Čtvrtina Čechů narazila na odmítnutí platby kartou, přitom s ní dávají větší spropitné

Žena podává platební kartu barmanovi, který drží terminál Jacob Lund / Shutterstock.com

Rušení platebních terminálů a upřednostňování hotovosti i tam, kde bylo ještě před nedávnem možné platit kartou, se stalo jedním z horkých témat letošního léta. Na problém upozorňují návštěvníci českých festivalů, kempů, turistických atrakcí i restaurací a prodejen. Češi přitom platby kartou preferují, a dokonce při nich dávají podle statistik vyšší spropitné. Proč se tedy obchodníci platebních terminálů zbavují a opravdu v Česku klesá jejich počet?

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Lidé kritizují nemožnost platby kartou

Debatu v Česku rozpoutal především nedávno konaný filmový festival v Karlových Varech, následovaný tanečním festivalem Beats for Love v Ostravě. Řada návštěvníků si stěžovala na neexistenci platebních terminálů a nutnost platit hotově. V minulosti tomu prý přitom tak nebylo.

Postupně se s kritikou přidali další lidé, kteří sdíleli své zkušenosti s rušením plateb kartou v turistických kioscích, stáncích, v kempech nebo gastro podnicích.

Proč obchodníci chtějí hotovost?

Důvodů lze vyjmenovat hned několik. Pro obchodníky to může být po zrušení EET snaha vymazat svou elektronickou stopu, možnost vyhnout se poplatkům za transakce i terminály bankám snižujícím marži nebo jen cesta k získání hotovosti, kterou se v gastronomii velmi často platí dodavatelům i zaměstnancům. Mnohým se také prý nevyplatí provozovat terminály celoročně, když nabízí své služby pouze sezónně.

„Za rozhodnutím obchodníka nepřijímat platební karty může být směs více různých motivů. Obchodník může mít pocit, že práce s hotovostí je pro něj levnější než provoz terminálu nebo že zájem ze strany klientů o platbu kartou není dost velký. Ale také může jít o obchodníkovu snahu snížit svou daňovou povinnost,“ řekl analytik České spořitelny Michal Skořepa pro ČTK.

Člověk z bankomatu vybral dvě 500Kč bankovky, dvě 200Kč bankovky a jednu stovku Andrzej Rostek / Shutterstock.com

Je k odmítání karet opravdu důvod?

Proti tomu nicméně argumentuje například prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza, který vysvětlil, že některé důvody obchodníků nejsou vždy opodstatněné. „Stejně tak není pravda, že kvůli kartám přicházejí podnikatelé o značnou část zisku, když jde maximálně o desetihaléřové až korunové položky. Nesmysl je i poukaz na absenci internetového pokrytí, stejně jako výmluva na drahé pořízení terminálu. Mnohé banky je totiž poskytují zcela zdarma. Výhody tedy jednoznačně převažují,“ vysvětlil Prouza pro Aktuálně.cz.

Podle Ondřeje Kozáka, výkonného ředitele společnosti Euronet, je situace jiná na vesnicích, kde je hotovost často i dnes jedinou platební možností. „V malých městech platba kartou stále není standardem. Restauracím ani službám se nevyplatí si platební terminály pořizovat a zákazníci musí disponovat hotovostí. Bankomatů je ale stále minimum a obyvatelé musí dojíždět do větších měst. To stojí jak čas, tak dodatečné náklady,“ vyjmenoval možnou motivaci Kozák.

Každý čtvrtý Čech narazil na chybějící terminály

Že za nárůstem používání hotovosti stojí mimo jiné menší ochota obchodníků přijímat platby kartou, potvrdila i tisková zpráva shrnující výsledky červnového průzkumu společnosti STEM/MARK, která pro poskytovatele bankomatů Euronet zjišťovala názory mezi 509 respondenty.

Čtvrtina z nich se v poslední době nově setkala s tím, že v obchodech a podnicích přestali brát platební karty, nejčastěji se s problémem setkali obyvatelé Moravy (32 %). Alespoň jednou týdně používá hotovost 94 % lidí, což je o pět procentních bodů více než v loňském roce, a denně vytáhne bankovku třetina Čechů, přičemž loni to byla čtvrtina.

Žena zadává PIN do terminálu při platbě v kavárně gpointstudio / Shutterstock.com

Proč se platby kartou podnikům naopak vyplácí?

Řada statistik nicméně poukazuje na opačnou skutečnost, a sice že Češi nejen platbu kartou upřednostňují, ale také že se platební terminály restauracím vyplácí více než hotovost. Ačkoliv si mnozí obchodníci myslí opak, zákazníci skrze ně mají tendenci dávat vyšší spropitné.

Jak například ukázala data společnosti Dotykačka, která poskytuje pokladní systémy v podnicích po celé ČR, při platbě kartou dosahuje průměrně spropitné až deseti procent z placené částky, přitom běžně se pohybuje do pěti procent, zejména u plateb hotovostí. Společnost také již dříve upozornila, že restaurace přijímající platební karty mají v průměru o 30 % vyšší návštěvnost než podniky pouze s platbou hotovostí.

Je situace opravdu tak vážná?

Zatímco řada odborníků se shoduje, že případů, kdy obchodníci platební terminály najednou ruší, značně přibývá a bude se tak dít i do budoucna, jiní tak skeptičtí nejsou. Výše zmíněná společnost Dotykačka například zaznamenává narůst přijímání bezhotovostních plateb v gastronomii – letos šlo kartou platit v 67 procentech podniků, loni v červnu to bylo jen 54 procent.

Se zlepšováním situace souhlasí i zástupci některých velkých českých bank. „Podle našich dat k žádnému poklesu míst přijímajících platební karty nedochází, naopak se počet obchodníků dále rozšiřuje,“ uvedla pro ČTK mluvčí Komerční banky Šárka Nevoralová. Obdobně potvrdil kontinuální narůst platebních terminálů mezi obchodníky mluvčí České spořitelny Lukáš Kropík, který přiblížil, že za posledních pět let jejich počet vzrostl téměř o 40 procent.

Člověk platí mobilním telefonem v cukrárně GaudiLab / Shutterstock.com

Existuje ještě jiný způsob platby?

Do konce roku se obchodníci a restauratéři mohou těšit na kompromis, který nabídne Air Bank. Pro Seznam Zprávy to uvedl její šéf Michal Strcula. Air Bank momentálně testuje nový způsob placení postavený na principu okamžité platby.

Pro zákazníky se vlastně nic nemění, platba pro ně funguje stejně jako při klasickém placení pomocí chytrého telefonu. Obchodníky ale tento způsob platby vyjde levněji než klasické placení kartou. Obejdou tak totiž provozovatele terminálů a vydavatele karet, jimž nebudou muset odvádět poplatky.

Zdroj: Ceskenoviny.cz, Aktualne.cz, ct24.ceskatelevize.cz, Zboziaprodej.cz, Seznamzpravy.cz