Jak vybrat a udržovat grilovací příslušenství

Muž otáčí maso na grilu Simon Kadula / Shutterstock.com

Grilování je letní aktivita, která přináší radost a společenskou atmosféru. Abychom si však mohli vychutnat dokonalé grilování, je důležité správně vybrat a udržovat grilovací příslušenství. V našem článku vám přinášíme cenné tipy na výběr kvalitních grilovacích nástrojů a příslušenství, které vám pomohou připravit skvělé pokrmy. Užijte si letní sezónu u grilu.

Přečtěte si také

Bez hnojení mít velkou úrodu nebudete! Nemusíte kupovat drahou chemii, půjde to i s přírodními hnojivy, která máte doma

Výběr grilovacího příslušenství

  • Při výběru grilovacího příslušenství je důležité zohlednit typ grilu, který používáte, a také váš preferovaný styl grilování. Základním vybavením by měl být spolehlivý grilovací rošt, který je vyroben z odolného materiálu, aby vydržel vysoké teploty a zároveň byl snadno čistitelný. Rošty se dají koupit od nerezových, teflonových přes ty, které jsou vyrovené z kamene. Hitem posledních let byly i desky vyrobené ze soli.
  • Grilovací kleště jsou nezbytné pro otočení a manipulaci s potravinami na grilu. Vybírejte ideálně kleště s dlouhými rukojeťmi, ty vám umožní manipulovat s jídlem na grilu bez rizika spálenin, zatímco grilovací vidle jsou vhodné pro pečení větších kusů masa nebo zeleniny. Při výběru si nářadí vždy dobře osahejte a kupujte nástroje s ergonomickým designem, které vám pohodlně padnou do ruky.
  • Grilovací lopatka je užitečná pro otáčení a přenášení větších kusů masa a zeleniny, které není žádoucí propichovat, aby nevytekla šťáva. Vyberte nástroje z odolného materiálu, který snadno odolává vysokým teplotám a zároveň je snadno čistitelný.

Kuřecí křidélka na grilu
Čas přípravy: 40 min Obtížnost: Snadný

Kuřecí křidélka na grilu

Připravte si s námi šťavnatá kuřecí křidélka na grilu s lehce pikantní rajčatovou salsou, která vás jistě překvapí svou vyladěnou chutí, na kterou budete s přáteli ještě dlouho vzpomínat. Příprava je velmi rychlá, jednoduchá a potřebné suroviny nakoupíte za pár korun.

Kuřecí křidélka na grilu

Speciální příslušenství pro grilování

Kromě základního grilovacího náčiní existuje také speciální příslušenství, které může zvýšit vaše grilovací zážitky. Košíky na grilování zeleniny nebo ryb vám umožní grilovat citlivější pokrmy bez obav z jejich rozpadnutí se nebo propadnutí do plamenů. Držáky na ryby jsou skvělou volbou pro grilování celých ryb. Zeleninové rošty jsou ideální pro pečení různých druhů zeleniny, která by se jinak mohla snadno propadnout mezi mřížky grilu.

Sada na grilování na dřevěném stole Timolina / Shutterstock.com

Údržba grilovacího příslušenství

Pravidelná údržba grilovacího příslušenství je klíčová pro jeho dlouhou životnost a bezproblémové používání. Po každém grilování je důležité nástroje očistit od připálených zbytků jídla. Použijte ocelový kartáč nebo houbu s drátěným vláknem a teplou vodou ideálně s troškou saponátu na nádobí na odstranění zbytků z roštu a dalších nástrojů.

V případě potřeby můžete použít také speciální čistící prostředky na grily. Po vyčištění důkladně osušte nástroje a uchovávejte je na suchém místě, aby se zabránilo jejich korozi. Na připáleniny skvěle funguje pasta smíchaná z jedlé sody, citronu a bílého octa. Stačí chvíli nechat pastu působit a připáleniny půjdou dolů samy.

Bezpečnost až na prvním místě

Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě při grilování. Pamatujte na to, že grilování s sebou přináší otevřený oheň a horké povrchy, které umí být při troše nepozornosti velmi nebezpečné. Buďte opatrní při manipulaci s grilovacími nástroji a vyhněte se kontaktu s plameny. Používejte ochranné rukavice. Vždy si přečtěte a dodržujte pokyny výrobce ohledně bezpečného používání grilovacího příslušenství a grilů.

Otec se synem stojí před grilem Halfpoint / Shutterstock.com

Skladování a ochrana

Pro správné skladování grilovacího příslušenství je vhodné mít k dispozici úložné boxy, nebo je možné využít speciální kryty. Uchovávejte nástroje na suchém a nekorozivním místě, ideálně mimo dosah vlhkosti. Pokud používáte kryt na grilovací sadu a skladujete jej venku, ujistěte se, že je správně připevněn a chrání příslušenství před povětrnostními vlivy jako je vlhkost. Není žádoucí jej ani vystavovat přímému slunečnímu svitu.

Správné grilovací příslušenství a jeho správná údržba jsou klíčové pro dosažení skvělých výsledků při grilování. Vyberte si kvalitní nástroje odpovídající vašim potřebám a preferencím. Pamatujte také na bezpečnostní aspekty a pravidelně udržujte vaše grilovací nástroje čisté a v dobrém stavu. S vhodným a dobře udržovaným grilovacím příslušenstvím si užijete dokonalé grilovací zážitky s rodinou a přáteli, a to nejen v létě, ale prakticky po celý rok.

Zdroj: Fieldmann.cz, Kupi.cz, Zboží.cz