Jak správně připravit kakao? Existuje mnoho variant a my známe ty nejlepší

Dva šálky horké čokolády se skořicí a marshmallow Nina Lishchuk / Shutterstock.com

Jaký je váš nejoblíbenější nápoj z dětství? Přeslazený čaj z várnice ve školní jídelně to asi nebude, ale jiní si bezesporu ihned vybaví kakao. Pro mnohé je tento nápoj známější než horká čokoláda. Dlouho jste ji nepili? Je velmi zdravá a příprava je přitom snadná. Existuje mnoho variant a my si představíme ty nejlepší.

Přečtěte si také

Vyzkoušejte japonské lepivé koláčky mochi. Podle receptu jen ze dvou surovin a vody je zvládne každý

Jak vybrat kvalitní a zdravé kakao?

Pokud má být kakao zdravé, mělo by být neslazené. Na trhu nalezneme mnoho instantních variant, které mají ve složení plno cukru nebo další přísady. Z takové směsi vám zdravý nápoj nevznikne. Mnoho těchto nápojů navíc obsahuje z více než poloviny cukr.

Hledáte to nejkvalitnější? Zaměřte se na 100% organický kakaový prášek, jenž nemá žádné další přísady. Skvělou volbou je holandské kakao, které nabízí mnoho výrobců, třeba Dr. Oetker, Marila, Kávoviny nebo Carla.

Kde seženete kakao v akci?

Jaké má kakao účinky na zdraví?

Hlavní výhoda pramení z té nejdůležitější ingredience, kterou je organický kakaový prášek. Jeho konzumace má celou řadu výhod.

  • Lepší nálada: Kakao je skvělým přírodním antidepresivem. Najdeme zde chemickou látku anandamid, která podporuje pocit blaženosti a štěstí. Konzumace má vliv na centrum odměny v mozku. Interaguje s vašimi neurotransmiterovými systémy a uvolňuje dopamin, serotonin a endorfiny, díky nimž se cítíte šťastnější.
  • Vyšší sexuální přitažlivost: Najdeme v něm také fenetylamin – tato chemikálie uvolňuje stejné endorfiny, jako když se zamilujeme. To může pomoci zlepšit váš intimní život.
  • Dávka energie: Obsahuje zdravé množství kofeinu. To pomáhá zvýšit energii a bojovat proti únavě. V kakau je zahrnut také hořčík. Dvě polévkové lžíce kakaového prášku představují asi 14 % denní hodnoty hořčíku pro vaše tělo. Tento prvek udržuje tělo přirozeně nabité energií.
Kakaový prášek, hrnek kakaa a skořice Pixel-Shot / Shutterstock.com
  • Podpora srdce: Kakao je plné protizánětlivých antioxidantů flavanolů. Ty mohou chránit vaše tělo před kardiovaskulárním onemocněním, zlepšují krevní oběh a snižují riziko mrtvice. Jsou zde také polyfenoly, ty pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu a zabraňují kornatění tepen.
  • Méně vrásek: Polyfenoly pomáhají také chránit vaše buňky před předčasnou oxidací, což zabrání tomu, aby vaše pokožka vypadala zestárle.
  • Výhody pro mozek: Kakao zlepšuje vaše kognitivní funkce a paměť. Zvyšuje průtok krve do mozku a může zabránit kognitivním poruchám souvisejícím s věkem.
  • Lepší trávení: Flavanoly v kakau se při trávení stávají prebiotiky. Ta spolupracují s probiotiky a pomáhají podporovat zdravé trávení.

Je horká čokoláda z automatu zdravá?

Někteří lidé si rádi dají horkou čokoládu z nápojového automatu. Možná byste byli v šoku, kdybyste uvnitř spatřili sněhově bílý prášek, který je smíchán s vroucí vodou. O barvu se zde často starají barviva a o chuť zase umělá aromata. Takový nápoj má čokoládu většinou jen v názvu. Aby se mohl nazvat horkou čokoládou, musel by mít alespoň 25 % kakaového prášku. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v minulosti odhalila, že ve většině případů to bylo 6–15 %.

