Znáte pak choi? Tipy, jak ho pěstovat i využít v kuchyni

Čínské zelí Nungning20 / Shutterstock.com

Pak choi je zelenina s jemně kořenitou chutí, kterou nejspíš znáte z asijských pokrmů. Často se označuje i jako čínské zelí, brukev čínská nebo bok choy. Pozor ale na záměnu s pekingským zelím, se kterým se u nás setkáte častěji. Přitom i pak choi se pěstuje velmi snadno, je chutné a dá se využít jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Co dalšího byste o něm měli vědět?

Přečtěte si také

Vyrobte si adventní kalendář sami, bude lepší než kupovaný. Naplňte ho tím, co má obdarovaný rád

Jak pak choi poznáte?

Pak choi má jemné, měkké listy a od pekingského zelí se liší výraznější barvou, cenou i tím, že netvoří pevné hlávky.

Prodává se na kusy, nikoli na kila, a stojí průměrně 13 korun. Jen pro něj musíte do velkých hypermarketů nebo specializovaných prodejen, v menších supermarketech zatím k dostání není.

Svou chutí s nádechem pepře připomíná spíše ředkvičky, mangold nebo kedlubny. Hodí se proto do salátů, nudlí, polévek i dalších jídel, kde doplní ostatní ingredience s méně výraznou chutí a vůní.

Když máte hlad, ale nestíháte si uvařit

Proč pak choi zařadit do jídelníčku?

Velkou výhodou pak choi je vysoký obsah vitamínů, minerálních látek i vlákniny. Největší zastoupení mají vitamíny B a C, draslík, hořčík, vápník a železo. Díky tomu lidskému organismu prospívá a pomáhá udržet štíhlou linii. Doporučuje se tedy i při některých zdravotních problémech, například zvýšeném cholesterolu nebo arterioskleróze.

Úroda pak choi corners74 / Shutterstock.com

Pěstování je snazší, než si myslíte

Čínské zelí si můžete vypěstovat i doma. Vyhovují mu vlhké, humózní a středně těžké půdy. Dobře se mu daří v polostínu a ve vyšších polohách. Naopak přímé slunce, sucho a kyselé půdy pro něj nejsou vhodné. Zároveň ho nepěstujte v blízkosti dalších brukvovitých rostlin, tedy například zelí, kapusty nebo květáku.

Vysévá se v červenci nebo srpnu a roste velmi rychle, vegetační období trvá asi 60 dní. Nepotřebuje žádnou speciální péči, jen myslete na dostatečnou zálivku, nejlépe vždy ráno. A jakmile rostliny povyrostou, udržujte mezi nimi odstup alespoň 25 cm.

Jen tak na másle, do polévky nebo koláče

Pak choi skvěle chutná osmahnuté, ale i s masem a nudlemi. Vyzkoušet můžete i další recepty. Máme pro vás hned dva.

Jarní miso polévka s pak choi

Budete potřebovat:

Postup:

  1. Ohřejte zeleninový vývar, očistěte zeleninu i pak choi a nakrájejte je na nudličky.
  2. Do horkého vývaru přidejte zeleninu a osolte.
  3. Vařte zhruba 5 minut a odstavte z plotny.
  4. Nakonec přidejte trochu miso pasty a po pár minutách můžete podávat. Nezapomeňte ozdobit petrželkou.
Polévka s pak choi Sunvic / Shutterstock.com

Slaný koláč (quiche) s pak choi

Na těsto budete potřebovat:

  • 150 g másla
  • 100 g pšeničné mouky (hladké nebo i celozrnné)
  • 5 lžic vody

Na náplň použijte:

Ušetřete na surovinách

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Máslo nechte změknout a smíchejte ho s moukou a vodou. Ze všech surovin vypracujte těsto a dejte ho ztuhnout do lednice.
  2. Po půlhodině těsto vyndejte a vyválejte do tvaru formy (ideálně kulaté), ve které budete quiche péct. Potom už můžete dát těsto do formy.
  3. Propíchejte ho vidličkou a nechte péct zhruba 10 minut na 170 °C v horkovzdušné troubě. Mezitím si připravte pak choi nakrájené na tenké proužky. V kuchyňském robotu rozšlehejte vejce se smetanou i najemno nastrouhaným sýrem. Nakonec okořeňte podle chuti.
  4. Po vyndání těsta z trouby přidejte pak choi, zalijte směsí z robota a pečte při 170 °C ještě přibližně 35 minut.