Recept na zapečené avokádo s vejcem a uzeným lososem

Většina lidí netuší, jestli je avokádo ovoce či zelenina. Z botanického hlediska se však řadí mezi ovoce, konkrétně coby plod hruškovce přelahodného. Pokud milujete jeho máslovou chuť a konzistenci, doporučujeme vyzkoušet pečené avokádo s uzeným lososem, koprem a vejcem. Rychlá a zdravá varianta tohoto receptu vás překvapí svou jednoduchou přípravou a dokonalou chutí.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Instantní polévky způsobují metabolický syndrom. Ukázalo se, že se ani po 2 hodinách v žaludku nerozloží

Ingredience

Na 4 porce:

  • 2 avokáda
  • 80 g uzeného lososa
  • šťáva z půlky citronu
  • 4 vejce
  • sušený kopr (může být i čerstvý)
  • sůl a pepř

Na dip si připravte: Zakysanou smetanu, citronovou šťávu, kopr, sůl a pepř

Než se pustíte do receptu nakupte si v akci

Kupte se slevou Vejce M.

Porovnat slevy

Postup:

  1. Avokáda rozpulte a vypeckujte – vezměte půlku s peckou do dlaně, zasekněte do ní ostrý nůž, pootočte a vytáhněte ji ven.
  2. Lžicí následně vydlabejte trochu dužiny (stačí jen tolik, aby se vám do důlku vlezlo 1 celé vejce).
  3. Každou polovinu avokáda vyložte plátkem uzeného lososa, posypte sušeným koprem a zakápněte citronovou šťávou.
  4. Vajíčka po jednom vyklepněte do misky nebo skleničky a poté je opatrně přelijte do důlku v avokádech.
  5. Dochuťte solí a pepřem. Přidat můžete také chilli nebo jiné koření, které máte rádi.
  6. Pečte zhruba 15 min v troubě předehřáté na 200 stupňů, v zapékací míse nebo na plechu vyloženém pečicím papírem.
Zapečené avokádo s vejcem a uzeným lososem Kupi.cz

Tip: S pečicím papírem v ruličkách je to vždy těžká práce. Neustálému rolování ovšem předejdete, když papír před vložením na plech zmačkáte v ruce – díky tomu bude lépe držet a jen tak se vám nesroluje.

Koprový dip k avokádu ze zakysané smetany

Mezitím, co se plněná avokáda pečou, si připravte dip. Smíchejte vydlabané zbytky avokáda se zakysanou smetanou, koprem, solí a pepřem. Zakápněte citronovou šťávou a pořádně vidličkou zpracujte do hladké konzistence.