Klimatizace poslouží celoročně. Když zvolíte tu správnou, ušetří vaši peněženku

Přepínání klimatizace dálkovým ovladačem Butsaya / Shutterstock.com

Tropických dnů stále přibývá i v našich zeměpisných šířkách. Klimatizace se tedy stává běžnou součástí českých domácností. Některá zařízení umí vzduch i ohřívat a šetří přitom energii i vaši peněženku. V době vzrůstajících nákladů jsou tedy zajímavou alternativou klasického topení. Jak takovou klimatizaci na topení vybrat a kdy je nejlepší čas na nákup?

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

Jak díky klimatizaci ušetřit?

Díky takzvanému reverznímu cyklu funguje spousta klimatizací jako tepelné čerpadlo na principu vzduch–vzduch. Co to znamená v praxi?

V horkém létě využívá standardní režim chlazení – nasává horký vzduch, který ochlazuje, čímž snižuje teplotu v místnosti. V zimě ji ale naopak zvyšuje, protože nasátý vzduch ohřívá.

Jedná se o jeden z nejšetrnějších způsobů vytápění, a to z hlediska ceny i spotřeby energie. Ušetřit vám dokáže až 50 % nákladů. Jen do velkých mrazů vhodná není. Nejlépe funguje při teplotách do –10 °C, poté už bude nutné hledat další možnosti vytápění.

Žena sedící na gauči přepíná klimatizaci nad sebou Andrey_Popov / Shutterstock.com

Jak vybrat klimatizaci?

Zásadní je zvolit klimatizaci, která se do vašeho bytu či domu dokonale hodí. Pozor si dejte nejen na chladicí a topný výkon, ale také na hlučnost, spotřebu energie a další parametry.

  • I když jinak při topení klimatizací ušetříte, nesprávně vybrané zařízení vás může přijít velmi draho. Záleží nejen na podlahovém prostoru nebo výkonu jednotky. Zásadní je také průtok vzduchu, spotřeba elektřiny nebo celková cena.
Osvěžte se v parných dnech

Kupte se slevou Coca Cola.

Porovnat slevy

Jaké typy klimatizace existují?

Mobilní klimatizace do bytu

Do garsonek nebo malých kanceláří se vám klasická klimatizace mnohdy nevejde. Kromě vnitřní jednotky navíc musíte mít prostor i na tu venkovní, která se umisťuje na zahrady, balkony nebo terasy. Řešením tedy může být přenosná verze s topením. Ta nepotřebuje tolik místa, ale zase má mnohem nižší výkon, přibližně dva až čtyři kilowatty. Doporučuje se tedy do prostor maximálně o velikosti 40 m².

Mobilní klimatizace u manželské postele vwqpwv / Shutterstock.com

Nástěnné klimatizace

V rodinném domě nebo velkém bytě využijete nástěnnou (splitovou) klimatizaci. Skládá se z venkovní jednotky, na kterou můžete napojit jednu nebo hned několik vnitřních jednotek (multisplit). Náklady na provoz přitom zůstanou téměř stejné, počítejte však s vyšší počáteční investicí. Zatímco u splitové klimatizace začínají ceny zhruba na 15 000 Kč, multisplit běžně stojí až 100 000 Kč. Existují také bytové varianty bez venkovní jednotky, u těch ovšem dejte pozor na hlučnost kompresoru.

Výhodou této klimatizace je vyšší výkon (nejčastěji okolo šesti kilowattů), delší životnost a velký výběr designů. Na druhou stranu budete potřebovat asistenci profesionála, a to při instalaci i případných opravách, které vás vyjdou minimálně na 1 500 Kč.

Kolik stojí klimatizace?

Mobilní

Ceny mobilních klimatizací se pohybují od 5 000 Kč klidně až k 20 000 Kč. Pokud má váš byt nebo kancelář velikost do 35 m², bude vám stačit přenosná klimatizace od značky Sencor SAC MT9030C, kterou seženete od 9 990 Kč. Klimatizace navíc disponuje možností ovládání přes mobilní aplikaci stejně jako dražší modely tohoto výrobce.

Nástěnná

Za nástěnnou klimatizaci zaplatíte zhruba od 25 000 Kč až do 80 000 Kč, ale zase si poradí i s prostorem o větší výměře. Vedle nešlápnete, když si pořídíte nástěnný model značky LG, kde ceny začínají na 25 000 Kč a spolehlivě ochladí prostor až do velikosti 45 m².

Sencor

Kdy je nejlepší si pořídit klimatizaci?

Většina lidí si klimatizaci pořizuje na jaře nebo v létě. V tu dobu na vás ale prodejci budou mít málo času a na instalaci jednotky si počkáte. Mnohem lepší je nakupovat začátkem roku. A pokud chcete klimatizaci i na topení, podívejte se po ní během září.

Zdroj: Cestakbydleni.cz, Srovnejto.cz, Spotrebitelskytest.cz