Mléko je mnohdy nahrazeno instantní náhražkou s mléčnými bílkovinami. Většina osob kontrolovaných inspekcí uváděla na automatech zavádějící informace. Je třeba si také uvědomit, že ne všechny automaty jsou řádně čištěny. Zapomeňte na takový chemický koktejl a raději si najděte 5 minut času na přípravu nápoje, který je chutný a zdravý zároveň.

Dívka pije kakao u stolu New Africa / Shutterstock.com

Jak na přípravu domácího kakaa?

Už se vám zajisté sbíhají sliny, tak vás nebudeme napínat. Začneme jednoduchým návodem na základní kakao.

Recept na klasické kakao

Budete potřebovat pouze organický kakaový prášek a mléko.

Postup:

  1. Dejte do hrnku 2 lžičky kakaa.
  2. Přidejte zhruba 2 lžíce mléka a směs rozmíchejte, aby se prášek smíchal s mlékem.
  3. V kastrůlku nebo mikrovlnce ohřejte zhruba 250 ml mléka k bodu varu.
  4. Směs v hrnku zalijte horkým mlékem, zamíchejte a můžete podávat.
  5. Pokud si potřebujete kakao osladit, namísto cukru použijte třeba javorový sirup.

Napěňovač mléka ušetří spoustu práce

Indukční napěňovač mléka Sage BMF600 ocení nejen milovníci kávy latté a cappuccino ale také ti, kteří si chtějí dopřát dokonale nadýchané kakao s krémovou pěnou. Přístroj používá indukční technologii, která mu umožňuje zahřívat mléko v konvičce rychle a rovnoměrně. Vy tak dostanete nejen perfektní pěnu a v případě kakaového nápoje dokonale propojené ingredience ale také ušetříte za energii. Vnitřní povrch nádoby je nepřilnavý, takže nedojde k nechtěnému připálení mléka (Sage 3 990 Kč).

Levnější variantou pomocníka při výrobě kakaa může být napěňovač mléka Philco PHMF 1050 v čistém designu, který evokuje tradiční konvičky na mléko. Je opatřen průhledným víkem pro lepší kontrolu procesu napěnění. Umožňuje napěňování s ohřevem, bez ohřevu nebo samostatný ohřev (PLANEO Elektro, 659 Kč).

Nejmenší investicí je pak ruční napěňovač mléka SENCOR SMF 1010BK, který vás vyjde zhruba na 300 korun. O skvělý výsledek se přitom postará optimální výkon s max. 6 000 ot./min a výhodou je bezdrátový provoz, což umožňuje použití kdykoliv a kdekoliv.

Sage

Recept na veganské kakao

I vegani si mohou dopřát tento nápoj. Použijte stejný postup jako u klasického kakaa, ale kravské mléko nahraďte mandlovým mlékem, sójovým mlékem nebo jiným typem, který máte rádi. Nejlahodnější kombinací je neslazené mandlové mléko smíchané s kokosovým, kakao má následně i skvělou krémovou konzistenci.

Kakao si můžete dopřát i ve veganské verzi
Kakao je naléváno z rendlíku do hrnku New Africa / Shutterstock.com

Recept na kakao pro náročné

Jak připravit kakao, které každému vyrazí dech?

  1. Držte se receptu na klasické kakao.
  2. Přidejte 1/4 lžičky vanilkového extraktu.
  3. Dále vmíchejte 1/2 lžičky skořice.
  4. Na hotové kakao přidejte šlehačku.
  5. Na šlehačku nastrouhejte čokoládové hoblinky.
  6. Pro děti dejte do šlehačky několik marshmallow bonbónů.
  7. Přidejte tyčinku skořice na míchání.

Zkusili jste si dokonalé kakao připravit? Jak máte kakao nejraději vy?