Pekanové ořechy jsou zdravou pochoutkou z Ameriky, kterou stále mnoho lidí nezná

Pekanové ořechy v misce na stole Sokor Space / Shutterstock.com

Společně s rozvojem zdravého životního stylu se k nám dostává mnoho potravin, které jsou pro některé stále neznámé. Mnohdy je pravidelně konzumujeme, a přitom neznáme ani jejich název a původ. Pokud si rádi kupujete zdravé tyčinky, cereální směsi nebo mix oříšků, pravděpodobně jste už narazili na pekanové ořechy. Možná jste je považovali za vlašské, kterým jsou velmi podobné, ale přesto jsou mezi nimi rozdíly. Představíme si pekanové ořechy trochu blíže, abyste zjistili, čím se od vlašských liší a proč byte se jim neměli vyhýbat.

Přečtěte si také

Vynikající rychlé těstoviny s pečenou fetou a cherry rajčaty uvaříte za 5 minut!

Čím se pekanové ořechy liší od vlašských?

Již při prvním pohledu na pekanový ořech si lze všimnout, že je protáhlejší než vlašský, a po ochutnání zjistíte, že je sladší a má krémovější chuť.

Ve srovnání s vlašskými ořechy má odlišnou skořápku, je protáhlá, válcovitá, hladká, má ostrou špičku a je zhruba jeden milimetr silná. Na délku má ořech ve skořápce obvykle tři až šest centimetrů. Pekanové ořechy rostou na stromě zvaném ořechovec pekanový. Jedná se o mohutný dlouhověký strom, který má výšku až 50 metrů.

Jeho původní domovinou je Severní Amerika, kde se pěstuje zhruba 80 % světové produkce těchto ořechů. Odsud se postupně rozšířil do celého světa, a jelikož je hojně šlechtěn, má stovky kultivarů. Dožívá si i více než 300 let.

Pekanové ořechy na stromě Shaina Kaytlin / Shutterstock.com

Jak se dá pěstovat ořechovec pekanový?

Cena pekanových ořechů je vyšší než u vlašských, a ačkoliv jsou většinou dovážené, lze je pěstovat i u nás. Pokud se rozhodnete pro pěstování, ideální volbou je koupit stromek v zahradnictví a na jaře ho vysadit. Je třeba ho dát do země co nejdříve, protože kořeny jsou náchylné na vyschnutí. Dopřejte mu dostatečnou zálivku.

Před vysazením vezměte v potaz, že strom začne plodit zhruba po 20 letech života. Pokud ho chcete pěstovat kvůli jeho plodům, je vhodné si to dobře rozmyslet. Kvete na jaře, ale je zde problém s opylením. Na stromě rostou samčí i samičí květy, ale jelikož nerostou ve stejnou dobu, nedojde k jejich opylení, a tak je potřeba vysadit stromů více.

Ořechovec miluje slunce, ale snese i polostín. Preferuje vlhkou a mírně kyselou půdu, která je dobře odvodněná. Jelikož má silné kořeny, není dobré strom vysazovat poblíž domu a plotu. Koruna se může rozrůst do šířky až 20 metrů, takže je potřeba, aby měl strom kolem sebe dostatek prostoru. Je mrazuvzdorný, takže i tuhou zimu přečká bez větších obtíží.

Snídejte zdravě – co třeba jogurt s ořechy?

K čemu se hodí pekanové ořechy?

Můžete je jíst jen tak jako lahodnou pochoutku, ale je třeba si dávat pozor na množství, protože jsou velmi kalorické. Ze 72 % jsou tvořeny tukem, proto je vhodné je konzumovat společně s ostatními ořechy nebo s ovocem. Jde ale převážně o mononenasycené tuky, které jsou zdraví prospěšné. Snažte se nesníst více než hrst těchto ořechů denně.

Vzhledem ke své sladké chuti se hodí do všech sladkých dezertů, populární jsou v koláčích i v pečivu. Lze je také nasekat do salátů nebo je přidat do koktejlů. Skvěle se kombinují s ovocem, ale také s jogurtem a čokoládou.

Koláč s pekanovými ořechy Katty S / Shutterstock.com

Nutriční obsah na porci 100 gramů

  • Kalorie: 690 kcal
  • Tuky: 72 g
  • Nasycené mastné kyseliny: 6 g
  • Draslík: 410 mg
  • Sacharidy: 14 g
  • Vláknina: 10 g
  • Cukr: 4 g
  • Bílkoviny: 9 g
  • Vápník: 70 mg
  • Železo: 2,5 mg
  • Hořčík: 121 mg
  • Vitamín C: 1,1 mg
  • Vitamín B6: 0,2 mg

Jaké zdravotní přínosy mají pekanové ořechy?

Podpora imunity – Poskytují fytonutrienty, sloučeniny rostlinného původu, které mají silné antioxidační účinky. Jsou také dobrým zdrojem minerálního zinku, který je klíčový pro vývoj a funkci imunitních buněk. Obsahuje také kyselinu ellagovou, která je spojena se sníženým rizikem některých druhů rakoviny.

Vysoký obsah flavonoidů – Mají více flavonoidů než kterýkoliv stromový ořech. Pravidelná konzumace zajistí menší pravděpodobnost vzniku chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka, některé druhy rakoviny a pokles kognitivních funkcí.

Žena drží mističku s pekanovými ořechy Julio Ricco / Shutterstock.com

Podpora srdečního zdraví – Jelikož jsou ořechy přeplněné mononenasycenými mastnými kyselinami, zajistí zlepšení hladiny celkového cholesterolu. Jsou také plné beta karotenu a vitamínu E, který chrání buňky před poškozením tím, že zmírňuje účinky chronického zánětu.

Nízký obsah cukru – Nejen, že obsahují velmi málo cukru, ale mohou také celkově pomoci zlepšit hladinu cukru v krvi tím, že zpomalí rychlost vstřebávání z krevního řečiště do periferních tkání. To pomáhá udržovat hladinu energie a předcházet výkyvům hladiny cukru v krvi.

Mohou posílit mozek – Strava s vysokým obsahem vitamínu E je spojena se snížením rizika Alzheimerovy choroby a demence až o 25 %. Je to proto, že vitamín E a další antioxidanty v rostlinných potravinách pomáhají snižovat oxidační stres způsobený zánětem, chrání buňky a tím i tkáně životně důležitých orgánů, jako je váš mozek.

Pohlídejte si akce na různé druhy ořechů

Podpora hubnutí – I když obsahují hodně tuku, mohou podporovat hubnutí a udržení hmotnosti. Je to proto, že jsou silným zdrojem kyseliny olejové, díky které se cítíte sytí, a zároveň posilují zdraví srdce. Pravidelná konzumace podpoří hubnutí a omezí chuť na sladké.

Obsahují klíčové minerály – Pekanové ořechy jsou vynikajícím zdrojem manganu a mědi, dvou minerálů, které podporují celkové metabolické zdraví, mají protizánětlivé vlastnosti a potenciálně pomáhají snižovat riziko srdečních onemocnění. Tyto živiny se také ukázaly jako užitečné při prevenci vysokého krevního tlaku.

Nahradí kalorická a nezdravá jídla – Nesolené ořechy jsou přirozeně bezsodíkovou svačinkou, takže jsou ideální pro každého, kdo drží dietu s nízkým obsahem sodíku nebo omezuje slaná jídla.