Jak doma vyčistit stříbrné šperky? Pomůže jedlá soda, alobal i prací prášek

Žena čistí prsten hadříkem Kwangmoozaa / Shutterstock.com

Co se týče šperků, stříbro patří k nejoblíbenějším materiálům. Snadno se kombinuje, lichotí všem tónům pleti, vzhledem připomíná bílé zlato, ale je cenově dostupné. Jeho nevýhodou však je, že může po nějakém čase začít nehezky černat. Jde o oxidaci, chemickou reakci, která na povrchu šperku vytvoří nežádoucí šedý povlak. Dobrá zpráva je, že se dá tento stav poměrně jednoduše zvrátit. Poradíme vám, jak na to a jak oxidaci předcházet.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Výhody a nevýhody stříbrných šperků

Ve šperkařství patří stříbro k velmi oblíbeným kovům. Je měkké, poddajné, a hodí se proto k výrobě náušnic, náramků, přívěsků, ale i prstenů s kameny. Jeho leskle našedlá barva ladí se všemi odstíny pokožky a navíc je cenově dostupné.

Jedinou nevýhodu při denním nošení představuje oxidace, chemický proces, který na stříbrných špercích způsobuje nehezký šedavý až černý povlak. Tato zkorodovaná vrstva je důsledkem působení síry obsažené ve vzduchu a kyselého pH lidského potu. Zoxidovaný povlak je však možné poměrně snadno odstranit pomocí surovin, které máte běžně doma.

Člověk čistí šperky v misce pomocí alobalu Veja / Shutterstock.com

Jak vyčistit zoxidované šperky?

1. Jedlá soda a alobal

S oxidací si dokáže poradit například jedlá soda. Stačí naplnit plastovou (nikdy ne kovovou) misku vodou o teplotě asi 80 °C, přidat polévkovou lžíci jedlé sody a v rozmíchaném roztoku „vykoupat“ zašlý šperk. Pravidelně jej obracejte a po třech minutách vyjměte, opláchněte studenou vodou a osušte.

Podobně zázračně funguje i obyčejný alobal. V míse s horkou vodou rozmíchejte lžíci kuchyňské soli, přidejte kousek alobalu a do roztoku vložte na pár vteřin váš šperk. Poté ho vyndejte, opláchněte a osušte. Díky chemické reakci, která v míse proběhne, bude jako nový. Směs raději nepoužívejte na drahé kameny, zirkony a perly.

2. Čisticí pasta z prášku na pečení

Na vyčištění stříbrných šperků můžete použít také pastu, kterou si snadno vyrobíte z prášku do pečiva a vody. Smíchejte tři díly prášku na pečení s jedním dílem vody. Vznikne vám hustší pasta, kterou pomocí kartáčku nebo čistého hadříku aplikujte na zkorodovaný šperk.

Proces případně opakujte, dokud šperk nebude čistý. Poté jej důkladně opláchněte, aby v záhybech nezůstaly zbytky pasty, a utřete do sucha. Překvapí vás, jak hezkých výsledků lze s touto jednoduchou metodou dosáhnout.

Sůl, voda, citron a houbička JPC-PROD / Shutterstock.com

3. Kuchyňská sůl s citronem

Kuchyňskou sůl můžete také smíchat s citronovou šťávou. Do nádoby s vroucí vodou vymačkejte jeden střední citron, přisypte tři lžíce kuchyňské soli a za stálého míchání nechte rozpustit. Do koupele následně vložte klenot a nechte pár minut macerovat. Pozor však na šperky s drahokamy, směs by je mohla poškodit.

Po vyjmutí šperk osušte speciální tkaninou na čištění stříbra, pouhá koupel by pro vyčištění silně znečištěného šperku nemusela stačit.

4. Pouhý jar a houbička

Překvapilo by vás, jak účinně může zašlý šperk obnovit koupel v obyčejné vodě s prostředkem na nádobí. Do misky teplé vody kápněte přibližně jednu čajovou lžičku jaru či jiného prostředku na nádobí a pomocí houbičky nebo hadříku vyčistěte šperk. Poté vysušte tkaninou na stříbro a je to. Tento postup můžete beze strachu používat i na šperky osazené kameny.

