Hot Chip Challenge ve Francii končí. Nejpálivější chipsy z Česka se stahují z prodeje

Lupínky s nejpálivějšími chilli papričkami na světě Hot Chip

Z chipsů s názvem Hot Chip Challenge se stal v posledních týdnech hit internetu. Mladí lidé se natáčeli, jak tyto extrémně pálivé chipsy původem z České republiky konzumují. Ačkoli chipsy splňují veškeré zákonné normy, obchod na severovýchodě Francie stahuje tyto lupínky z prodeje. Obává se totiž, že přivádí mladistvé do nebezpečných stavů.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Prodejce stahuje z nabídky pálivé chipsy

Francouzský obchod stahuje z prodeje pálivé lupínky Hot Chip Challenge původem z České republiky. Mladiství ve francouzské obci Farebersviller, kde sídlí zmíněný supermarket, tak mají s internetovou výzvou, v níž nejpálivější kukuřičné lupínky konzumují, utrum. „Mladí se přivádí se do stavů, které považuji za nebezpečné,“ nechal se slyšet manažer prodejny.

Supermarket začal extrémně pálivé lupínky prodávat teprve na začátku dubna kvůli obohacení nabídky. To se nejprve zdálo jako dobrý krok, manažer pobočky však změnil názor po zhlédnutí videa na Facebooku.

Lupínky s nejpálivějšími chilli papričkami na světě Hot Chip

Mladí si z konzumace udělali výzvu

Jak tomu už bývá u většiny kontroverzních či extrémních výrobků, reakce veřejnosti na sebe nenechala dlouho čekat a na internetu se začala objevovat tzv. “challenge” videa, v nichž mladí se slzami v očích konzumují ony chipsy.

„Mladí se přivádějí do stavů, které považuji za nebezpečné. Neměli jsme tušení, jaký dopad mohou mít tyto chipsy na hravou povahu dospívajících,“ uvedl ke stažení lupínků z prodeje manažer prodejny François Rodriguez a zároveň požádal uživatele sociálních sítí, aby se této výzvě vyhnuli. Sama firma HOT-CHIP přitom na svých stránkách k takové challenge vyzývá.

Zůstaňte radši u nepálivé klasiky

Nejpálivější papričky světa

Chipsy ochucené chilli papričkami Carolina Reaper a Trinidad Scorpion Moruga, které jsou považované za nejpálivější papričky světa, vyrábí společnost HOT-CHIP. V balení lupínků najdete dokonce latexové rukavice, které mají před nebezpečným pálením ochránit.

„Jsme si vědomi pálivosti používaných papriček obsažené v produktu Hot Chip Challenge, a proto jsme tento produkt konzultovali s ministerstvem zemědělství, odborem bezpečnosti. Ten se vyjádřil po konzultaci s ostatními členskými státy Evropské unie, že se jedná o surovinu, kterou lze běžně užívat v potravinách,“ uvedla firma v písemném prohlášení na svou obranu.

Záběr na rostoucí chilli papričky JGA / Shutterstock.com

Výrobce splnil legislativu

Společnost HOT-CHIP uvedla, že chipsy splňují veškeré zákonné normy, a produkt proto nebyl stažen z prodeje z důvodu porušení legislativy, ale pouze na základě rozhodnutí manažera francouzské pobočky.

„Jako potravinářská firma jsme samozřejmě byli několikrát kontrolováni Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí i ministerstvem zemědělství, které prokázalo, že naše produkty splňují všechny povinnosti potravinářské firmy,” dodali zástupci firmy. Ta zatím nemá informace o případném ukončení prodeje v jiných obchodech.