Velikonoce 2023: Na kdy vychází Velký pátek?

Pomlázka, květina a kraslice Martin Mehes / Shutterstock.com

Velikonoce jsou nejen jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, ale jsou také symbolem jara a plodnosti i oslavou přírody. Tento svátek není vázaný na žádné pevné datum, právě proto každý rok vychází na jiný termín. V roce 2023 oslavíme Velký pátek 7. dubna a Velikonoční pondělí vychází na 10. dubna.

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

Tradiční křesťanský svátek

Velikonoce jsou tradiční křesťanské svátky, které překryly původní pohanské oslavy jara. Symbolizují znovuzrození, obnovu a oslavují přírodu. V křesťanském světě mají velký význam. Začínají již Popeleční středou, kterou doprovází půst, jenž se drží během celého období bujarého masopustu. Letošní Popeleční středa vycházela na 22. února.

Velikonoce pokračují 5. dubna tzv. Škaredou středou, která připomíná biblický příběh, v němž Jidáš zradil Ježíše za 30 stříbrných. V tomto dni se mají vařit „nehezká“ jídla, třeba bramborové placky, a pečou se jidáše.

Velikonoční nádivka na talíři Lukas Hejtman / Shutterstock.com

Zelený čtvrtek a Velký pátek

Zatímco Škaredá středa nemá příliš veselou atmosféru, jelikož připomíná zradu, Zelený čtvrtek, jenž letos vychází na 6. dubna, je svátkem míru, který připomíná poslední večeři Ježíše Krista a ustanovení eucharistie. Před rozbřeskem se snídají jidáše potřené medem a během dne se jedí zelená jídla, například špenát nebo nádivka s kopřivami. Zahradníci také na zelený čtvrtek sází zeleninu, aby lépe rostla.

Den, kdy byl ukřižován Ježíš Kristus, se nazývá Velký pátek a letos vychází na 7. dubna. Bývá opředen tajemnem a údajně se v tento den otevírají dveře pokladům a voda se mění na víno. Nemělo by se jíst maso a je zakázáno v tento den pracovat s půdou a zahradničit.

Bílá sobota a Boží hod velikonoční

Už název tohoto svátku napovídá, že na Bílou sobotu mělo být vše běloskvoucí a naklizené, takže hospodyňky praly, uklízely a dle tradice zametaly novým koštětem, aby se z domu vyhnali pavouci. O půlnoci také končí tradiční půst.

V neděli na Boží hod velikonoční už je tradicí hodovat a užívat si. Křesťané mají co oslavovat, dle tradice vstal Ježíš Kristus v tento den z mrtvých. Obvykle se jí posvěcený velikonoční beránek, který má pomoci najít v životě ztracenou cestu.

Žena, muž, dívka a chlapec malují velikonoční kraslice Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Kdy je letos Velikonoční pondělí a které obchody otevřou?

Velikonoce jsou křesťanský svátek, který oslavuje zmrtvýchvstání Ježíše a připadá na první neděli po prvním úplňku po jarní rovnodennosti. Velikonoční pondělí tak může v závislosti na prvním jarním úplňku vycházet na 22. března až 26. dubna. Letos je to 10. dubna.

Jelikož je Velikonoční pondělí uznávaným svátkem, všechny obchody s rozlohou nad 200 m² budou mít dle zákona zavřeno. Nakoupit můžete pouze v menších provozovnách, jako je Tesco Expres či vybrané pobočky Coop.

Mazanec bez práce, a navíc se slevou!

Velikonoční vaření a pečení

Ke každému svátku patří tradiční recepty a Velikonoce nejsou výjimkou. Velmi oblíbená je velikonoční nádivka, jejíž důležitou součástí jsou čerstvé jarní byliny, jako jsou kopřivy nebo medvědí česnek. Často se konzumuje právě na Zelený čtvrtek.

Velikonoce se neobejdou ani bez sladkého pečení. Naprostou klasikou je mazanec, který se připravuje na Boží hod, či velikonoční beránek, kterého si křesťané nechávají v kostele ten den posvětit a teprve poté jej konzumují. Jidášovu zradu připomínají jidáše, které se pečou na Škaredou středu. V některých oblastech se také pečou velikonoční perníčky.