„Jedno Espresso Martini s parmezánem, prosím!“ Šokující chuťová kombinace zbořila internet

Dva lidé si připíjejí koktejlem Espresso Martini bodiaphvideo / Shutterstock.com

V dnešní době již není k podivu, že na sociálních sítích kolují nejrůznější nápady k přípravě jídel i nápojů kombinujících opravdu netradiční suroviny. Zkrátka co šokuje, to přitahuje fanoušky a jejich lajky. A jinak tomu nedávno nebylo ani s parmezánovým koktejlem Espresso Martini, jehož receptura vlastně není tak šílená, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jak si netradiční koktejl připravit doma a jaké další drinky se slanými komponenty stojí za pozornost?

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Kuriózní drinky baví internet

Za neobvyklým receptem stojí Jonathan David Stanyard, barový poradce ve společnosti The Bitter Gringo Co., který svůj nápad představil „koktejlovému influencerovi“ Jordanu Hughesovi. Ten se začátkem dubna rozhodl neobvyklý nápoj připravit a vystavit na svém instagramovém účtu. Netrvalo dlouho a kontroverzní koktejl sklidil vlnu bouřlivých reakcí.

Během jediného týdne video zhlédlo 1,2 miliónu uživatelů a sklidilo přes 20 tisíc komentářů. Zatímco někteří považovali příspěvek za opožděný aprílový vtip, jiní (včetně řady dalších food a drink bloggerů, influencerů či tiktokerů) okamžitě běželi nápoj vyzkoušet a sdíleli své překvapení nad tím, jak (ne)dobrá vlastně tato netradiční kombinace je. Zkrátka internet chvíli žil jen sýrovým martini.

Proč se k sobě parmezán a káva skvěle hodí?

Mnozí odborníci se nicméně shodují, že teoreticky má nový nápoj smysl. To potvrdil i sám Stanyard, podle něhož má koncept párování kávy a sýru staletí dlouhou tradici podobně jako třeba snoubení sýrů a vína.

  • Pro zajímavost, podle pravidel tohoto párování se například krémové sýry s bílou plísní ideálně hodí k plným kávám s citrusovými tóny (z Etiopie či Kolumbie), chuťově jemnější sýry zase ke středně silným, sladším kávám z El Salvadoru, Hondurasu či Guatemaly a vyzrálé aromatické tvrdé sýry právě k espressu a silnějším tmavým roastům.
Pořiďte si kávu za skvělou cenu

Vyzrálý parmezán, vyznačující se návykovou umami chutí s tóny sušeného ovoce a ořechů, navíc ideálně vyrovnává hořkokyselé tóny silné kávy. Nehledě na to, že se i v rámci klasických receptů na Espresso Martini často ze stejných důvodů přidává špetka soli, mnohdy dokonce ochucené slaninové či uzené soli.

Strouhaný parmezán, parmezán v celku, struhadlo Jaded Art / Shutterstock.com

Jak správně připravit parmezán k výrobě koktejlů?

Výběr parmezánu se v tomto případě rozhodně nevyplatí podcenit. Závisí na něm celý výsledek. Podle Hughese je ideální alespoň 24 měsíců zralý.

Důležitý je také způsob jeho strouhání –⁠ je potřeba sáhnout po nejjemnějším struhadle speciálně určeném na tento typ tvrdých sýrů. Parmezán musí vytvořit poprašek, nikoliv klasické sýrové nudličky. V nápoji by měl fungovat podobně jako již zmíněná sůl a měl by příjemně splynout s hustou pěnou. Aby se nápoj dal opravdu pít, a ne jíst.

Které další neobvyklé komponenty se přidávají do koktejlů?

Kromě sýrového poprašku se ve světě k mnohým „snídaňovým koktejlům“ podává často plátek vypraženého sýrového chipsu, nebo dokonce i křupavé, vypečené slaniny.

Ano, ani slanina není v drincích žádnou raritou. Často se podává například k Bloody Mary (koktejlu z vodky, rajčatové šťávy, tabasca, worcesterové omáčky, řapíkatého celeru a dalších ingrediencí, jako je pepř, sůl, hovězí vývar, kajenský pepř apod.) nebo jednoduššímu Old Fashioned (míchá se z bourbonu či whisky, hořkého bitteru, cukru a pár kapek vody).

Koktejl Old Fashioned s plátkem slaniny Brent Hofacker / Shutterstock.com

Jak si vyrobit slaninovou whisky či vodku?

Spousta barmanů si také pomocí infuze připravuje jako základ pro výše zmíněné „uzeninové“ drinky vlastní slaninové destiláty, nejčastěji vodky nebo whisky. Můžete to zkusit i doma: stačí na pánvi vypražit kousky slaniny (pro zajímavější chuť zakápnuté trochou javorového sirupu) a ty i s tukem nalít do oblíbeného alkoholu. Nechte 24–48 hodin macerovat a poté přeceďte, případně vložte lahev s lihovinou do mrazáku, aby se přebytečný tuk vysrážel a šel snáze odebrat.