Ošklivou šedou vrstvu může odstranit i lázeň připravená z horké vody a tekutého pracího prostředku. Do té šperk ponořte na pět minut a po vyjmutí dočistěte měkkým hadříkem.

Člověk čistí prsten hadříkem New Africa / Shutterstock.com

Funguje čištění Coca-Colou?

Snad každý z nás se někdy setkal s návodem na vyčištění stříbrných šperků Coca-Colou. Bohužel jde spíše o nepodloženou historku. Tato metoda, kdy má na zkorodované šperky působit kyselina fosforečná obsažená v nápoji, je spíše neúčinná. Kousky ozdobené drahými kameny by navíc tato kyselina mohla poškodit.

Podobně zbytečná je i snaha vyčistit šperky pivem. Nepěkný šedavý odstín šperku sice zesvětlá, ale vynaložená snaha neodpovídá výsledkům. Zkušení klenotníci rovněž zpochybňují čištění zubní pastou a kartáčkem. Výsledky jsou mizivé a navíc riskujete poškrábání šperku a nehezké usazeniny.

Jak vrátit lesk zašlým šperkům?

Pokud šperk ztratil lesk, i zde mohou pomoci obyčejné prostředky z vaší domácnosti. Velmi účinný je čistič na okna. Jednoduše jej nastříkejte na měkký hadřík a leštěte klenot, dokud nebudete spokojeni s výsledkem.

Stejných výsledků byste měli dosáhnout s vodkou. Šperk ponořte do šálku s vodkou a nechte chvilku působit. Poté vyjměte a drsnějším hadříkem vydrhněte. Vodka je ideální i pro šperky s diamanty či smaragdy, které krásně odmastí a rozzáří.

Ultrazvukový čistič, různé druhy šperků, hadřík anela.k / Shutterstock.com

Čisticí hadříky a roztoky

Pokud své šperky nechcete nosit odborníkovi, ale nevěříte babským radám, můžete vyzkoušet některý z mnoha volně prodejných prostředků na leštění stříbra. Na trhu seženete třeba speciální roztoky, které na zoxidovaný povrch působí jako rozpouštědla. Do těch se má šperk ponořit jen na pár sekund a poté rychle opláchnout. Bohužel však poškozuje drahé kameny.

Jednodušší variantu představují čisticí hadříky na stříbro. Ty bývají napuštěné speciálním prostředkem a zachovávají si svou účinnost, dokud je nenamočíte. Oba přípravky pořídíte už za několik set korun.

Ultrazvukové čističky šperků

Jedním z moderních způsobů čištění šperků v domácnosti je ultrazvukové čištění. To funguje na bázi nízkofrekvenčních ultrazvukových vln, které proniknou i k hůře dostupným místům a šperk tak dokonale vyčistí i naleští. Není však vhodné je používat pro šperky s kameny, protože může dojít k uvolnění a zvyšuje se tak riziko jejich ztráty.

Vůbec nejbezpečnějším způsobem, jak si šperky nechat vyčistit, je zanést je ke klenotníkovi. Ten má na jejich čištění odborné přístroje a zaručuje tak dokonalý výsledek bez poškození šperku.

Jak černání stříbra předcházet?

Pokud si chcete ušetřit starost se zašlými šperky, věnujte svým klenotům dostatek péče už v průběhu nošení a pravidelně je čistěte. Existuje množství osvědčených triků, kterými lze černání předcházet.

Potřete občas šperk trochou kondicionéru a otřete měkkým hadříkem. Materiál tak vyleštíte a ochráníte. Do šperkovnice také můžete vložit křídu, která pohlcuje vlhkost a zpomalí tak proces oxidace. Při manipulaci s čisticími prostředky s obsahem amoniaku či bělidla šperk vždy sundejte a vyhýbejte se též bazénům se silně chlorovanou vodou. Šperky také sundavejte při sportu.

Zdroj: Eppi.cz, Olivie.cz, Klenotyamber.cz