prostor nezbytný pro zdraví kořenů a příjem živin. Přitahuje žížaly, což je prospěšné pro zahradu. Čerstvá sláma dočasně může omezit dostupnost dusíku pro rostliny, ale po jejím rozkladu se dusík vrací do půdy ve větší míře a je znovu k dispozici rostlinám.

Slaměná dekorace ROMAN KALISHCHUK / Shutterstock.com

Cestičky v záhonech

Při použití na zahradě nebo na cestičkách v blízkosti rostlin pomáhá zadržovat půdní vlhkost a zároveň propouští vodu pro zavlažování rostlin. Chcete-li vytvořit zahradní cestu pomocí slámy, jednoduše naneste na potřebné místo vrstvu slámy tlustou 5–10 cm. Použijte jí více, než si myslíte, že potřebujete, protože se sláma udusá a z tlusté vrstvy se stane tenká a pevná vrstva.

Každý rok si cestu vyložte novou vrstvou slámy. Před aplikací nové slámy nemusíte odstraňovat starou.