Jetel: nejlepší pomocník při menopauze a pomůže s řadou dalších neduhů

Olej z jetele lučního Ulada / Shutterstock.com

Louky se na jaře a v létě zbarví do krásných barev a přispívá k tomu i hojně rozšířený jetel luční. Mnozí z nás zavzpomínají na dětská léta, kdy se jeho květy cucaly pro sladký nektar. Tato hojně rozšířená rostlina není jen pro okrasu nebo pro potravu zvířat, jedná se o účinný lék, který dokáže pomoci při celé škále zdravotních problémů. Představíme si, proč byste neměli jetel přehlížet a jak ho správně používat pro podporu svého zdraví.

Přečtěte si také

Jak na dokonale šťavnaté a křehké libové maso? Naložte ho do soli metodou brining

Jetel luční, nikoliv červený

Mnoho lidí zadává do vyhledavače červený jetel, k čemuž svádí jeho červené květy nebo překlad z angličtiny (red clover). Jeho správný název je jetel luční, latinsky Trifolium pratense. Může dorůst až do výšky jednoho metru a jeho domovem je především Evropa, kde je mnohdy považován za plevel. Roste ve všech nadmořských výškách a vzhledem k mohutnému kořenovému systému jde o mimořádně odolnou rostlinu. Nejčastěji se s ním setkáme na loukách, pastvinách i na okraji lesů.

Snadno si ho spletete s jetelem prostředním, který má rovněž karmínově červené květy, ale je menší. Pokud uvidíte na louce bílý jetel, jde o jetel zvrhlý. Pro medicínské účely se používá především jetel luční, jeho květy jsou obvykle o průměru 2–4 centimetrů a kvete od května až do října.

Pěstujte si zdravé bylinky za oknem

Na co se používá?

Jedná se o oblíbenou pícninu a v oblibě ho mají i včelaři, protože obsahuje velké množství nektaru. V minulosti se jeho květ používal jako potravina, přidával se zejména do kaší a do chlebů. I dnes ho mnoho lidí konzumuje nebo se s oblibou používá pro ozdobu pokrmů. Jeho největší význam spočívá v léčebném použití.

Proč je vhodný pro ženy v menopauze?

Je zdrojem mnoha živin včetně vápníku, chrómu, hořčíku, niacinu, fosforu, draslíku, thiaminu a vitamínu C. Jde rovněž o bohatý zdroj isoflavonů, chemikálií, které působí jako estrogeny. Isoflavony ukázaly potenciál při léčbě několika stavů spojených s menopauzou, jako jsou návaly horka, kardiovaskulární zdraví a osteoporóza. Jelikož snižuje všechny nepříjemné stavy spojené s menopauzou, jde o snadno dostupný lék, který může ženám usnadnit toto období.

Čaj ve skleněných hrnkách a konvici Snowbelle / Shutterstock.com

Jak ho užívat?

Jetel si můžete nasbírat a usušit, nebo si koupit už hotové produkty. Pokud ho budete sbírat, sušte ho na suchém a dobře větraném místě. Ze sušených květů si můžete následně připravit čaj. Obvykle se používají 1 až 2 lžičky sušených nebo čerstvých květů. Máčejte je půl hodiny ve 250 ml horké vody, Pijte 2–3 šálky denně.

Kromě sušené a čerstvé rostliny se nabízí drcené byliny v kapslích, tinktury, extrakty a také masti. U těchto přípravků vždy dbejte na příbalový leták, kde je uvedené dávkování. Jetel by neměly užívat těhotné nebo kojící ženy. Dále by se mu měly vyhýbat osoby užívající antikoncepční pilulky, podstupující hormonální substituční terapii nebo užívající léky na ředění krve. Není rovněž doporučené podávat přípravky s jetelem dětem, jsou určeny především pro dospělé.

Hlavní zdravotní přínosy

Menopauza – Pro ženy má jetel luční velmi silné účinky, protože obsahuje isoflavony, které se podobají estrogenu. Může prospět ženám, které se snaží udržet hladinu estrogenu tím, že vyrovnává jejich hormonální změny, zabraňuje změnám nálad a snižuje bolest prsou. To platí pro ženy postižené menopauzou i premenstruačním syndromem, protože oba stavy mohou vést k významným změnám hormonálních hladin.

Osteoporóza – U žen je pravděpodobnější, že se u nich vyvine osteoporóza, protože jejich hladiny estrogenu během menopauzy klesají. Extrakt z červeného jetele může zabránit řídnutí kostí, a dokonce zvýšit hustotu kostních minerálů u žen před a před menopauzou.

Rakovina – Isoflavony mají potenciál ničit rakovinné buňky nebo zabránit jejich růstu. Jetel může pomoci předcházet některým druhům rakoviny včetně rakoviny prostaty a endometria. Vzhledem k vlastnostem byliny podobným estrogenu však může napomáhat rozvoji některých malignit stejně jako estrogen.

Jetel luční a tinktura na ošatce FotoHelin / Shutterstock.com

Imunitní systém – Konzumací listů jetele získáte velké množství vitamínu C. Vitamin C posiluje váš imunitní systém a může pomoci produkovat více bílých krvinek. Listy poskytnou také porci antioxidantů. Antioxidanty neutralizují volné radikály, které jsou zodpovědné za buněčné mutace a degenerativní onemocnění. Mezi celkové imunitní účinky jetele patří schopnost odrazit bakteriální a virová onemocnění.

Kardiovaskulární zdraví – Jetel má potenciál předcházet srdečním onemocněním a posílit pružnost cév. Jelikož podporuje ředění krve, brání vzniku krevních sraženin a zlepšuje krevní oběh.

Snižuje krevní tlak – Čaj z květů dokáže výrazně snížit napětí v tepnách a cévách, což pomáhá snižovat krevní tlak. To může snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění včetně onemocnění koronárních tepen.

Zdraví pokožky – Má silné antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Dříve se tradičně používal k léčbě vnějších kožních infekcí. Kůže je estrogenem přímo ovlivněna. Zvyšuje hladinu kolagenu a zvyšuje schopnost pokožky zadržovat vlhkost. Pleť s vyšší hladinou kolagenu působí pružně a mladistvě.