Spotřeba sýrů v ČR stoupá: Které Čechům chutnají nejvíc? A které jíst při hubnutí?

Muž drží dva zrající sýry Africa Studio / Shutterstock.com

Po celém světě patří sýry k jedné z nejoblíbenějších potravin. Vychutnáváme si je samotné i jako součást studených a teplých pokrmů. Na všechny možné způsoby a kombinace. Tipli byste si ale, jaké druhy jsou u nás nejoblíbenější? Které upřednostňují mladí, a které naopak starší lidé? A jak jsme na tom s konzumací sýrů, které jsou z hlediska výživových hodnot považovány za zdravější a vhodnější při hubnutí?

Přečtěte si také

5 tipů na víkendový oběd: Co uvařit v sobotu a v neděli?

Jíme je téměř všichni

Podle nedávného průzkumu Českého národního panelu si sýr dá alespoň čas od času 96 % českých spotřebitelů. Zbylých několik málo procent dotázaných uvedlo, že se jeho konzumace zdržuje především ze zdravotních nebo etických důvodů.

Není proto divu, že se u nás roční spotřeba na osobu pohybuje kolem 16 kg sýra. Pro srovnání, průměrná roční spotřeba sýrů jednoho občana Evropské unie je mezi 17 a 20 kily.

Obliba tavených sýrů se u Čechů nezapře

Jednoznačně u nás vedou polotvrdé sýry, jako je například eidam, gouda, ementál nebo čedar. A to nejen pro přímé pojídání nebo zdobení chlebíčků a jednohubek, ale i používání do receptů. Druhé nejoblíbenější jsou plísňové sýry, zejména hermelíny a camemberty, které milujeme i v nakládané "hospodské" podobě.

Specialitou Čechů je potom v evropském srovnání také záliba v tavených sýrech, jejichž nadměrná konzumace se nedoporučuje zejména kvůli vysokému obsahu tavicích solí a dalších ne úplně zdraví prospěšných surovin. I přesto u nás vychází jejich průměrná spotřeba na 2,7 kg na osobu ročně.

Oblíbená klasika právě v akci

Za dobré sýry se nebojíme připlatit

Oblibu Čechů v polotvrdých sýrech potvrdil nedávno i časopis Retail News, nicméně poukázal rovněž na skutečnost, že roste také poptávka po dražších druzích z různých koutů Evropy. Spotřebitelé jsou v poslední době ochotni více utrácet za kvalitní sýry a experimentovat s novými chutěmi. Z měkkých sýrů se stále nejčastěji kupuje camembert a brie. A co se "nových" favoritů týče, v košících zákazníků se mnohem častěji objevuje parmezán, gorgonzola nebo řecká feta.

„Největší objem sýrů dovážených na český trh tvoří stále eidam a gouda, které sem míří především z Německa. Rok od roku se ale zvyšuje objem tradičních francouzských či balkánských druhů sýra, jako je roquefort, brie nebo feta,“ potvrdila Michaela Dražanová z logistické společnosti Raben pro časopis Retail News.

Nakrájený eidam s rajčaty denio109 / Shutterstock.com

Nivě fandí spíše starší, mladí volí sýry lehčí

Podle již zmíněného průzkumu se také sýrové chutě značně liší v závislosti na věku. Mladí lidé ve věku 18–29 let upřednostňují měkké tvarohové sýry, jako je mozzarella, přičemž ženy mnohem častěji navíc sahají po čerstvých sýrech typu ricotta nebo žervé. Mezi nejméně vyhledávané patří v této věkové skupině zase sýry s modrou plísní typu niva. Ty ale naopak častěji vedou u starších spotřebitelů nad 60 let, především u mužů.

Jsou sýry opravdu jen kalorickou bombou?

Spousta lidí se i přesto snaží konzumaci sýrů omezovat, neboť o nich panuje všeobecný předsudek, že jsou tučné, zvyšují hladinu cholesterolu a rozhodně nepatří do zdravého či redukčního jídelníčku. Vždy ale záleží, po jakém druhu sáhnete. Sýry jsou všeobecně známé jako zdroj vápníku a obsahují také poměrně specifický mléčný tuk, který má pozitivní účinky na zdraví. Na rozdíl od rostlinných tuků totiž pomáhá ukládat vápník do kostí.

Žena jí měkký sýr ze skleněné mísy Nina Buday / Shutterstock.com

Které druhy upřednostňovat?

Nejen při hubnutí je tak důležité sledovat u výrobků především obsah tuku i prospěšných bílkovin. Obě dvě kritéria ideálně splňují například olomoucké tvarůžky (pozor ale na jejich nadměrnou konzumaci kvůli vyššímu obsahu soli), dále jsou vhodné sýry typu cottage, ricotta nebo mozzarella. U tvrdých sýrů jsou v tomto ohledu vhodnější méně tučné varianty, tedy například 30% eidam.

Poměrně zrádné mohou být v tomto ohledu sýry jako žervé a lučina, které mají v porovnání s ostatními značně méně bílkovin, ale zbytečně moc tuku. Pro srovnání, žervé má kolem 20–30 g tuku ve 100 g hmotnosti, což je podobná hodnota, jakou mají tučné parmezány, nivy, goudy nebo různé smetanové sýry.