Kolik stojí krabička cigaret ve světě? U protinožců by vám spadla čelist

Cigarety poskládané u pokladny supermarketu Deman / Shutterstock.com

Cigarety jsou v Česku sortimentem, jehož nákup výrazně přispívá do státního rozpočtu. Z každé prodané krabičky je celková daň kolem 80 Kč. Kouří u nás třetina dospělé populace, a to i přesto, že cena cigaret rok od roku stoupá. Pro někoho je cigareta možností, jak si ulevit od stresu, jak si lépe vychutnat kávu, nebo třeba jen závislostí, kterou si nechce odpírat. Ačkoliv jsou u nás cigarety drahé, existují dokonce země, kde krabička cigaret stojí mnohem více.

Přečtěte si také

Hospodští mají strach z odlivu hostů, další vlnu uzavírání ale neplánují

Cena za krabičku cigaret v jednotlivých zemích

Pokud si myslíte, že se ceny liší jen nepatrně, pravděpodobně budete v šoku. Níže můžete vidět srovnání cen za krabičku cigaret Marlboro v jednotlivých zemích za rok 2022. Zatímco v Austrálii by vás stála kolem 600 korun, v Pákistánu to bude jen 22 korun.

Pokud jste silní kuřáci, dané srovnání pro vás může být určitou motivací, jakým zemím se při cestování vyhýbat, případně kde si můžete svůj kuřácký koníček užívat nejvýhodněji. Česko má v průměru 29. nejvyšší cenu za krabičku, zatímco naši slovenští sousedé zaujímají 50. příčku.

Žebříček cen cigaret jednotlivých zemí od nejvyšší ceny Kupi

Cigarety letos zdraží

Cigarety nejsou samy o sobě drahé, většinu jejich ceny tvoří spotřební daň, která od letošního dubna poroste. A to rovnou o 5 %. Cigarety zdraží i proto, že mají výrobci vyšší náklady na výrobu, zejména kvůli stoupajícím cenám energií. Krabička cigaret by se měla letos zdražit v průměru o 7 až 9 Kč. Pokud někdo vykouří krabičku cigaret denně, nově si připlatí o 200–⁠300 Kč měsíčně navíc.

„Hodnota zvýšení spotřební daně je téměř čtyři koruny na krabičku cigaret. V tuto chvíli se v obchodech ještě doprodávají krabičky s loňskou sazbou spotřební daně. Obchodníci je mohou prodávat až do konce března. Nicméně výrobci už od počátku roku musejí nové cigarety vyrábět pouze označené tabákovou nálepkou s písmenem L, tedy s novou, vyšší sazbou spotřební daně,“ prohlásil Jiří Sochor ze společnosti JT International, která vyrábí cigarety Camel nebo Winston.

Chcete jednou provždy přestat?

Stát na zdražení vydělat nemusí

Kouření škodí zdraví. Pokud by se ale Češi rozhodli přestat kouřit, státní rozpočet by byl v troskách, protože jen díky prodeji cigaret do něj putuje každoročně přes 50 miliard korun. Kouření je stále dražší, již nyní se cena za krabičku pohybuje v průměru mezi 100–145 Kč.

Vzhledem k velkému množství kuřáků další zdražení výrazně postihne mnohé české domácnosti a řada kuřáků se bude muset rozhodnout, jestli tento zlozvyk omezit. V konečném důsledku stát na zvýšení spotřební daně ale vůbec nemusí vydělat, protože zájem o nákup cigaret může klesnout. Je také možné, že lidé budou hledat způsoby, jak si zajistit cigarety levněji v zahraničí.