Vysvědčení je za dveřmi: Odměňte své děti vhodným dárkem

Holka s mašlí drží velký dárek Roman Samborskyi /Shutterstock.com

Když se dospělý člověk v práci snaží, často na něj čeká povýšení, lepší mzda nebo různé benefity. A co studenti? Mnohokrát opakované fráze o lepší budoucnosti a pracovním uplatnění nemusí být pro každého odměnou. Blíží se vysvědčení a je vhodné začít uvažovat o tom, jak své ratolesti odměnit za to, že každý den vstávají do školy a pracují na tom, aby byly vzdělanější. Každý cítí radost, když ho někdo dokáže ocenit. Pokud nevíte, čím své dítě odměnit, máme pro vás pár tipů, kterými se můžete inspirovat.

Přečtěte si také

Recept na jarní pomazánku, ve kterém zužitkujete všechny druhy bylinek ze zahrádky

Jaký dárek za vysvědčení?

Pokud jste důslednými rodiči, zajisté si všímáte, jakým způsobem vaše děti k výuce přistupují, a také znáte jejich studijní výsledky. Dárek za vysvědčení může fungovat jako skvělá motivace. Je ale také důležité, aby dítě nedosahovalo dobrých výsledků jen kvůli odměně, ale také proto, že se chce zdokonalovat.

Někteří rodiče kazí děti pravidelnými dárky za dobré známky. Pokud by se dítě naučilo hnát za odměnou, tento model z dětství by se mohl přenést i do pracovního života a pak by mohlo upřednostňovat peníze na úkor důležitějších hodnot. Dárek nemusí být drahý, finanční možnosti rodičů se liší a cílem není vydat se za každou cenu z peněz, ale ukázat dítěti, že si ho vážíte a jste na něj pyšní.

Žena s dcerou se dívají na výsledky vysvědčení Monkey Business Images / Shutterstock.com

Dárek i za špatné vysvědčení?

Děti by neměly žít ve strachu ze špatných známek. Je mnoho případů, kdy se dítě se špatným vysvědčením nevrátí domů, protože se obává trestu. Takové přístupy jsou většinou chybou rodičů, kteří v průběhu školního roku nesledují výsledky dítěte. Děti za špatné vysvědčení netrestejte, ale také je neodměňujte. Chybou by bylo připravit dítě na odměnu a dát mu ji i tehdy, pokud propadne nebo se budou jeho výsledky zhoršovat z důvodu jeho lenosti nebo nezájmu. Nenasazujte dětem ale laťku příliš vysoko, pokud jsou studium nebo lepší výsledky nad jeho možnosti, připravíte ho o chuť studovat. Jestliže se snaží a usiluje o zlepšení, odměna by ho neměla minout.

Sladkost nikdy nezklame

Tipy na dárky podle věku

Zeptali jsme se dětí různých věkových kategorií, co by si přály dostat od rodičů za vysvědčení. Překvapilo nás, že zážitkové dárky jako návštěva cukrárny nebo výlet obsadili přední příčky nejčastějších odpovědí. Jak školáci a studenti odpovídali v naší anketě se dozvíte níže.

Děti z prvního stupně

Rodiče chválí svého syna Viktoriia Hnatiuk / Shutterstock.com

Děti z druhého stupně

Zabaví malé i velké

Středoškoláci

  • Peníze
  • Poukaz na autoškolu
  • Elektronika
  • Oblečení
  • Kosmetika
  • Dárkové poukazy
  • Tetování
  • Dárek podle oblíbených aktivit
  • Hodinky/šperky
  • Rekonstrukce pokoje
Smutná holčička s batohem na lavičce Bobex-73 / Shutterstock.com

Vysokoškoláci

Dárek, který je na věky

Váháte? Nechte to na něm

Někdy stačí dětem naslouchat. Pokud vaše dítě půl roku nemluví o ničem jiném než o iPhonu, zřejmě po něm touží. Než vybrat špatně, odměňte dítě tím, že mu dáte rozpočet, za který si může vybrat dárek samo. Obzvláště teenageři nemají rádi, když jim například oblečení vybírají rodiče, nechte je, ať si vyberou sami.

Další možností jsou dárkové poukazy. Pokud je vaše dítě hudebně nadané, možná si bude chtít v hudebninách koupit novou kytaru, housle nebo třeba saxofon. Pokud sportuje, možná si chce vybrat kolečkové brusle, kolo či další vybavení. Jestliže s dítětem často komunikujete a rádo mluví o věcech, po kterých touží, výběr pro vás bude jednodušší. Pokud ne, zvažte finanční příspěvek, ten ocení nejvíce starší děti, které nemají peněz nikdy nazbyt.

Sportovní potřeby v akci

Jde to i bez drahého dárku

Není lehká doba a ne každý si může dovolit zahrnout studenty drahými dárky. Jestliže nechcete dítě rozmazlovat a vaše finanční možnosti nejsou velké, dejte mu alespoň drobnost, připravte mu jeho oblíbené jídlo a užijte si společně hezký den nebo ho nechte ať si užije příjemné chvíle s kamarády.

Zdroje: Autorský text a anketa Petra Pokorného pro Kupi.cz