Polsko prodloužilo nulovou sazbu DPH. Levné nákupy pro Čechy v Polsku pokračují

Vývěsní štít s logem Berušky - Biedronka Gold Picture / Shutterstock.com

Čeští spotřebitelé, kteří se vydávají na nákupy do Polska, mohou zůstat nadále nadšeni. Polská vláda nedávno oznámila prodloužení platnosti nulové sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny až do konce roku 2023.

Přečtěte si také

Pravé přírodní hedvábí poznáte jednoduchým trikem se zapalovačem

Polská vláda takto bojuje s inflací

Původně měla být nulová sazba DPH platná pouze půl roku od loňského února, ale byla postupně prodlužována až do konce roku 2022 a nyní až do konce roku 2023. Tato opatření mají za cíl ochránit polské občany před růstem cen potravin.

Podle informací zveřejněných na Facebooku polského premiéra Mateusze Morawieckého se prodloužení nulové sazby daně týká potravin, paliv a energií. Premiér Morawiecki zdůraznil, že se polská vláda snaží snižovat daně tam, kde je to možné, aby rodiny platily co nejméně.

Polský supermarket Grand Warszawski / Shutterstock.com

Dobrá zpráva pro Poláky, ale i Čechy

Tato zpráva přináší dobré zprávy nejen polským občanům, ale i českým spotřebitelům. Nákupy v Polsku stále zůstávají výhodné, zejména pokud jde o základní potraviny. Ty jsou v Polsku řádově o stokoruny levnější než v České republice. Čeští spotřebitelé si mohou navíc užívat v Polsku výhodných cen na stavební materiály, nábytek, pohonné hmoty a zemědělské vstupy.

Prodloužení nulové sazby DPH na potraviny je vítaným opatřením, které pomáhá Polsku čelit inflaci. Podle mluvčího polské vlády Piotra Müllera inflace v zemi klesá a doufá se, že v posledních měsících roku dosáhne jednociferného čísla.

Nákupy v Polsku se stále vyplatí a představují pro české spotřebitele vynikající příležitost ušetřit. Před tím, než se vydáte na nákupy prolistujte si akční letáky zahraničních obchodů na nákupním rádci Kupi.cz. Na nákupy za hranice pak můžete vyrazit se seznamem potravin a drogerie a neunikne vám žádná sleva.

Zdroj: Denik.cz, ČTK, Penize.cz