Ceny základních potravin se letos změnily: Máslo i vejce jsou v akcích levnější než před rokem

Žena nakupuje mléko Africa Studio / Shutterstock.com

Ceny některých základních potravin klesají, a to je pro vás skvělá zpráva! Nákupní rádce Kupi.cz zaznamenal výrazný pokles cen potravin, jako je máslo, sýr, cukr nebo mouka ve slevových akcích. To je především díky vysoké domácí produkci ovoce a zeleniny a konkurenci mezi dodavateli. Tyto faktory jsou hlavním důvodem snižování cen, nikoliv tlak ze strany ministerstva zemědělství nebo Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Přečtěte si také

Test odhalil, že více než polovina kloubních výživ klame spotřebitele

Jak se změnily ceny základních potravin?

Počet akcí se zvýšil u většiny základních potravin oproti loňskému květnu. Máslo a rostlinné oleje jsou levnější než před rokem. Vyplývá to z porovnání akčních cen u potravin mezi lednem a květnem, které srovnal nákupní rádce Kupi.

Například cena za jedno vejce klesla téměř na polovinu, oleje o 23 %, akční ceny za mléko a cukr jsou přes 15 % nižší a máslo je levnější o 29 %. Také se snížila cena mouky (o 3 %) a kuřecích prsních řízků (o 15 %). Naopak zdražilo vepřové o 6 %.

Na Kupi.cz vám přinášíme přehled některých potravin a jejich cenového vývoje:

Srovnání akčních cen potravin za leden a květen 2023 Kupi

Co se nejčastěji objevuje ve slevách?

Letos se cukr ve slevových letácích objevuje mnohem častěji, než tomu bylo minulý rok v květnu. V roce 2021 byl cukr v akcích kolem 10 Kč, minulý rok kolem 13 Kč a v letošním květnu je cena za kilo cukru přes 20 Kč. Sice si letos za kilo cukru připlatíme oproti minulému roku, ale dobrou zprávou je to, že akční cena cukru v květnu klesla zhruba o 4 Kč oproti lednu 2023. V lednu 2023 byl cukr v akci průměrně za 28 Kč a v květnu 2023 za 24 kč.

Taktéž slevových akcí na máslo je letos podle dat Kupi o něco více než vloni. Kostka másla letos vyjde v akci o více než 10 Kč levněji než vloni. V tomto roce jsme máslo našli v akci za nejméně 26,90 Kč, přitom vloni to bylo 31,90 Kč. Předloni dokonce pohádkových 21,90 Kč.

Mouka je oproti lednu také levnější, avšak oproti minulému roku je o něco dražší. Vejce sice meziročně zdražila, ale akční cena za jedno vejce klesla zhruba z 5 Kč na 3 Kč oproti lednu letošního roku.

Cukr krystal na dřevěné lžíci a v misce Africa Studio / Shutterstock.com

Které potraviny naopak zdražily?

Ze sledovaných potravin meziročně nejvíce vzrostla cena u sirupů. Jejich akční ceny vzrostly u některých druhů až o více než polovinu. Nejvíce podražily sirupy Dobrá voda, Jupí a YO. Například sirup Dobrá voda stál v akci 22,90 Kč, letos je to 39,90 Kč. O nějaké procento levněji najdeme na pultech zdravější varianty sirupů jako je čekankový nebo javorový.

Co stojí za snížením cen?

Je důležité zmínit, že letošní snížení cen potravin přichází přirozeně, a to díky trhu a ročnímu období, nikoli díky zásahu státu. Svaz obchodu a cestovního ruchu upozorňuje, že potraviny se zlevňují především díky dostupnosti domácí produkce ovoce a zeleniny a konkurenci mezi dodavateli. Tam, kde konkurence mezi dodavateli chybí, jsou ceny stále vyšší než by měly být.

Na Kupi.cz vítáme nižší ceny potravin a přinášíme vám přehledný přehled aktuálních slev. Využijte tuto příležitost a nakupujte potraviny za výhodné ceny!

Zdroje: data Kupi.cz, akční letáky řetězců