Je to voda, ale chutná jako limonáda. „Zázračnou“ lahev si oblíbili hlavně školáci

Školačka má na zádech batoh, v jedné ruce drží sešit a v druhé lahev s vodou Red Fox studio / Shutterstock.com

Inovativní lahve, které mají děti i dospělé motivovat k lepšímu pitnému režimu, zaplavují v poslední době trh. Jednou z nich je i ta, která dokáže ochutit čistou vodu jen díky čichu, a navíc tak přispívá ke snížené konzumaci cukrů a sladidel. Jak zajímavá vychytávka funguje a jaké další lahve podporující zdravý pitný režim se dají koupit?

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Jak funguje inovativní lahev?

Vynalézavý způsob, jak ošálit naše chuťové pohárky, objevil již před několika lety startup, za kterým stála tehdy sedmadvacetiletá Němka Lena Jüngst.

Speciální lahev s názvem Air up stačí naplnit obyčejnou vodou. A přesto při pití chutná jako ovocná či colová limonáda nebo třeba i káva. O veškeré kouzlo se pak postará aromatická vzduchová kapsle, která jen díky vůni a stimulaci čichových buněk dokáže oklamat i naši chuť.

Myslete na pitný režim

Díky tomu si lze vychutnávat „ochucenou“ vodu, a přesto se neobávat o zbytečný přísun kalorií, cukrů, sladidel či dochucovadel. „Náš produkt je určený pro všechny, kterým nechutná obyčejná voda, ale přitom jim záleží na svém zdraví i na ekologii,“ vysvětlila zakladatelka Air upu Lena Jüngst pro Forbes.

Příchutě od rozmarýnu po třešňovou colu

Lahve s náplněmi jsou dostupné zatím pouze na zahraničním trhu s možností dopravy do různých evropských zemí a USA. Kromě široké škály ovocných příchutí (např. malinové s citronem, pomerančové, mangové či třešňové), které jsou prý mezi zákazníky nejoblíbenější, jsou od uvedení produktu na trh k dostání také kávové, bylinkové, kokosové či colové vody.

Žena ukazuje aromatickou násadu na lahev Air up Air up / Facebook

Proč je lahev populární?

Projekt tak vznikl nejen jako ekologičtější znovupoužitelná lahev, která nahradí jednorázové petky, ale také motivuje větší škálu populace k pravidelnému pitnému režimu. A nyní se zdá, že marketingová strategie zafungovala především v Británii, kde jsou lahve novým trendem mezi návštěvníky fitness center nebo mezi žáky a studenty.

Na kolik „čichová“ lahev vyjde?

A zatímco někteří rodiče nový trend vítají, protože jejich ratolesti díky němu vypijí denně více čisté vody, jiní si zoufají nad novou cenově poměrně vysokou položkou, která jim přibyla do rozpočtu. Základní model lahve Air up se třemi náplněmi vyjde na 24,99 libry (cca 670 Kč), nerezová varianta s pěti náplněmi stojí od 54,99 libry (necelých 1 500 Kč).

  • Tip: Přes oficiální e-shop lze produkty značky Air up objednat a nechat doručit i do Česka, je ale potřeba počítat s poměrně vyšší cenou za dopravu. Ta je ovšem od určité částky nákupu zdarma.

Problém potom nastává s pravidelnou obměnou náplní. Podle webu výrobce vydrží jedna aromatická kapsle zhruba na pět litrů tekutiny, tedy například na jeden školní týden. Cena za balení se třemi novými začíná v přepočtu na asi 135 korunách.

Skleněná lahev na vodu se zásobníkem na ovoce, ve kterém jsou pomeranče a maliny Elena Veselova / Shutterstock.com

Jaké lahve mohou pomoct dodržovat pitný režim?

Pokud vás projekt zaujal díky zdravější motivaci k dodržování pitného režimu, v našich kamenných i internetových obchodech najdete celou řadu jiných lahví, díky kterým se vám bude dařit pít více vody. Existují například s nejrůznějšími motivačními a odměrnými potisky, super vychytávkou jsou potom chytré lahve s bluetooth a mobilní aplikací, která nabízí řadu šikovných funkcí a statistik.

Citron je jedno z nejlepších ochucovadel vody

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

Pro dochucování čisté vody zase mohou být vhodné lahve s vnitřním infuzérem (zásobníkem) na čerstvé ovoce a bylinky, které představují vhodnější přírodní alternativu k různým umělým kapslím a sirupům s náhradními sladidly, barvivy a konzervanty. Tyto lahve pořídíte i za 100–200 Kč a čím je naplníte, tedy ochutíte, záleží už jen na vás.

  • Tip: Hledáte-li pro sebe či své děti ovoce s co nejnižším podílem cukru, který do jídelníčku nepřidá během dne zbytečnou porci sacharidů navíc, zkuste lahve naplnit citrony, limetkami, grepem nebo pomeranči (v kombinaci s mátou či meduňkou), ostružinami, jahodami, borůvkami nebo kiwi.