Tipy na svatební dary, kterými novomanžele zaručeně potěšíte

Nevěsta drží v jedné ruce kytici a v druhé zabalený dárek IVASHstudio / Shutterstock.com

Jarní a letní měsíce přejí svatbám, a tak se spousta z nás ocitá v roli svatebních hostů. Samozřejmě se sluší přinést nějaký dar. Ale co když novomanželé všechno mají a dle vlastních slov nic nechtějí? Nebojte, i tak můžete vymyslet originální překvapení, kterým jim určitě uděláte radost.

Přečtěte si také

Značení na vajíčkách: Co z něj vyčteme a proč je důležité si ho všímat?

Když už je domácnost vybavená…

Dříve to měli svatební hosté o něco snazší. Novomanželé si totiž díky darům často vybavovali zbrusu novou domácnost, takže stačilo vybrat správný spotřebič nebo sadu nádobí.

Dnes spolu většina párů žije dávno před svatbou, a doma jim tak žádné vybavení nechybí. Dary v podobě mixérů nebo vysavačů ztrácejí smysl. Co tedy darovat, abychom novomanžele doopravdy potěšili?

Šampaňské omotané stuhou, dárková krabička, dvě skleničky na šampaňské s motivy srdce Tanya Po / Shutterstock.com

Jak darovat tradiční dárky originálně?

Sady skleniček nebo čajový servis patřily v minulosti k těm nejběžnějším svatebním darům. Ani dnes je nemusíme úplně zatracovat. Lze je totiž darovat originálně, takže jsou novomanželům šité přímo na míru.

Co takhle obdarovat nevěstu se ženichem památečními skleničkami s jejich jmény a datem svatby? Nejčastěji se jedná o elegantní sklenice na víno nebo šampaňské, ale když se trochu porozhlédnete, seženete jistě i pivní půllitry nebo univerzální skleničky na nealko. Stačí vědět, jakému nápoji dávají novomanželé přednost.

Klasický set na čaj nebo kávu doma snoubenci nejspíš mají. Můžete jim ale pořídit hrnečky se svatební tematikou, které jim budou navždycky připomínat jejich velký den. Nechejte na ně napsat jejich jména, případně vyberte univerzální svatební či zamilovaný motiv. Místo klasických hrnků můžete zvolit také třeba retro plecháčky, u nichž máte jistotu, že se jen tak nerozbijí.

Kvalitním alkoholem nic nezkazíte

Pro ty, kteří si rádi pochutnávají

Jestliže mají novomanželé mlsné jazýčky, dejte jim nějakou dobrotu – jak jinak než se svatební tematikou. Pořídit můžete třeba svatební čokoládu, kterou lze opět opatřit originální etiketou se jmény, nebo dokonce s fotografií ženicha a nevěsty.

Holdují-li snoubenci kávě, pak jim můžete udělat radost nějakou luxusní. Opět je možnost nechat na ni napsat vlastní text. Káva se bude skvěle hodit jako doplněk k hrnečkům zmíněným výše. A pro milovníky vína nechybí samozřejmě možnost láhve se svatební etiketou. Tu si můžete navrhnout na míru. Kromě jmen novomanželů na ni nechejte přidat třeba citát, který je vystihuje.

Žena připravuje fotoalbum, vedle nůžky, izolepa, fotoaparát Aleksey Boyko / Shutterstock.com

Pro uchování vzpomínek

Jsou novomanželé sběratelé zážitků všeho druhu? Pak se jim bude hodit místo, kam svoje vzpomínky zaznamenají. Pořiďte jim třeba deník, do něhož budou zapisovat svoje prožitky, lepit fotky nebo kreslit obrázky. Nejlevnější variantou je docela obyčejný blok v nějakých pěkných deskách. Vybírat ale můžete i deníky určené přímo pro páry. Obvykle mají předtištěné nadpisy nebo různé tipy, co zapisovat.

Jestliže ženich s nevěstou psaní neholdují, dejte jim klasické fotoalbum. Buď ho nechejte prázdné, aby si ho doplnili v průběhu let, nebo jim do něj nalepte fotografie ze společně prožitých chvil před svatbou. Vášnivým cestovatelům zase přijde vhod stírací mapa, kam si budou moct přehledně zaznamenávat, která místa společně navštívili.

Jak darovat peníze?

Nejběžnějším darem v dnešní době jsou zřejmě peníze. Jsou vděčné, protože s nimi nešlápnete vedle. Novomanželé si za ně zkrátka pořídí, co uznají za vhodné. Pokud je nechcete darovat tradičně v obálce, můžete zvolit i originálnější variantu. Nejjednodušší je pořídit pěknou truhličku nebo pokladničku. Ta potom novomanželům zůstane a mohou si do ní střádat peníze do budoucna.

Pokud jste trochu tvůrčí, zarámujte peníze jako obraz. Vyhrajte si s tím, jak bankovky poskládáte – můžete vytvořit originální motivy nebo třeba koláž. A jestliže jsou novomanželé milovníci kvízů a šifer, můžete jim pořídit originální svatební hry nebo hlavolamy. Peníze se v tomto případě schovávají do tajné schránky, kterou obdarovaní najdou teprve poté, co vyluští všechny úkoly.