Jak vybrat vhodný skleník, kde se bude dařit každé zelenině

Tři ženy pracují ve skleníku Halfpoint / Shutterstock.com

Chcete pozdvihnout pěstování své domácí zeleniny na novou úroveň? Potom se vám rozhodně vyplatí pořídit si skleník. Jak a podle čeho vybrat ten nejlepší pro vaši zahradu, aby zlepšil kvalitu vašich plodin a rychlost jejich růstu, ale zároveň nešlo o vyhozené peníze? Poradíme vám.

Přečtěte si také

Hospodští mají strach z odlivu hostů, další vlnu uzavírání ale neplánují

Velikost skleníku

Zasazení pár kousků nenáročných salátů a ředkviček vyžaduje jiný prostor než například rajčata a okurky pro celou rodinu. Rozměrům skleníku proto věnujte dostatečnou pozornost.

Nedostatek místa se negativně projeví jak na velikosti a kvalitě plodů, tak i na náchylnosti na různá onemocnění a parazity. I když se použití postřiků úplně nevyhnete nikdy, čím méně jich budete potřebovat, tím lépe pro úrodu i vaše zdraví.

Už víte, co budete pěstovat?

Jaké velký skleník vybrat?

  • Šířka se obvykle pohybuje mezi 2 a 3 metry a nelze s ní příliš experimentovat. S délkou skleníku naopak můžete hýbat takřka podle libosti. Velkou výhodu také představuje možnost pozdějšího prodloužení u některých konstrukčních řešení.
  • Počítejte s tím, že k vypěstování dostatečného množství plodin pro čtyřčlennou rodinu je zapotřebí alespoň 8–12 m² plochy.
  • Aby se vám uvnitř dobře pracovalo, neměla by výška klesnout pod 2 metry. Zásadním důvodem je i zvětšení prosklené plochy pro zajištění přísunu světla a tepla.
Salát ve skleníku askarim / Shutterstock.com

Materiál konstrukce

Dalším klíčovým parametrem je kvalita konstrukce a prosklení. Pro potřeby kostry nachází v současné době nejhojnější uplatnění hliník s adekvátní povrchovou úpravou. Odborníci i laická veřejnost si cení jeho nízké hmotnosti, pružnosti a vysoké odolnosti proti povětrnostním vlivům.

Někteří pěstitelé zase nedají dopustit na dřevěné trámy, které udržují konstantní teplotu lépe než chladný kov. Nejčastěji se využívá cedrové dřevo, které však vyžaduje pravidelnou údržbu.

Materiál výplně

Dříve tolik oblíbené klasické sklo i jeho tvrzenou variantu dnes již skoro úplně vytlačil dutinkový polykarbonát. Vyniká nižší hmotností, dobře propouští světlo a při nárazu se netříští, takže neohrožuje nikoho na zahradě. Na druhou stranu s ním dokáže nepříjemně zahýbat i slabší vítr, proto jej upevněte opravdu poctivě.

Tip: Nezapomeňte podpořit své výpěstky také vhodným hnojivem a substrátem. Sledujte Kupi.cz, kde najdete i zahradní nářadí nebo nábytek v akci.

Otevřená okna ve skleníku sirtravelalot / Shutterstock.com

Větrání

Vztyčili jste rozměrný skleník na prosluněném místě, ale stejně se vám nedaří nic vypěstovat? V horku vám všechny plodiny schnou a během dešťů chytají plíseň? S největší pravděpodobností za tím stojí nedostatečné větrání. Ideální výměnu vzduchu zabezpečí součinnost střešních a dveřních okýnek. Odborníci doporučují oknům skleníku věnovat alespoň 10 % otevíratelné plochy.

Nemáte-li dostatek času na neustálé otevírání a zavírání oken podle měnícího se počasí, nainstalujte si speciální automatické otvírače oken. Jejich použití zaručuje udržení vhodné a stabilní teploty, což se pozitivně projeví na úrodě.