IKEA nasadila 100 autonomních dronů pro řízení zásob, aby nahradily zaměstnance

Dron IKEA IKEA

IKEA je jednou z nejznámějších společností, které dobyly celý svět. Najdeme ji po celé Evropě, Asii, Americe i Austrálii. Pochopitelně patří mezi významné zaměstnavatele, ještě minulý rok společnost oficiálně zaměstnávala 231 tisíc lidí po celém světě. O to děsivější je skutečnost, že tento gigant začal následovat současný trend velkých firem, kterým je nahrazování lidí roboty a umělou inteligencí.

Přečtěte si také

Opětovné použití přepáleného oleje může způsobit neurologické poruchy, tvrdí nová studie

Plošné zavádění dronů

Společnost IKEA je známá svými inovacemi. Doposud šlo především o ekologii a udržitelnost. Tentokrát půjde o využívání efektivních technologií, které nahradí lidskou pracovní sílu. Zatímco pro společnost je to pozitivní zpráva, pro pracovní trh je to noční můra, protože mohou v konečném důsledku přijít o práci i desítky tisíc lidí.

Zatím společnost představila 100 autonomních dronů, které působí na 16 místech a mají za úkol zejména zásobování produktů. Využití dronů je výsledkem spolupráce mezi Ingka Group, vývojovým týmem dodavatelského řetězce Inter Ikea Group, a Verity, poskytovatelem vnitřních systémů dronů. Nasazení tohoto množství dronů je pravděpodobně jen začátek a lze očekávat, že se rozšíří do poboček po celém světě.

Dron IKEA IKEA

Pomocníci, nebo náhrada zaměstnanců?

Společnost uvádí, že mají být pro zaměstnance skvělými pomocníky, protože eliminují potřebu ručně potvrzovat každou paletu a práce je díky tomu produktivnější a méně stresující. Jak už to bývá, stroje jsou využívány, protože mají ve srovnání se zaměstnanci více výhod, neunaví se, neonemocní, nepotřebují výplatu a mohou pracovat nonstop. Poslední z výhod je pro společnost klíčová, protože drony létají mimo provozní dobu, aby zlepšily přesnost zásob a zajistily neustálou dostupnost produktů pro eshopy nebo fyzický maloobchod.

Tolga Öncu, vedoucí maloobchodu Ingka Group (Ikea) řekl: „Investujeme do technologií plošně, aby naše obchody mohly lépe podporovat uspokojení zákazníků a stát se skutečnými centry vícekanálového maloobchodu. Představení dronů a dalších pokročilých nástrojů – jako jsou například roboti pro vyzvedávání zboží – je skutečnou výhrou pro všechny. Zlepšuje pohodu našich spolupracovníků, snižuje provozní náklady a umožňuje nám být dostupnější a pohodlnější pro naše zákazníky.“

Práce na dronech začaly už před 2 lety

Společnost IKEA pracuje na vývoji dronů již od roku 2021, kdy první z dronů vzlétl ve švýcarské pobočce společnosti. Po úspěšném otestování jsou drony postupně umísťovány do prodejen v Belgii, Chorvatsku, Slovinsku, Německu, Itálii, Nizozemsku a Švýcarsku.

Peter Ac, vedoucí inovací v logistice a rozvoje dodavatelského řetězce Inter Ikea Group, dodal: „Být v popředí, pokud jde o inovativní řešení a řešení s přidanou hodnotou, je součástí dědictví Ikea. Jsme vždy zvědaví na to, co se můžeme učit od ostatních, a tento projekt je skvělým příkladem toho, jak jsme spolupracovali napříč IKEA a společně s externím partnerem jsme přišli na řešení, ze kterého máme všichni prospěch.“

Dron v prodejně IKEA IKEA

Bude IKEA následovat Amazon?

Amazon letos šokoval své zaměstnance, když je začal masivně propouštět a nahrazovat roboty a umělou inteligencí. Mezi skupiny, jejichž zaměstnání je nejvíce ohrožené tím, že je nahradí roboti, patří pracovníci v logistice a bílé límečky, tedy pracovníci v administrativě.

IKEA zatím využívá drony ve skladech a lze jen doufat, že nebude pokračovat ve stopách Amazonu a nezačne nahrazovat i administrativní pracovníky. IKEA novou technologií zlepší služby, bude fungovat efektivněji a zákazníci se možná dočkají nižších cen. Díky odvrácené straně tohoto úspěchu má však nový milník společnosti spíše hořkosladkou příchuť.