Jak hluboko byste měli sázet semena různých rostlin?

Sázení semen v záhonu Alexander Raths / Shutterstock.com

Svět rostlin je velmi obšírný. Ať už je chcete pěstovat pro okrasu, pro konzumaci nebo jiné účely, je potřeba je nejprve vysadit. Mnoho lidí si usnadní práci tím, že si koupí již vzrostlé sazenice. Pokud ale máte semena rostlin, je to jiné. Jejich výhodou je nízká cena, ale musíte vědět, jak je správně sázet, zalévat a kdy nejlépe s výsadbou začít. Poradíme vám, jak byste měli semena správně sázet, abyste se dočkali očekávaného výsledku.

Přečtěte si také

Vyberte si správné turistické boty, aby vás nebolely nohy. Tohle byste měli vědět, než nějaké koupíte

Jak hluboko semena sázet?

Semena se liší v mnoha aspektech. Třeba semena kokosové palmy jsou obrovská a dokážou cestovat stovky kilometrů na mořské hladině, zatímco semena tabáku jsou tak drobná, že vám je z rukou snadno odvane vítr.

Při výsadbě všech semen je především důležité znát správnou hloubku výsadby, což zvyšuje šanci, že vám rostlina rychle vyklíčí. Přesná hloubka se liší v závislosti na velikosti a typu semen.

Balíčky se semeny obvykle poskytují informace o doporučené hloubce výsadby, někdy je ale nedopatřením ztratíme. Mnoho lidí může také dostat semena od přátel, najít je v přírodě nebo je koupit volně na trhu. Obzvláště v takových případech je potřeba znát způsob, jak hluboko tato semena zasadit a do jaké půdy.

Semena různých rostlin vysypaná na substrátu Tatevosian Yana / Shutterstock.com

Tipy, jak sázet

  • Pokud znáte název rostliny, kterou máte, nejlepším řešením je vyhledat na internetu, jakým způsobem se sází.
  • Pokud nemáte internet k dispozici nebo neznáte název rostliny, řiďte se obecnou radou, že by měla být semena zasazena do hloubky, která odpovídá dvojnásobku jejich velikosti. Pokud máte semeno velké půl centimetru, zasaďte ho centimetr hluboko.
  • Drobná semínka umístěte na povrch půdy a sotva je zakryjte zeminou nebo vermikulitem.
  • Půdu nad semeny nikdy neudusávejte.
  • Pokud semena vysadíte příliš hluboko do půdy, existuje vysoká pravděpodobnost, že rostlina zeslábne nebo dokonce nevyklíčí.
  • Pokud je vysadíte příliš na povrchu, může je ohrozit déšť, prudké slunce nebo škůdci.
  • Jestliže sázíte do květináče, dbejte na to, aby měl na dně drenážní otvory.
Nezapomeňte na pravidelnou zálivku

Výsadba podle typu půdy

Hloubka výsadby je závislá také na typu půdy. Níže si představíme čtyři základní typy půdy a jaký mají vliv na hloubku výsadby.

Písčitá půda – Vyznačuje se většími částicemi, které umožňují snadno procházet vodě i vzduchu. Tento typ půdy je vhodný zejména pro semena, která tyto podmínky potřebují. Výsadba semen v této půdě může vyžadovat, aby byla semena dvakrát tak hluboko než v těžší půdě. Je to tím, že písčitá půda se snadno spláchne vodou, zejména v období dešťů. Také se na povrchu rychleji ohřívá a umožňuje kořenům rostliny proniknout hlouběji do půdy, kde je k dispozici více vody než na povrchu.

Jílovitá půda – Je dobře známá tím, že je lepkavá a neumožňuje rychlý odvod vody a kyslíku. Je to kvůli drobným částicím, které jsou velké asi 0,002 mm. Jílovitá půda je kompaktnější, a proto kořeny prorůstají podle očekávání. Tento druh půdy zadržuje více vody většinou na povrchu než jakákoli jiná půda. Semena vysazená v jílovité půdě by neměla přesáhnout hloubku 2–3 cm. Pamatujte, že byste neměli zakrývat semena příliš hluboko, protože nebudou mít dostatek vody a kyslíku.

Záběr na mužské ruce sázející semínka rajčat do květináče Tatiana_Pink / Shutterstock.com

Hlinitá půda – Tato půda má směs zhruba 20 % jílu, 40 % bahna a 40 % písčitých půd. Je to skvělý typ půdy pro pěstování, protože má dobrý poměr velikosti částic k vzdušnému prostoru a umožňuje dostatečné pronikání vody a kyslíku. Je charakteristická i schopností zadržovat vodu a živiny. Má částice, které umožní kořenům dobře růst a získávat kyslík podle potřeby. Semena by zde měla být zasazena do hloubky zhruba 2–3 cm.

Náplavová půda – Má jemné částice, vysokou míru zadržování vody a vysokou úrodnost, díky které se považuje za ideální půdu pro pěstování. Hloubka výsadby v tomto typu půdy by měla být standardní, tedy zhruba 2–5 cm.

Pozor na ptačí nálety

Která semena zakrývat?

Semena některých rostlin potřebují ke klíčení světlo a po zakrytí půdou by pravděpodobně nevyklíčila. Taková semena stačí položit na povrch půdy a jemně na ně zatlačit, díky tomu budou mít dobrý kontakt s půdou a zároveň dostatek světla.

Většinou jde o drobná semena. Jedná se například o semena kopru, hlávkového salátu, petúnie, nestařce nebo luštěnice. Pokrytí půdou naopak potřebuje zelí, brokolice, rajčata, květák, špenát, hrách fazole, melouny nebo papriky.

Příprava je základem úspěchu

Sázení semen není věda, ale mnoho zahrádkářů už zbytečně uronilo slzu kvůli semenům, které vysadili do špatné hloubky nebo do nevhodné půdy. Pokud máte možnost, zjistěte si dopředu veškeré informace o sázení vašich semen. Potom už nebude hrozit, že by vám nevyklíčila.