Český eRecept v zahraničí: Kde a jak je možné ho uplatnit?

Lékárník drží počítačový tablet v lékárně i viewfinder / Shutterstock.com

Přeshraniční eRecept začalo jako první přijímat Polsko a nyní se k němu připojuje i Chorvatsko, kde každoročně tráví dovolenou statisíce Čechů. Recept bude možné uplatnit v jedné z 1 340 lékáren, které najdete na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Co byste měli mít při vyzvednutí s sebou a jak postupovat?

Přečtěte si také

Olej, brambory i arašídy: 7 úplně obyčejných potravin, o kterých by vás možná ani nenapadlo, že jsou tak zdravé

Jak uplatnit český eRecept v zahraničí?

Doba pokročila a s online recepty uspějete i na některých místech v zahraničí. Ve vybraných lékárnách v Chorvatsku si tedy léky vyzvednete podobně jako u nás. Jen musíte kromě eReceptu předložit ještě občanský průkaz nebo cestovní pas.

„Aktuálně je na seznamu 1 340 chorvatských lékáren, kde přijímají české eRecepty. Lékárny jsou i ve městech, která Češi ze svých cest dobře znají, a to například Záhřeb, Split, Dubrovník, Zadar a další,“ potvrdila ředitelka SÚKL Irena Storová.

Lékařka pracuje na notebooku Oksana Kuzmina / Shutterstock.com

Na co si dát pozor?

Pokud lékárnu najdete na seznamu a máte potřebné doklady, neměl by nastat žádný problém. Myslete ale na to, že vám farmaceut může vydat jiný lék, než na který jste zvyklí z Česka. Řídit se bude primárně účinnou látkou, protože názvy léků se v jednotlivých zemích mohou lišit.

Platba a následné vrácení peněz zdravotní pojišťovnou pak probíhá stejně jako u papírového receptu. Kromě cestovního pojištění tedy doporučujeme mít s sebou i dostatek hotovosti nebo finančních prostředků na účtu. Pravidla u papírových receptů se v tuto chvíli nijak nemění. Stále tedy platí, že je můžete vyzvedávat v celé Evropské unii.

V případě komplikací se můžete obrátit na telefonní linku +420 605 660 997 nebo na e-mail [email protected]. Případně je k dispozici také elektronický formulář, který najdete zde.

Jak dlouho trvá proplacení?

Zdravotní pojišťovnu byste měli kontaktovat okamžitě. Přesto se může stát, že si na proplacení počkáte několik týdnů. Probíhá totiž formou správního řízení, které se může z různých důvodů protáhnout, obzvlášť v době letních dovolených.

Zároveň bývá řada klientů překvapená, když nedostane zpět celou částku. Problém je většinou v tom, že pojišťovna má povinnost uhradit pouze takovou sumu, za kterou se lék prodává v Česku, a ta může být výrazně nižší. Aby vám tedy účet za léky nezkazil dovolenou, vyplatí se myslet především na prevenci a mít s sebou dobře vybavenou cestovní lékárničku.

Zdroje: TN.nova.cz, Vitalia.cz, SUKL.cz