Černý kořen je téměř zapomenutou zeleninou, proč se vyplatí ho znát?

Zelenina černý kořen Bernd Juergens / Shutterstock.com

Dali byste si hadí mord španělský? Některé druhy plodin dokážou odradit už jen svým názvem, ale nepěkné označení by nemělo být důvodem, proč se této kořenové zeleniny obávat. Častěji se nazývá černý kořen a své hadí pojmenování získala podle pověsti, že když se vloží hadovi do úst, zahyne. Samozřejmě jde o pověru a tato zelenina je nejen velmi chutná, ale také mimořádně zdravá. I když se jí u nás daří, bohužel není pěstována tak často, jak by si zasloužila. Prozradíme, proč by neměla chybět ani na vašem záhonu.

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Co je černý kořen?

Tato černá zelenina je tvarem velmi podobná mrkvi nebo petrželi. Jakmile ji rozkrojíte, spatříte bílou dužinu, ze které začne vytékat latex.

Černý kořen se používá už od 16. století a pochází pravděpodobně z oblasti jižní Evropy a Blízkého Východu. Jedná se o dvouletou bylinu, která může po vegetativní fázi vyrůst do výšky až 60 cm. Pěstuje se však pro svůj kořen, který má dlouhý válcovitý tvar s hnědou až černou vrstvou.

Dlouhý může být až půl metru a má kořenitou až lehce oříškovou chuť. V tuzemsku jde o téměř neznámou zeleninu, kterou můžeme vidět pěstovat jen vzácně. Z toho důvodu se černý kořen většinou dováží, nejvíce z Francie, Německa, Belgie nebo Itálie.

Rozkrojený černý kořen joanna wnuk / Shutterstock.com

Pěstování černého kořene

Jedná se o zimní zeleninu a její semena pořídíte levně ve většině zahradnictví. Vysévat můžete v březnu a dubnu a sklízet budete od října do dubna. Vysadit ji lze i v srpnu s tím, že budete sklízet další rok na podzim, avšak je potřeba vylomit květní stvoly.

Jelikož je kořen dlouhý, při sklízení dávejte pozor, aby se vám nepřetrhl. Ideální je pro rostlinu slunné stanoviště nebo polostín, půda by měla být vlhká, ale ne přemokřená. Kořeny se nejlépe vyvíjejí v lehké, hlinitopísčité půdě. Jakékoli kameny nebo štěrk v zemi mohou způsobit deformaci kořenů. Ideální hodnoty pH jsou mezi 5,8–6,5 a pro kyselejší půdy se doporučuje vápnění. Prospěšný je vysoký obsah humusu.

Černý kořen na zahradě Svetlana Monyakova / Shutterstock.com

Využití černého kořene

Pokud si ho nevypěstujete, můžete si ho koupit na farmářských trzích nebo v některých obchodech. Jeho použití je velmi široké, čerstvý se přidává do salátů, pomazánek a zeleninových směsí. Dává se i do polévek a omáček. Lze ho dusit, grilovat, vařit, smažit nebo nakládat. Můžete ho připravovat podobně jako chřest a skvěle se páruje s hustými a masovými pokrmy. Na chladném místě vám vydrží i několik týdnů, skladuje se podobně jako mrkev.

Silná černá slupka kořene je obvykle považována za nepoživatelnou a lze ji odstranit buď před, nebo po vaření. Pokud se slupka před varem odstraní, je třeba oloupaný kořen ihned ponořit do vody smíchané s octem nebo citronovou šťávou, aby nedošlo ke změně barvy. Vzhledem k tomu, že kořen obsahuje extrémně lepivý latex, je vhodnější jej oloupat po cca 20 minutách vaření.

Proč černý kořen konzumovat?

Vzhledem k tomu, že na 100 gramů připadá jen 82 kcal, jde o nízkokalorickou potravinu vhodnou pro každého, kdo se snaží zhubnout. Obsahuje bílkoviny, tuky, asparagin, cholin, levulin a také minerály, jako je draslík, vápník, fosfor, železo, sodík a vitamíny A, B1, E a C.

Polysacharid inulin, který kořenu propůjčuje jemnou sladkost, je vhodný pro diabetiky. Inulin, používaný jako dietní vláknina, může mít pozitivní vliv na trávicí systém, krevní oběh nebo ledviny. Také omezuje rakovinné procesy.

Zdravotní přínosy černého kořene

Podporuje růst vlasů – Obsahuje měď a železo, které jsou nezbytné pro podporu zdravého růstu vlasů. Obsahuje také vitamín C, který pomáhá syntetizovat kolagen. Ten posiluje vlasové folikuly a udržuje vlasy zdravé.

Kontroluje krevní tlak – Víte o tom, že se o zdravý krevní tlak starají z velké části naše ledviny? Aby mohly správně fungovat, je potřeba jíst potraviny s vysokým obsahem draslíku a vápníku, jako je třeba právě černý kořen. Díky obsahu mnoha důležitých živin navíc zabraňuje destrukci kardiovaskulárního systému a jakémukoli riziku srdečních chorob.

Oloupaný a ugrilovaný černý kořen Fuzull Hanum / Shutterstock.com

Podporuje růst bifidobakterií – Obsahuje inulin, životně důležitou prebiotickou vlákninu. Pomáhá krmit bifidobakterie, což jsou anaerobní tyčinkovité bakterie žijící v tlustém střevě. Jejich úkolem je redukovat škodlivé bakterie a karcinogenní enzymy i léčit zácpu.

Posiluje imunitu – Najdeme v něm vysoké množství vitamínu C, který podporuje tvorbu bílých krvinek. Bílé krvinky pak chrání tělo před viry, plísněmi a bakteriemi. Kromě toho vitamín C chrání tělo před oxidačním poškozením volnými radikály.

Bojuje s rakovinou – Obsahuje vysoké množství polyacetylenových antioxidantů, jako jsou falcarindiol, falcarinol, methyl-falkarindiol a panaxydiol. Všechny tyto prvky mají antioxidační vlastnosti, které pomáhají snižovat riziko onemocnění, jako je rakovina prostaty, rakovina prsu, rakovina tlustého střeva a rakovina vaječníků.

Zdroje: Webmd.com, Wikipedia.org, iReceptar.cz, Lidovky.cz, Prodejny.kaufland.cz, Organicfacts.net, Nutrition-and-you.com