Jak vypěstovat rajčata na balkoně? Se správnou výbavou to zvládnou i začátečníci

Žena drží rajčata na balkoně Production Perig /Shutterstock.com

Láká vás domácí pěstování rajčat, ale bydlíte v bytě? Pokud máte balkon nebo lodžii, možnost vlastní úrody není nijak nemožná. Stačí jen dodržet pár důležitých zásad a v létě se vám může zahrádka za okny začít červenat. A to, i když jste úplní začátečníci. Poradíme, jaké nenáročné odrůdy rajčat pro pěstování na balkoně vybrat, jaký koupit substrát nebo truhlík, i jak se o rostliny starat.

Přečtěte si také

Umělecké dílo na plechu: Rozkvetlá italská focaccia je pastva pro oči i chuťové pohárky

Na umístění záleží

V první řadě je důležité vědět, že rajčata jsou teplomilné rostliny, které ke svému růstu potřebují dostatek světla, slunce i závlahy. Zároveň ale nesmí být dlouho ve vlhkém prostředí. Proto je pro ně ideální stanoviště orientované na jih nebo západ. Nejlepší jsou kryté lodžie poskytující závětří i úkryt před spalujícím sluncem. Máte-li otevřený balkon, je dobré rajčata umístit ke zdi, nebo jim vymyslet nějakou stříšku.

  • Tip: Než se venkovní teploty ustálí, můžete mít rajčata i doma za okny, kde na ně bude svítit slunce (nebo je na balkon dávat pouze v době, kdy na ně bude svítit sluníčko). Ven by se natrvalo měla přestěhovat zhruba od poloviny května.
Zjistěte, kde mají rajčata v akci

Semínka nebo sazenice?

Chcete-li se pustit do pěstování ve velkém, výhodou semínek je, že vychází levněji. S jejich domácí výsadbou je ovšem nejlepší začít už v únoru nebo začátkem dubna, aby rostlinky stihly zakořenit a povyrůst. Později proto klidně sáhněte už po „hotových” sazenicích. Prodávají je zahrádkáři, pěstitelé na trzích i hobby markety, cena za jednu rostlinku se pohybuje kolem 20 až 60 korun, záleží samozřejmě na odrůdě.

  • Tip: Sazenice dávejte vždy do nového substrátu. Jejich kořeny je dobré šetrně očistit od toho původního, například pod proudem tekoucí vody.
Malá rostlina se cherry rajčaty v květináči Imfoto /Shutterstock.com

Jaké odrůdy rajčat na balkon vybrat?

Pro pěstování na balkoně jsou nejvhodnější zakrslá keříková rajčata. Vyrostou vám samozřejmě i cherry rajčata nebo tyčková, ty ale potřebují větší samostatnou nádobu a více péče. K vhodným balkonovým keříčkovým odrůdám patří: Vilma (oválná, červená), Cherrola (kulatá, červená), Gold Krone (kulatá, žlutá), Minigold (kulatá, žlutooranžová) či Tumbling Tom (převislá, kulatá, červená nebo žlutá).

Správný truhlík se postará za vás

Co se pěstební nádoby týče, rajčata vám vyrostou v klasickém či textilním květináči, nejlepší jsou ovšem samozavlažovací květináče a truhlíky. Jejich výhodou je, že se za vás postarají o rovnoměrnou závlahu, zároveň zabrání přelití a nechtěnému pokropení listů. To u rajčat totiž zvyšuje riziko vzniku plísní, proto se klasické zalévání shora nedoporučuje. Ze stejného důvodu je potřeba chránit rostlinku na balkoně před deštěm a stékající vodou.

A jaký samozavlažovací truhlík vybrat? K dostání bývají v různých rozměrech, nejčastěji v délce 50–80 cm, do těch se hodí nejmenší balkonové keříčkové druhy, které si vystačí s hloubkou substrátu 15–20 cm. Případně se prodávají i hlubší samozavlažovací květináče, které jsou zase vhodnější pro větší keříky a vyšší trsy rozrůstající se více do šířky.

ruka a koš plný čerstvých cherry rajčat amedeoemaja /Shutterstock.com

Substrát a hnojivo

Balkonová rajčata potřebují záhřevnou půdu s dostatečnou zásobou živin. Dařit se jim bude v substrátu určeném speciálně pro rajčata nebo plodovou zeleninu, ale i v univerzálním zahradnickém.

Před výsadbou a naplnění pěstební nádoby substrátem je dobré nasypat dospodu trochu granulovaného hnojiva na rajčata (zakoupíte v zahradnictvích i hobby marketech, kilové balení vyjde na cca 100 Kč) –⁠ dávejte si ovšem pozor na dávkování a dodržujte množství uvedené na obale výrobku, i když budete chtít svým rostlinkám dopřát, přehnojení jim nesvědčí. Jakmile se začnou objevovat květy a plody, je dobré přihnojovat spolu se zálivkou tekutým hnojivem. Případně můžete používat i preventivní přípravky proti plísním a houbovým chorobám.