Čokoláda Toblerone se bude vyrábět na Slovensku. Z obalu proto musí zmizet Matterhorn

Člověk drží čokoládu Toblerone tak, aby obrázek hory na obalu navazoval na skutečnou horu Matterhorn Youproduction / Shutterstock.com

Mléčná čokoláda s oříšky a medem, zlatavý obal a kresba hory Matterhorn na okraji. To je legendární švýcarská čokoláda Toblerone. Obrázek alpské sedmé nejvyšší hory však z obalů brzy zmizí nadobro, americký výrobce Mondelez totiž od července přesune část výroby na Slovensko, a podle švýcarských zákonů tak musí ikonický vrcholek z obalu odstranit. Jaká kresba jej nahradí, je zatím ve hvězdách.

Přečtěte si také

Jak vybrat nejlepší kolečkové brusle? Záleží na typu, parametrech i vašich zkušenostech

Proč musí Toblerone změnit obal?

Oblíbená čokoláda Toblerone přijde o svůj ikonický obal. Její výrobce, americká firma Mondelez, totiž loni oznámila, že od července letošního roku přesune část výroby na Slovensko. Alpský vrcholek tak musí z obalu zmizet. Švýcarské zákony totiž v takovém případě výrobcům neumožňují využívat pro marketingové účely národní symboly.

Alpská sedmá nejvyšší hora bude na obalu nahrazena obecnějším obrázkem. „Nový design obalů představuje modernizované a zjednodušené horské logo, které je v souladu s geometrickou a trojúhelníkovou estetikou,“ uvedl mluvčí společnosti Mondelez pro deník Aargauer Zeitung. Na obalech čokolád bude navíc nově uvedeno „založeno ve Švýcarsku“, namísto „ze Švýcarska“.

Hora, před kterou je jezírko Jakl Lubos / Shutterstock.com

Čokoláda s tradicí

Toblerone se od roku 1908 vyrábí ve švýcarském městě Bern, jehož symbolem je medvěd. Ten se také skrývá v obrázku Matterhornu na obalu oblíbené čokolády. Název tyčinky vznikl kombinací příjmení jejího vynálezce Theodora Toblera se slovem torrone, které označuje tradiční nugátovou tyčinku s praženými mandlemi, jež se konzumuje v jihozápadní Evropě především v průběhu vánočních svátků.

Hora Matterhorn se nachází mezi Švýcarskem a Itálií v pohoří Walliských Alp a ční nad alpskými městy Zermatt a Breuil-Cervinia. Jeho název pochází z německého matte (hora) a horn (roh) a patří k nejvýznamnějším švýcarským tradičním znakům.

Čokoláda se švýcarskou tradicí v akci

„Švýcarskost“ na prvním místě

Zákon, jenž umožňuje propůjčovat národní symboly jen a pouze výrobkům, které byly vyrobeny ve Švýcarsku, byl přijat v roce 2017 a stanovuje poměrně přísná kritéria pro jejich marketingové využití u potravin, průmyslových výrobků i služeb.

Aby mohl obal hlásat „vyrobeno ve Švýcarsku“, musí alespoň 80 % ingrediencí pocházet přímo z této země. To se týká i procesu výroby, který musí většinově probíhat právě ve Švýcarsku. Pokud jde o mléčné výrobky, musí to být dokonce 100 %. Na ingredience, které ve Švýcarsku pěstovat nelze, se vztahuje výjimka.

Malá dodávka s nápisem Made in Switzerland, dvě plastové figurky awstoys / Shutterstock.com

Švýcarsko dobře prodává

Za svůj úspěch vděčí Toblerone právě puncu čokolády vyrobené ve Švýcarsku, které je považováno za čokoládovou velmoc. Čokoláda se dlouhodobě drží na předních příčkách švýcarských vývozních artiklů, samotní Švýcaři pak patří k největším konzumentům čokolády na světě a ročně jí každý z nich spořádá na 11 kilogramů.

Mnohé studie navíc prokázaly, že výrobky s označením „vyrobeno ve Švýcarsku“ se prodávají až o 20 % lépe než srovnatelné zboží jiného původu. Švýcarsko zkrátka prodává. Doufejme, že prodejnost tyčinky změna obrázku jen tak neovlivní.