Cestování v tropickém počasí: Poradíme, jak se zaručeně ochladit v autě

Žena sedí v autě a pije vodu z flašky Ollyy / Shuttrestock.com

Venku praží slunce, doma horko k zalknutí a teď ještě někam jezdit autem? Občas se tomu jednoduše nevyhnete. Proč se ale potit zbytečně? Poradíme vám, jak si cestu co nejvíce zpříjemnit a výheň na kolech proměnit ve snesitelné místo.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

1. Voda je základ

Dostatečný přísun vody je samozřejmě úplný základ. Jen správně hydratované tělo je dlouhodobě schopné snášet extrémní teploty. Účinné termoregulaci proto nejvíce prospějete pravidelným pitným režimem, ideálně rozloženým do celého dne.

V létě se doporučují minimálně dva litry čisté vody, což odpovídá šesti až sedmi třídecovým skleničkám. Rozhodně ale nečekejte na pocity sucha v krku nebo žízně, těmi se vám tělo pouze snaží naznačit, že už jste něco stihli zanedbat.

Než vyjedete na letní dovolenou

2. Mokrý hadr dokáže zázraky

Dalším nedocenitelným pomocníkem je pořádně namočený šátek či hadřík, který na dlouhých cestách přinese úlevu zejména vašim pulzním bodům. To jsou místa, která běžně používáte k odhadování srdečního tepu – typicky zápěstí, krk, nebo třeba podkolení jamka.

Nejenže jsou bohatě prokrvená, ale mozek se z nich často dozvídá i informace o okolní teplotě. Takže pokud se vám je povede citelně ochladit, můžete mozek dočasně „ošálit“ a cítit se tak čerstvěji.

Osvědčených způsobů je vedle přikládání mokrého textilu celá řada. Dobře funguje například vychlazená láhev nebo pytlík s ledem.

Žena v autě s hadrem na čele DimaBerlin / Shutterstock.com

3. Klimatizace

Mokrý šátek

Tím ale uplatnění namočeného šátku ani zdaleka nekončí. Pokud máte v autě funkční klimatizaci, vyzkoušejte jej přes ni přehodit. Uvidíte, vzduch bude rázem o poctivých pár stupňů chladnější.

Nádoba s ledem

Podobně účinně funguje i nádoba s ledem umístěná na podlaze auta. Vzduch proudící ze spodních otvorů klimatizace totiž prochází přes led, a tím se ochlazuje. Aby vám v autě nevznikla loužička, myslete na dostatečně velkou nádobu. Šikovný je plech na pečení nebo velký plastový box.

4. Volné a prodyšné oblečení a správné materiály

Oblečení a materiál

A u textilu ještě chvíli zůstaneme. Vhodná volba oblečení vám může cestu výrazně zpříjemnit, proto se vyplatí ji nepodceňovat. Oblečení by mělo být především volné a prodyšné – ideální materiály jsou len, bavlna nebo hedvábí.

Barvy

Dále je vhodné sáhnout po světlých odstínech, které dobře odrážejí slunce. Čistě bílá je proto nejchladnější barvou, dobře však funguje i světle červená nebo žlutá. Vyhnout byste se pak měli především černé nebo tmavě modré.

Dvě ženy s klobouky v kabrioletu NeonShot / Shutterstock.com

5. Nohy v chládku

Vhodné boty

Zaměřte se i na vhodnou letní obuv. Vaše chodidla totiž hrají poměrně zásadní roli v procesu termoregulace. Nepřehřívejte je zbytečně ponožkami nebo botami s uzavřenou špičkou. Místo toho se pokuste o jejich co největší odhalení, aby teplo snadno odcházelo.

Pozor ale na řízení například v „žabkách“. To může být nebezpečné, protože vám může žabka sklouznout z nohy nebo z pedálu, nebo se zaklínit pod pedál. To může způsobit problémy při brzdění nebo ovládání spojky.

Připravte si na cestu osvěžení

Delší vlasy

Stejně tak v horku nezapomínejte ani na svoji hlavu a šíji. Pokud máte delší vlasy, je rozhodně vhodné je jakkoliv upevnit, ať už culíkem nebo jednoduchým drdolem. Na škodu není si vlasy před cestou navlhčit a ochladit tak horkou pokožku hlavy.

6. Malý větrák

Při dlouhých cestách se ale rozhodně nebojte ani trochu zaexperimentovat. Užitečným nástrojem v nesnesitelných vedrech může být i malý přenositelný větrák, který snadno zapojíte do autozapalovače. Existují však i varianty poháněné solární energií, které je přes léto všude víc než dost.