Znáte pak choi? Tipy, jak ho pěstovat i využít v kuchyni

Čínské zelí Nungning20 / Shutterstock.com

Pak choi je zelenina s jemně kořenitou chutí, kterou nejspíš znáte z asijských pokrmů. Často se označuje i jako čínské zelí, brukev čínská nebo bok choy. Pozor ale na záměnu s pekingským zelím, se kterým se u nás setkáte častěji. Přitom i pak choi se pěstuje velmi snadno, je chutné a dá se využít jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Co dalšího byste o něm měli vědět?

Přečtěte si také

Naučte se nový způsob, jak připravovat lososa! Po japonsku s Teriyaki omáčkou

Jak pak choi poznáte?

Pak choi má jemné, měkké listy a od pekingského zelí se liší výraznější barvou, cenou i tím, že netvoří pevné hlávky.

Prodává se na kusy, nikoli na kila, a stojí průměrně 13 korun. Jen pro něj musíte do velkých hypermarketů nebo specializovaných prodejen, v menších supermarketech zatím k dostání není.

Svou chutí s nádechem pepře připomíná spíše ředkvičky, mangold nebo kedlubny. Hodí se proto do salátů, nudlí, polévek i dalších jídel, kde doplní ostatní ingredience s méně výraznou chutí a vůní.

Když máte hlad, ale nestíháte si uvařit

Proč pak choi zařadit do jídelníčku?

Velkou výhodou pak choi je vysoký obsah vitamínů, minerálních látek i vlákniny. Největší zastoupení mají vitamíny B a C, draslík, hořčík, vápník a železo. Díky tomu lidskému organismu prospívá a pomáhá udržet štíhlou linii. Doporučuje se tedy i při některých zdravotních problémech, například zvýšeném cholesterolu nebo arterioskleróze.

Úroda pak choi corners74 / Shutterstock.com

Pěstování je snazší, než si myslíte

Čínské zelí si můžete vypěstovat i doma. Vyhovují mu vlhké, humózní a středně těžké půdy. Dobře se mu daří v polostínu a ve vyšších polohách. Naopak přímé slunce, sucho a kyselé půdy pro něj nejsou vhodné. Zároveň ho nepěstujte v blízkosti dalších brukvovitých rostlin, tedy například zelí, kapusty nebo květáku.

Vysévá se v červenci nebo srpnu a roste velmi rychle, vegetační období trvá asi 60 dní. Nepotřebuje žádnou speciální péči, jen myslete na dostatečnou zálivku, nejlépe vždy ráno. A jakmile rostliny povyrostou, udržujte mezi nimi odstup alespoň 25 cm.

Jen tak na másle, do polévky nebo koláče

Pak choi skvěle chutná osmahnuté, ale i s masem a nudlemi. Vyzkoušet můžete i další recepty. Máme pro vás hned dva.

Jarní miso polévka s pak choi

Budete potřebovat:

Postup:

  1. Ohřejte zeleninový vývar, očistěte zeleninu i pak choi a nakrájejte je na nudličky.
  2. Do horkého vývaru přidejte zeleninu a osolte.
  3. Vařte zhruba 5 minut a odstavte z plotny.
  4. Nakonec přidejte trochu miso pasty a po pár minutách můžete podávat. Nezapomeňte ozdobit petrželkou.
Polévka s pak choi Sunvic / Shutterstock.com

Slaný koláč (quiche) s pak choi

Na těsto budete potřebovat:

  • 150 g másla
  • 100 g pšeničné mouky (hladké nebo i celozrnné)
  • 5 lžic vody

Na náplň použijte:

Ušetřete na surovinách

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Máslo nechte změknout a smíchejte ho s moukou a vodou. Ze všech surovin vypracujte těsto a dejte ho ztuhnout do lednice.
  2. Po půlhodině těsto vyndejte a vyválejte do tvaru formy (ideálně kulaté), ve které budete quiche péct. Potom už můžete dát těsto do formy.
  3. Propíchejte ho vidličkou a nechte péct zhruba 10 minut na 170 °C v horkovzdušné troubě. Mezitím si připravte pak choi nakrájené na tenké proužky. V kuchyňském robotu rozšlehejte vejce se smetanou i najemno nastrouhaným sýrem. Nakonec okořeňte podle chuti.
  4. Po vyndání těsta z trouby přidejte pak choi, zalijte směsí z robota a pečte při 170 °C ještě přibližně 35 minut.