Hotdogy jsou nejen v Americe klasickým pokrmem sportovních událostí, festivalů a akcí. Obvykle se podávají s kečupem a colou. Tak proč obě ikonické přílohy nespojit v jednu? Právě to napadlo nedávno společnost Pepsi a výsledek prý rozhodně stojí za to. Přečtěte si, proč dává spojení sladké limonády a rajčatové omáčky dokonalý smysl a proč jsou sodovky dokonce ideální přísadou do marinád na maso.
S nápadem smíchání kečupu a colové limonády neboli vytvoření omáčky s příhodným názvem „Colachup“ přišel nápojový gigant Pepsi ve spolupráci s americkým kulinářským institutem (Culinary Institute of America Consulting). Chtěl touto cestou vzdát poctu tradiční americké kombinaci, párku v rohlíku a cole.
„Stvořili jsme Colachup, abychom upozornili na to, jak dobře chutná Pepsi dohromady s hotdogem – neodolatelně dobrý výtvor, který spojuje dochucovadlo s ultimátní kombinací párku v rohlíku a sodovky a přináší jedinečný chuťový zážitek,“ vysvětlila za Pepsi vedoucí inovací Jenny Danzi.
A jak taková omáčka chutná? „Koncept je velmi jednoduchý, přesto kreativní. Mix výrazné chutě a živých citrusových tónů Pepsi vyzdvihuje sladkokyselost kečupu, zároveň ideálně vyrovnává uzenou chuť párků,“ přiblížil pro média David Kamen z amerického kulinářského institutu.
Darya Lavinskaya / Shutterstock.com
Kombinace colového nápoje a rajčatového kečupu přitom není žádnou novinkou, zejména na jihu Ameriky se jedná o velmi populární spojení, které je také nezaměnitelným základem mnohých BBQ omáček. Domácích i kupovaných.
U nás je jejich nabídka poměrně omezená, někdy na ně narazíte v internetových obchodech s grilovacími potřebami nebo s dováženými delikatesami (např. BBQ grilovací omáčka Classic Cola s cenou od 169 Kč / 250 ml). V zahraničí je jich na trhu více, seženete třeba colový kečup („Cola Ketchup“) od značek Tesco Fire Pit či Morrisons, případně Jack Daniel’s Barbecue Sauce Smokey Cola.
Brent Hofacker / Shutterstock.com
Colové nápoje se velmi často přidávají také do marinád na maso, zejména na kuřecí křidélka, žebírka nebo hovězí steaky. Chuťově fungují podobně jako třeba med a výslednému pokrmu zajistí příjemně nasládlou chuť (která v nálevech dobře funguje ve spojení s BBQ, chilli, česnekem, sójovou omáčkou, citronovou šťávou nebo třeba zázvorem) a dokonale křupavou krustu. Nicméně mají ještě jednu úžasnou vlastnost. Díky obsahu kyseliny fosforečné a citronové maso krásně zkřehne a po opečení zůstane měkké a šťavnaté.
Pečená stehna v medovo-zázvorové marinádě jsou vynikající, mírně pikantní dobrota, která rozhodně stojí za vyzkoušení. V létě navíc kuřecí stehna můžete připravit na zahradním grilu a vykouzlit tak úžasně křupavou dobrotu. Servírujte nejlépe s pečenými bramborami a jarní cibulkou.
Podobně můžete k nakládání využít i jinou limonádu, citrusový Sprite. Na maso má podobně zázračný účinek. Buďto jej můžete použít jako základ pro míchání vlastní marinády, nebo v něm nechat syrové steaky marinovat jen tak. Na pár minut na lince, až na dvě hodiny v lednici. Vlivem bublinek a kyselin se od sebe vlákna masa mírně oddělí a zajistí jeho křehkost, Sprite sám o sobě navíc dodá zajímavou chuť.
Zdroj: Foodandwine.com, Addapinch.com, Fresh.iprima.cz