Mýtus vyvrácen: Ani po pěti nealkoholických pivech člověk nenadýchá

Tři muži si připíjí Dean Drobot / Shutterstock.com

Bojíte se, že po vypití více nealkoholických piv byste mohli při silniční kontrole nadýchat? Nemusíte. V dosud nejrozsáhlejším testování, které provedl Český svaz pivovarů a sladoven, lidé nadýchali nulu i po vypití pěti nealkoholických piv.

Přečtěte si také

Další obchod bez prodavačů je tady! Průměrný nákup trvá asi minutu a vstup je až od 18 let

Pití nealkoholického piva: Můžete nadýchat?

Nealkoholická piva jsou mezi Čechy velmi oblíbená, zejména jako alternativa ke klasickému pivu nebo jako letní osvěžení. Mnoho lidí se domnívalo, že po požití vícero nealkoholických piv přece jen nějaký alkohol v dechu mít bude. Testování, které inicioval Český svaz pivovarů a sladoven, tyto obavy zcela vyvrátilo.

„Mezi lidmi se šíří mýtus, že při požití více nealkoholických piv by mohli za volantem nadýchat a přijít o své doklady. Testováním jsme se snažili tuto informaci vyvrátit a uklidnit milovníky piva, kteří si z různých důvodů nemohou dát alkoholickou verzi. Díky experimentu se lidé mohou nadále bez obav dopřávat nealkoholické varianty podle chuti,” komentuje testování Roman Havlík, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.

Jak experiment probíhal a k jakým výsledkům dospěl?

Experimentu se zúčastnilo padesát lidí různých věkových skupin v rozmezí od 18 do 65 let. Polovinu tvořily ženy. Testování probíhalo na pivech, která obsahují 0,43 % alkoholu. Podle české legislativy se za nealkoholická piva mohou označovat sladové nápoje, které mají maximálně půl procenta alkoholu.

Lidé při testování, na kterém se podílela výzkumná společnost IPSOS, vypili tři až pět piv v rozmezí 20 minut. Kontrola dechu probíhala každých 5 minut pomocí dechového přístroje Dräger Alcotest 7510, který využívá i Policie České republiky při silničních kontrolách. Účastníci experimentu během samotného testování nepili žádné jiné nápoje, nejedli a ani nesměli kouřit. Data z experimentu tak nebyla ničím zkreslena.

Dva muži a dvě ženy pijí pivo v hospodě gpointstudio / Shutterstock.com

Účastníci experimentu dýchali do měřícího zařízení vždy těsně po vypití nápoje a poté ještě třikrát po pěti minutách. S každým dalším nápojem následovalo to stejné. Při měření se ukázalo, že bezprostředně po požití nápoje drtivá většina účastníků malé množství alkoholu v dechu má. Ten však ve všech případech do pěti minut vyprchal, a druhé měření tak bylo vždy nulové.

„Specifickou pivní chuť tvoří slad a chmel, jejichž spojení při výrobě alespoň trochu alkoholu vyprodukuje. Je to však tak malé množství, že se při konzumaci neprojeví ani v dechu, natožpak v krvi,” vysvětluje Jaroslav Zikmund, znalec z oboru zdravotnictví, odvětví toxikologie.

Proč je nealko tak populární?

Tradice nealkoholického piva v Čechách sahá do 70. let, kdy vzniklo tzv. pito – první nealko pivo, jehož název vznikl spojením slov pivo a auto. Od té doby popularita nealka stoupá. Jen v loňském roce pivovary vyrobily 1 298 tis. hl nealkoholických piv, tedy o téměř tři čtvrtiny více než před 10 lety. „Lidé oceňují především chuť a také to, že obsahují výrazné méně cukru než slazené limonády,” upřesňuje Roman Havlík z Českého svazu pivovarů a sladoven.

Zdroj: Tisková zpráva Český svaz pivovarů a sladoven