ČOI v roce 2022 zakázala celkem 28 nebezpečných hraček

Dítě ponořené v hromadě hraček Lithiumphoto / Shutterstock.com

Hračky pořizujeme dětem s vírou, že jim přinesou radost a vykouzlí úsměv na tváři. Pro své ratolesti chceme to nejlepší a snad každého dokáže vyděsit představa, že je může hračka ohrozit na zdraví nebo na životě. I takové hračky ale na trhu jsou. Aby se jejich množství eliminovalo, provádí Česká obchodní inspekce pravidelné kontroly produktů, které jsou na tuzemském trhu k dispozici. Jinak tomu nebylo ani vloni.

Přečtěte si také

Tip na rychlé pohoštění: Tortilla rolády s pomazánkou a zeleninou připravíte lusknutím prstu

V informačním systému Safety Gate přibylo 28 výrobků

V průběhu minulého roku ČOI zkontrolovala celkem 1 943 dětských hraček. Cílem této kontroly bylo zjistit, zda hračky, které jsou uváděny a dodávány na trh, splňují bezpečnostní, technické i administrativní požadavky.

Nedostatky byly zjištěny u 753 modelů. 28 modelů hraček bylo vyhodnoceno jako nebezpečné a následně byly nahlášeny do Safety Gate, informačního systému Evropské komise pro rychlou výměnu informací o nebezpečných nepotravinářských výrobcích.

Vsaďte na starou klasiku

Kupte se slevou Lego Creator.

Porovnat slevy

Jaké nedostatky byly odhaleny?

Hračky inspektoři zkontrolovali u 7 výrobců, 25 dovozců a 757 distributorů. Ve většině případů byly nedostatky pouze administrativního charakteru. Při kontrolách značení, průvodní dokumentace a informací pro spotřebitele ČOI zjišťovala, zda je vysledovatelný původ hraček a jestli jsou u nich uvedeny další povinné informace. Pokud byla u hraček nalezena nějaká omezení, například obrázek s piktogramem, inspektoři kontrolovali, zda byly spotřebiteli sděleny důvody pro toto omezení.

Díte dávající do úst knoflíkovou baterii OMfotovideocontent / Shutterstock.com

Při kontrolách byly zjištěny tyto administrativní závady:

  • 470 nedostatků při identifikaci výrobce hračky
  • 341 nedostatků v identifikaci dovozce
  • 265 závad v průvodní dokumentaci (např. zcela chybějící upozornění, instrukce či varování pro spotřebitele)
  • 257 nedostatků v povinném značení značkou shody CE
  • 187 závad v průvodní dokumentaci (chybějící upozornění, instrukce či varování pro spotřebitele v českém jazyce)
  • 128 nedostatků v povinném označení hračky typem, sériovým číslem či modelem

Prokázané bezpečnostní závady

Riziko pro zdraví bylo zjištěno především u elektrických hraček, které obsahovaly v pájených spojích nadlimitní množství olova. To může při nesprávně zvolené likvidaci způsobovat kontaminaci vody či půdy. Z trhu byly odebrány hračky pro malé děti do 3 let obsahující malé části i hračky, jejichž malé součástky neodolaly mechanickým zkouškám. Při jejich použití totiž hrozí riziko spolknutí nebo vdechnutí těchto částí.

Problematické byly například knoflíkové baterie, ale i malé magnety. ČOI varuje zejména před magnetickými kuličkami Neocube, které mají v průměru 3–5 mm. Při spolknutí několika těchto kuliček hrozí, se ve střevech spojí a zablokují trávicí trakt.

Magnetické kuličky NEOCUBE Česká obchodní inspekce

Seznam nebezpečných hraček

Děti spolehlivě zabaví

Padly pokuty za více než 4 miliony korun

ČOI uložila v rámci kontrol celkem 279 pokut v celkové hodnotě 4 245 500 Kč. Nebezpečné hračky jsou zveřejněny nejen v systému Safety Gate, ale také na webu ČOI. Rodiče by měli seznamu nebezpečných hraček věnovat pozornost, aby svému dítěti nevědomky nekoupili produkt, který pro něj představuje riziko.