Jak vybrat tepelné čerpadlo do rodinného domu? Podle ceny, možností instalace i topného faktoru

Tepelné čerpadlo před rodinným domem klikkipetra / Shutterstock.com

Většina lidí dnes přemýšlí, jak ušetřit za energie. Majitelé rodinných domů nejsou výjimkou a stále častěji vyměňují kotle na tuhá paliva nebo plynové vytápění za tepelné čerpadlo. Nejen, že díky tomu výrazně ušetří, ale zároveň nebudou v létě potřebovat klimatizaci a mohou snadněji využívat obnovitelné zdroje. Jaký typ tepelného čerpadla zvolit a podle čeho se rozhodovat?

Přečtěte si také

Košík.cz mění barvu: Logo, e-shop, auta i kurýry postupně převlékne do nezaměnitelné fialové barvy

Čerpadla jdou dnes v kurzu

Už dnes najdete v českých domácnostech statisíce tepelných čerpadel a jejich počet rychle roste. Jen loni se jich podle ministerstva průmyslu a obchodu prodalo přes 30 tisíc kusů. Nejčastějším typem je vzduch-voda který upřednostnilo 94 % Čechů. I čerpadla vzduch-vzduch nebo země-voda ale mají své výhody.

Počáteční investice

Pořizovací cena čerpadla typů vzduch-vzduch a vzduch-voda je díky dotacím srovnatelná s plynovým kotlem. Ušetřit můžete s programem Nová zelená úsporám. Jen myslete na to, že příspěvek od státu získáte až po realizaci. A raději nepočítejte s nejvyšší možnou částkou, která je nyní stanovena na 180 tisíc korun. Tu dostanete spíše na dražší typy čerpadel typu země-voda, která mohou stát i půl milionu korun. Jedno je tedy jisté, pro nízkopříjmové domácnosti zůstává cena rozhodujícím kritériem.

Osvětlení, které se obejde bez elektřiny

Průběh instalace a případná povolení

Jistě vás bude zajímat i náročnost instalace a administrativy. I v tomto ohledu nejlépe dopadla čerpadla vzduch-voda, která nevyžadují velké prostory, stavební úpravy ani podzemní vrty. Úplně stačí sklep nebo technická místnost, kam umístíte vnitřní jednotku a kousek místa na zahradě, kde bude vnější jednotka. Plošné kolektory zaberou místa více, a tak je nejčastěji používají obyvatelé domů na venkově. U hloubkových vrtů není problém jen ve vyšší ceně a náročné práci, ale hlavně v povolovacím procesu, který může trvat i rok.

Žena zapíná klimatizaci goffkein.pro / Shutterstock.com

Topný faktor a chlazení

Pokud čerpadlo získává teplo ze země, je až o 30 % efektivnější než vzduch-voda a funguje nezávisle na okolní teplotě. Jeho topný faktor tedy výrazně neklesá ani při velkých mrazech, což se u druhého zmiňovaného typu říci nedá. Při výběru tak hraje roli i nadmořská výška a konkrétní lokalita. Někde více prší, někde častěji fouká, a to všechno má na výrobu tepla vliv.

Vzhledem k narůstajícímu počtu tropických dnů bychom pak i v našich podmínkách měli myslet na chlazení, které umí čerpadla země-voda skvěle. Hlavně na začátku léta totiž využívá chlad nakumulovaný v okolí trubek, a tak funguje podobně jako klasická klimatizace, jen mnohem levněji. A výhodné je samozřejmě i v dalších měsících. O něco dráž vyjde chlazení vzduchovým čerpadlem, ale oproti klimatizaci stále výrazně ušetříte.

Na co si dát pozor?

Ať už se do montáže pustíte sami, nebo ji přenecháte odborné firmě, raději čerpadlo lehce předimenzujte. Tedy počítejte s vyššími tepelnými ztrátami. Pokud je totiž čerpadlo poddimenzované, může se v mrazech snadno stát, že přejde na založí zdroj, kterým je elektrická tyč. A vy tak místo plánovaných úspor budete ještě doplácet za elektřinu.

U montážních firem zároveň sledujte, co všechno je do ceny započítáno. Ne každý totiž uvádí částku za komplexní řešení a po přičtení práce řemeslníků a dalších činností zpravidla náklady rychle rostou.

Muž instaluje tepelné čerpadlo RossHelen / Shutterstock.com

Nezapomeňte ani na pravidelnou údržbu zařízení, která může prodloužit jeho životnost. Na problém většinou upozorní louže nebo rezavá skvrna pod vnitřní jednotkou, případně chybové hlášení na displeji. Jednou za rok se ale určitě vyplatí důkladnější kontrola výparníku, kompresoru, výměníku i vodních filtrů, které je občas potřeba vyčistit.