Pípáte v obchodech, ale nic jste neukradli? Zjistěte, jak tomu zabránit

Bezpečnostní brána u vchodu obchodu Mike_shots / Shutterstock.com

Možná už se vám to stalo také – vycházíte z obchodu a u bezpečnostní brány se ozve alarm. Tento trapný moment se odehrává neustále, zraky lidí kolem se upnou na vás a vy se snažíte vysvětlit, že nejste zloděj, ale oběť nedorozumění. Někteří pípají jen občas, jiní to zažívají denně. Proč se vám tento trapas vlastně děje a jak takovým situacím zabránit?

Přečtěte si také

Slavnostní polévka našich prababiček: Je jako vývar, patří do ní droby a zahušťuje se jíškou

Jak se obchodníci snaží chránit své zboží?

Žádného prodejce nepotěší, když zjistí, že má velké ztráty z důvodu odcizení zboží. V minulosti byly jedinou ochranou kamery, ale ty nefungují vždy nejlépe, protože se zloděj na záznamu často přehlédne nebo se na něj přijde až zpětně.

Prodejci se tedy stále častěji snaží chránit tím, že na zboží aplikují ochranné prostředky, které dokážou spustit alarm, když se dostanou do blízkosti bezpečnostní brány. Obchodníci nejčastěji používají dva způsoby ochrany.

Člověk sahá na bezpečnostní čip na džínách RHJPhtotos / Shutterstock.com

1. Bezpečnostní čipy

Obvykle se umístí na oblečení nebo elektroniku a po zakoupení je prodejce odstraní přímo u pokladny. Skládají se z mikrobaterie a vnitřní antény se dvěma frekvencemi (RF a AM). Ty vysílají magnetickou frekvenci pro přijímač instalovaný u východu z obchodu, čímž spustí alarm.

Jak sundat bezpečnostní čip z oblečení?

Čipy jsou poměrně velké a málokdy se zapomene na jejich odstranění, ale i k tomu může dojít. Následně je nepříjemné zjištění, že vám na oblečení takový čip zůstal. Jeho odstranění není snadné a je vhodné ho nechat na prodejci, jinak riskujete poničení koupeného zboží. Některé druhy mohou obsahovat i barvu, která při pokusu o odstranění předmět znehodnotí.

2. Radiofrekvenční identifikace (RFID)

Zajisté jste si jí už někdy všimli. Má obvykle podobu tvrdé samolepky s čárovým kódem. Tato samolepka má velmi kvalitní lepidlo a snadno se přilepí ke každému povrchu, od lahviček parfémů až po oblečení. Po odlepení zůstane na produktu kovový plíšek, jedná se o cívku naladěnou na určitou frekvenci. Při průchodu bezpečnostní bránou tuto specifickou frekvenci vysílá a ta poté spustí alarm. Na pokladně by vám měl prodavač tento štítek odmagnetizovat.

Bezpečnostní brána v obchodě Mike_shots / Shutterstock.com

Proč pípáme i v cizích obchodech?

Stává se to nejčastěji tehdy, když nedojde k odmagnetizování RFID. Samolepicí štítky jsou malé a lze je rafinovaně nalepit na místo, kde je můžeme mít i roky a nevšimneme si jich. Tento štítek může být na spodní části parfému, za límcem vaší bundy nebo třeba ve vnitřní kapse batohu. Je vhodné si zakoupenou věc vždy dobře prohlédnout, a pokud na samolepku s čárovým kódem narazíte, vždy ji odloupněte a vyhoďte, jinak může v některých obchodech spustit alarm.

Alarm ovšem nemusí spustit jen zapomenuté čipy nebo čárové kódy s cívkou. Může jít také o vaši elektroniku. Mnoho lidí potvrzuje, že alarm dokážou spustit i smotaný kabel, chytré hodinky nebo další předměty, které mohou vysílat frekvenci o určitém kmitočtu. Brány mnoha prodejen také nefungují správně a vlivem špatné údržby mohou spustit poplach i omylem.

Nenechte si ujít parfém v akci

Jak postupovat, když se rozezní alarm?

Rozhodně se nesnažte z obchodu co nejrychleji zmizet. I když jste nic neukradli, svým úprkem byste pouze vzbudili podezření. Pokud se dostanete do hledáčku ostrahy, vysvětlete jí, že jde o omyl. Jestliže vás bude chtít prohledat, spolupracujte, i když to nemusí být každému příjemné. Ostraha dělá pouze svoji práci. Pokud dochází ke spouštění alarmu opakovaně, důkladně projděte své věci a zkuste zjistit, jaká je příčina, tedy například zapomenutý RFID štítek nebo čip.