5 největších mýtů o alkoholu, kterým každý věří

Skupina lidí si připíjí lahvemi s pivem bbernard / Shutterstock.com

Opravdu se po vypití sklenice vína lépe spí? A mají skutečně tmavá piva vyšší obsah alkoholu než světlá? Přečtěte si pět nejčastějších mýtů o alkoholu, kterým věří většina z nás. Jak je to s nimi ve skutečnosti?

Přečtěte si také

Jak správně upéct kuře: 10 kroků k tomu, aby bylo na povrchu křupavé a uvnitř šťavnaté

Mezi nejoblíbenější alkoholické nápoje v České republice patří především pivo, víno, rum a ovocné pálenky. Ve spojitosti s alkoholem ovšem koluje hned několik mýtů a polopravd, které dnes uvedeme na pravou míru. Kterým mýtům věříte a jak je to s nimi doopravdy?

1. Káva pomáhá rychleji vystřízlivět

Bohužel, realita je úplně jiná. Káva ani jiné energetické nápoje nepomáhají tělu rychleji zpracovat alkohol. Kofein sice může pomoci proti únavě z opilosti na druhý den, avšak na hladinu alkoholu v těle nemá žádný vliv.

Tento mýtus vzniknul pravděpodobně proto, že se lidé po požití kávy cítí ostražitější. Kofein může dokonce oklamat váš mozek a navodit pocit, že jste střízlivější, i když tomu tak ve skutečnosti není.

Čtveřice různě tmavých piv Pixel-Shot / Shutterstock.com

2. Tmavé pivo má více alkoholu než světlé

Tmavá piva mají skutečně oproti těm světlým většinou vyšší podíl alkoholu. Hodně lidí se ale mylně domnívá, že barva souvisí právě s obsahem alkoholu. Pravda je však taková, že barva piva nemá žádný vliv na podíl alkoholu, chuť ani kalorie. Tmavé barvy je dosaženo použitím jiné odrůdy zrn – a to, jaký podíl alkoholu bude daný druh piva obsahovat, záleží pouze na rozhodnutí výrobce.

Místo experimentů vsaďte na kvalitní kuřecí vývar

3. Zvracení pomáhá vystřízlivět

Především mladí lidé si myslí, že po požití většího množství alkoholu dosáhnou rychlejšího vystřízlivění v případě, že obsah žaludku vyzvrací. Opět jde o mýtus, na kterém je ale kousek pravdy.

Alkohol absorbuje tělo velmi rychle, a proto by zvracení na dosažení stavu střízlivosti muselo přijít do několika minut po požití. Jakmile se alkohol dostane do krve, vyprázdnění žaludku na stav střízlivosti nemá vliv.

Muž se chytá za bolavou hlavu v posteli Ground Picture / Shutterstock.com

4. Jídlo po požití alkoholu zabrání ranní nevolnosti

I v tomto případě jde pouze o polopravdu. Pokud se rozhodnete najíst až po požití alkoholu s vírou, že vám na druhý den bude dobře, raději to nedělejte. Konzumace jídla po požití alkoholu nemá vliv na úroveň intoxikace. Naopak může vzniknout žaludeční reflux, ze kterého se vám udělá nevolno od žaludku.

Konzumace jídla vám může pomoci pouze v případě, že se rozhodnete najíst ještě před vypitím alkoholu.

5. Víno pro lepší spaní

Je pravdou, že alkohol je známým sedativem, se kterým by se to ale nemělo přehánět. Pozitivně působí na uvolnění svalů a pomáhá od psychické i fyzické únavy. Po vypití jedné nebo dvou skleniček vína se skutečně může dostavit ospalost a člověk opravdu rychleji usne, o zdravý spánek však nejde.

Po konzumaci alkoholu totiž nastává zvýšená tepová frekvence a nervový systém je aktivní. Přestože tedy rychleji usnete, spánkový cyklus je narušený a nedostaví se hluboký spánek, sny ani REM fáze. Ráno se člověk většinou budí velmi unavený a podrážděný.

Ať už jste příznivci alkoholických nápojů, anebo je používáte pouze v kuchyni při přípravě pokrmů, nezapomeňte sledovat naše akční nabídky. V Kupi.cz přinášíme srovnání cen zboží v jednotlivých obchodech.