Bloody Mary na špagety? Heinz se spojil s vodkou Absolut a stvořil (ne)tradiční omáčku

Žena srká špagetu ze sklenice s rajčatovou omáčkou Heinz × Absolut Heinz × Absolut

Znáte těstoviny pasta à la vodka? Tradiční italský recept proslavila ve světě před několika lety populární modelka Gigi Hadid, když jej zveřejnila na síti TikTok. A nyní na tento trend zareagoval i „kečupový gigant“ Heinz, který na trh uvedl limitovanou edici rajčatové omáčky s vodkou Absolut. Proč je kombinace destilátu a těstovin tak dobrá a do jakých dalších omáček se alkohol běžně přidává?

Přečtěte si také

Co uvařit o víkendu? 5 českých klasik na sobotní a nedělní oběd

Proč vznikla rajčatová omáčka s vodkou?

Spojení výrobce kečupů a křišťálově čisté vodky je podle slov společnosti Heinz jednou z nejpřekvapivějších spoluprací tohoto roku. Přidávání alkoholu má ovšem v italské kuchyni svůj důvod.

„Vodka je kouzelnou ingrediencí, která otevírá chutě a zvýrazňuje aroma plných rajčat, bazalky a krémového sýru. Během vaření se většina alkoholu z vodky redukuje, naopak zintenzivní chuťovou složku rajčat a vytvoří tak bohatou texturu, která perfektně vyvažuje smetanové a sýrové tóny,“ napsal Heinz ve své zprávě k uvedení produktu na trh.

Kupte těstoviny v akci a vyzkoušejte nový recept

Kde se dá koupit?

Limitovaná edice omáček se bude od poloviny dubna prodávat pouze na britském trhu. Sklenice o hmotnosti 350 g vyjde na 2,50 libry, tedy v přepočtu na 67 korun.

V našich supermarketech se tak pravděpodobně neobjeví, pokud vás ovšem nevšední kombinace zaujala, poohlédněte se v obchodech nebo na internetu po podobné omáčce značky Stonewall Kitchen Classic vodka sauce (sklenice o hmotnosti 524 g vychází na cca 299 Kč). Anebo si zkuste doma připravit vlastní rajčatovou omáčku s vodkou podle našeho receptu níže.

Rajčatová omáčka s vodkou v misce a na vařečce Michelle Lee Photography / Shutterstock.com

Recept: Penne à la vodka

Na cca 500 g dutých těstovin budete potřebovat:

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte najemno nakrájenou cibuli a česnek a krátce orestujte.
  2. Přidejte rajčatový protlak (podle chuti můžete část protlaku nahradit / navíc doplnit krájenými či pasírovanými rajčaty) a chilli vločky a nechte chvíli povařit.
  3. Přilijte vodku, krátce povařte a poté stáhněte plamen na minimum.
  4. Mezitím dejte vařit těstoviny. Z hotových si před přecezením odeberte hrnek osolené vody.
  5. Omáčku opět přiveďte k varu, poté do ní přilijte trochu vody z těstovin (množství volte podle požadované konzistence), smetanu a část parmezánu. Vše společně za stálého míchání nechte propojit a povařit.
  6. Na závěr přidejte do pánve s omáčkou hotové těstoviny a promíchejte. Podle potřeby dolijte opět trochu vody z těstovin, pokud se vám zdá omáčka moc „suchá“. Podle chuti osolte, opepřete.
  7. Podávejte s nasekanou bazalkou a strouhaným parmezánem.
Talíř s těstovinami a rajčatovou omáčkou z vodky, utěrka, bazalka, vidličky Brent Hofacker / Shutterstock.com

Jaký alkohol se ještě objevuje v omáčkách?

Třeba takové bílé a červené víno je v mnoha světových kuchyních zcela běžnou surovinou. Objevuje se ale i v kupovaných studených omáčkách. Klasikou je například brusinková s portským (u nás se dá sehnat třeba od značek Mackays, Mrs. Bridges nebo Voets).

Oblíbené je také spojení kouřové whisky a barbecue omáček. Ty nejznámější u nás koupíte od značek Jack Daniel’s Tennessee (originál či medová BBQ omáčka, od 229 Kč / 553 g) nebo Jim Beam (Maple Bourbon BBQ omáčka, od 169 Kč / 510 g).