Kaufland se stal Zodpovědným obchodníkem roku 2022

Obchod Kaufland Elzbieta Krzysztof / Shutterstock.com

Ve středu 29. 3. 2023 proběhlo slavnostní vyhlášení soutěže Mastercard Obchodník roku, jejíž součástí je také kategorie Zodpovědný obchodník roku. Letošním tématem pro nominace bylo „Inovativní energetické řešení“. Se dvěma nejlepšími návrhy přišla společnost Kaufland, a stala se tak Zodpovědným obchodníkem roku 2022.

Přečtěte si také

Česká gurmánská klasika: Jednoduchý recept na nejlepší francouzské brambory

Kaufland šetří energiemi

Odborná porota ocenila inovativní řešení společnosti Kaufland, která šetří energie v provozu. Společnost na svých prodejnách zasklila chladicí nábytek a plošně vyměnila osvětlení za LED.

Tato opatření přinesla úsporu bezmála 2 % celkové spotřeby elektrické energie za rok, přičemž výměna osvětlení uspořila zhruba 18 500 MWh. Zasklení chladicích boxů a dalšího nábytku ročně uspořilo asi 1 900 MWh.

„Gratuluji společnosti Kaufland k zisku ocenění Zodpovědný obchodník roku 2022. Jasně se potvrzuje, že obchodní řetězce dokázaly velmi rychle a účinně zareagovat na nastalou situaci a přijmout úsporná opatření týkající se snížení energetické náročnosti svých provozoven. Díky nim se podařilo snížit spotřebu v desítkách procent, a i díky tomu zpomalit tempo růstu cen potravin. Za to jim všem patří velké poděkování,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR). Právě SOCR ČR je garantem této kategorie.

Výhra Obchodník roku Kaufland

Do soutěže přihlásil Kaufland dvě svá řešení. Oceněna byla obě

Prvním oceněným řešením je výměna původního osvětlení lineárními zářivkami za LED svítidla či LED trubice na více než 60 prodejnách. Společnost také zredukovala nadbytečné vnitřní osvětlení a nadbytečné venkovní osvětlení u prodejen. „Kombinací těchto tří kroků tak bylo na jedné prodejně průměrně uspořeno asi 17 % celkové energie. Všechny naše prodejny jsou nyní modernizované do LED standardu,“ přiblížila tisková mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl.

Druhým vítězným návrhem bylo zasklení chladicího nábytku, kdy společnost Kaufland nainstalovala na otevřený chladicí nábytek izolační dveře s dvojsklem a antireflexní nízkoemisní vrstvou. Ta zabrání odleskům z venkovní strany, a zvýší tím odrazivost chladu zpět do nábytku. Tímto opatřením bylo dosaženo průměrné úspory na spotřebě potravinového chlazení jedné prodejny zhruba 10 %, což v průměru odpovídá okolo 3 % celkové spotřeby. V souhrnu to představuje roční úsporu cca 1 900 MWh.

Pro co vyrazit do Kauflandu?

Kaufland se snaží o udržitelnost dlouhodobě

Kaufland již několik let aplikuje na prodejny inovativní energetická řešení. To dokazují také modernizace prodejen, které zákazníkům nabízejí pohodlnější a rychlejší nakupování. V tomto trendu plánuje Kaufland pokračovat i do budoucna.