ČOI opakovaně stahuje z trhu umělé hroznové víno, které vypadá jako skutečné

Hroznové víno na dlani mythja / Shutterstock.com

Když vyrábíte umělé květiny, je velkým úspěchem, když vypadají jako skutečné. Zdá se, že jiné je to u potravin. Pokud vyrábíte umělé potraviny, které vypadají až příliš reálně, pravděpodobně se dostanete do křížku s Českou obchodní inspekcí, která takové produkty považuje za nebezpečné. Následně nezáleží na tom, jestli jde jen o dekoraci, produkt bude nelítostně stažen z trhu a opakovaně se to stalo u umělého hroznového vína.

Přečtěte si také

Jak vyrobit domácí čokoládová Kinder vajíčka s překvapením? Zvládnete to hravě s formou i bez ní

Proč je umělé jídlo tak problematické?

Umělé jídlo najde skvělé uplatnění jako dekorace do výlohy, nezkazí se a může být součástí aranžmá, které budou lidé obdivovat. Jiné to ale může být v domácnosti nebo na místech, kde mají k takovým potravinám přístup například děti nebo zvířata. Jelikož podle vzhledu nemusí poznat, že nejde o skutečné jídlo, mohou ho pozřít, a tím se vystavit vážnému zdravotnímu riziku. Výrobci by na to měli brát ohled, protože když se začne prodejem takového zboží zabývat ČOI, pravděpodobně bude jeho prodej zakázán.

Vyzdobte si dům jarně

Problematické hroznové víno

Obzvláště problematickým produktem jsou pro ČOI výrobky v podobě hroznového vína. Jelikož se skládají z menších kousků, lze je oddělit a následně konzumovat. V letošním roce na trhu zakázala hned dva výrobky podobající se hroznovému vínu. Jedná se o tyto produkty:

Umělé hroznové víno Canea ČOI

Žádné označení, žádný popisek

Canea ART. DEKORACYJNE, 123CAN16Q_01, Stuczny Owoc. Pod tímto složitým názvem byl na trhu výrobek mini hroznového vína z měkkého plastu od značky Canea. Je vložen do průhledného plastového sáčku s uzavíratelným klipem. Samotný sáček je bez jakéhokoli označení a popisu. Výrobek nesplňuje požadavek na bezpečný výrobek z hlediska rizika a bezpečnosti pro ochranu zdraví spotřebitele (dle ust. § 7a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele).

Rizikem je možnost konzumace dítětem, která by mohla ohrozit jeho zdraví. Příslušný hospodářský subjekt dostal uloženo, aby výrobek stáhl z trhu. Tento nebezpečný výrobek byl nahlášen kontaktnímu bodu na Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR a informace o něm byly zveřejněny v systému Safety Gate. Zemí původu je Čína a prodejcem byl internetový obchod www.denore.cz.

Umělé hroznové víno ČOI

Green víno zelené

Druhý z výrobků má stejnou vadu, je nebezpečný pro děti a pro lidi s horšími rozpoznávacími schopnostmi. Hrozen má délku 18 cm, šířku u listů 12 cm, směrem ke konci hroznu se zužuje na 3 cm a obsahuje 48 kuliček. Výrobek je bez obalu a nemá ani žádné označení. Na připevněném papírovém štítku není uvedeno, že se nejedná o potravinu. Nesplňuje tedy požadavky na bezpečný výrobek z hlediska rizika a bezpečnosti pro ochranu zdraví spotřebitele a je nebezpečný svou zaměnitelností s potravinou dle § 2 odst. 1 písm. h) zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

I v tomto případě bylo uloženo, aby se výrobek stáhl z trhu a rovněž byly informace o něm nahlášeny v systému Safety Gate. Zemí původu je také Čína a distributorem byl internetový obchod www.livouk.cz.

Ne každý prodejce si je vědom toho, že mohou být umělé výrobky napodobující jídlo problematické. Uvedené produkty zajisté nejsou jediným sortimentem, který se potravinám podobá. Zejména spotřebitelé by měli myslet na to, že když takové zboží kupují, nemělo by se dostat do kontaktu s kýmkoliv, pro koho by mohlo představovat nebezpečí.