Cena pšenice šla dolů, pečivo však zatím nezlevnilo. Přesto máme páté nejlevnější pečivo v EU

Rohlíky v košíku, chléb na prkénku Jan_Mach / Shutterstock.com

Z údajů Českého statistického úřadu vyplynulo, že cena pšenice je v současné době nejnižší od února loňského roku. I přesto cena pečiva v Česku stagnuje a pekařům se nedaří překonat astronomické náklady na energie. V nejbližších týdnech by se snad už mělo začít blýskat na lepší časy a cena mouky a z ní vyráběného pečiva půjde dolů.

Přečtěte si také

Vynikají oběd do hodiny: Domácí špecle se slaninou a žampiony si zamilujete

Pšenice zlevňuje: Proč to není znát na cenách pečiva a mouky?

Cena pšenice je dle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) nejnižší od února 2022. Ministerstvo zemědělství chce nyní prověřit, proč cena pečiva v Česku navzdory nižším vstupním nákladům stagnuje.

Podle ekonomů se totiž mouka stále prodává zhruba o 40 % dráž než před válkou na Ukrajině. Kilogram hladké pšeničné stál letos v březnu v obchodech cca 22,38 Kč, o rok dříve to přitom bylo jen 16,31 Kč.

„V nejbližší době by mělo dojít k citelnému zlevnění mouky, neboť jinak bude zjevné, že si zpracovatelé pšenice – například mlynáři – přirážejí nebývalou marži,“ uvedl pro ČTK ekonom Lukáš Kovanda.

Pšeničné pole Mykola Mazuryk / Shutterstock.com

Kdy se dočkáme nižších cen za pečivo?

ČTK také uvedla, že v České republice je páté nejlevnější pečivo v Evropské unii. „Cena pečiva od výrobců je víceméně konstantní již od listopadu 2022. Průměrná míra zdražení pečiva v cenách výrobců je dle Eurostatu v ČR cca 170,5 procenta proti lednu roku 2015 s tím, že průměr za celou EU je 169,5 procenta,“ poznamenal Bohumil Hlavatý, ředitel Svazu pekařů a cukrářů.

Podle mluvčího Zemědělského svazu ČR Vladimíra Píchy bude další zlevnění pečiva trvat, protože z levné pšenice začnou pekaři péct až po doprodeji původních zásob. „Při výrobě funguje jakási setrvačnost, takže v současné době zpracovávají potravináři surovinu nakoupenou před několika měsíci.“

Využijte slev a nakupte pečivo výhodně

Kupte se slevou Kaiserka.

Porovnat slevy

Jak se meziročně změnila cena pečiva?

Z údajů Českého statistického úřadu vyplynulo, že kilogram bílého pečiva vyšel letos v březnu na 67,78 Kč, loni v únoru na 53,19 Kč a loni v březnu na 53,60 Kč. To znamená, že je stále téměř o 30 % dražší než před invazí na Ukrajinu. A to navzdory tomu, že pšenice, z níž se vyrábí, už zlevnila.

Cena za tunu mouky se totiž letos pohybuje okolo 6 787 Kč, zatímco loni v červnu to bylo 8 654 korun, tedy o cca 22 % více. Tento pokles zřejmě zčásti způsobil dovoz levné pšenice z Ukrajiny.

Muž práší mouku na syrové těsto siambizkit / Shutterstock.com

Zdražila mouka, maso i vejce

Ceny zemědělských komodit vzrostly v březnu meziročně o 11,6 %, což je o 10 % méně než v únoru. Celkově ceny v rostlinné výrobě meziročně vzrostly o 1,4 % a v živočišné o 29,6 %.

„U živočišných komodit bylo meziroční zvýšení ovlivněno především růstem cen vepřového masa a mléka, které se v předchozím období potýkaly spíše s opačným problémem – klesající cenou. V současné době se tak ceny živočišných komodit dostávají na rentabilní hodnoty,“ uvedl Pícha.