Jaký nábytek Češi nejčastěji vyhazují? 11 milionů křesel ročně u popelnic

Stará pohovka a matrace vedle popelnice FotoHelin / Shutterstock.com

Vyhazujete nábytek až plně doslouží, nebo rádi obměňujete interiér a vybavujete bydlení hezčími kousky? Společnost IKEA se během loňského roku zaměřila na to, jak Češi se starými kusy vybavení nakládají a kterých se zbavují nejvíce. Tipnete si, zda častěji nechtěné skříně, pohovky či postele odnášíme k popelnicím, do sběrného dvora, nebo posíláme dál?

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Kolik nábytku Češi ročně vyhodí?

V souladu s dlouhodobou strategií udržitelnosti a cirkularity se IKEA rozhodla sledovat, jak lidé v Česku nakládají s nábytkem, který už nechtějí. Spojila se proto s platformou Cyrkl, se kterou oslovila nejen zařízení, v nichž se vyhozený nábytek shromažďuje, ale také přímo spotřebitele. A výsledky odhalily hned několik zajímavých faktů.

Celkem se například jen za rok 2022 Češi zbavili 250 až 353 tisíc tun velkoobjemového nábytku, což pro představu odpovídá zhruba třetině veškerého prodaného nábytku v českých obchodních domech IKEA za stejné období. A je to také podobné množství, kolik by vážilo 11,3 milionu kusů klasických „ikeáckých“ ušáků STRANDMON.

Muž a žena sundavají matraci z postele gpointstudio / Shutterstock.com

Proč lidé vyhazují nábytek?

A jaký druh nábytku se vyhazuje nejčastěji? Češi v rámci průzkumu nejvíce uváděli pohovky (27 %) a postele (24 %). Naopak nejméně se prý zbavují venkovního nábytku či dětských postýlek.

Nejčastějším důvodem, proč respondenti dávají nábytek pryč, je potom nákup nového (36 %), a to i přesto, že původní kousek může být ještě v dobrém či zachovalém stavu. „Podle zkušeností z našich provozů se lidé zbavují i nábytku, který není nijak výrazně poškozený nebo starý,“ potvrdil pro IKEA Alexandr Komarnický, tiskový mluvčí Pražských služeb.

Až mezi dalšími důvody se (v podobném zastoupení odpovědí) objevilo stáří vybavení, jeho poškození nebo rekonstrukce bydlení.

Kam dát nechtěný nábytek?

Ne vždy ovšem zbavení se nábytku znamená, že skončí u popelnic. Právě naopak. V Česku se v posledních letech čím dál více pozornosti obrací k secondhandovému a bazarovému prodeji. Což ostatně potvrdila i data z průzkumu.

Kousky, které zákazníci již nechtějí, odevzdávají nejčastěji do recyklačního centra nebo sběrného dvora (30 %), darují (28 %) nebo prodají na internetu (16 %). Jen tři procenta dotázaných přiznala, že ho dávají k popelnicím, stejně tomu bylo u vyhození do komunálního odpadu. Zcela bez využití končí u 13 % respondentů, kteří jej uskladní do sklepa nebo garáže.

Žena ukazuje prstem na notebook, na kterém je stránka s bazarem nábytku Pixel-Shot / Shutterstock.com

Které společnosti nabízí secondhandový prodej?

IKEA je také jednou ze společností, které se rozhodly na poptávku po udržitelnosti a odpovědnosti trhu reagovat, a od roku 2017 začala od zákazníků vykupovat nábytek, který následně ve svých obchodních domech prodává dál skrze službu Druhý život nábytku.

„V minulém finančním roce u nás našlo druhý život přes šest tisíc kusů nábytku a zájem o tuto službu dlouhodobě roste, stejně jako u služby Garantovaný odkup dětského nábytku. Globálně máme 10% podíl na secondhandovém trhu s nábytkem. V přeprodeji a doplňkových cirkulárních službách spojených s výrobky z druhé ruky vidíme velký potenciál,“ přiblížila záměr Barbora Kotoun, manažerka pro udržitelnost IKEA Česká republika.

Podobně jako IKEA přidává secondhandový prodej na své platformy čím dál více značek a služeb. Kromě módy, kde tak učinilo např. Zalando nebo H&M, se k této strategii uchýlil i Decathlon s bazarovým odkupem a prodejem sportovního vybavení a oblečení. Velmi oblíbenou službou je v Česku i Knihobot, v rámci něhož mohou zákazníci prodávat nebo nakupovat použité knihy.

Zdroj: Ikea.com