Bílá, červená, jarní či šalotka. Znáte všechny druhy cibule a víte, na co kterou použít?

Různé druhy cibule na dřevěném podkladu photocrew1 / Shutterstock.com

To, že je cibule nositelem chuti, ví snad každá hospodyňka. Leckterá však může mít zmatek v tom, jaké druhy existují a k čemu jsou vlastně vhodné. Důležité je vědět, že nejsou libovolně zaměnitelné. Základem většiny českých jídel je klasická žlutá cibule, bílá zase najde využití při přípravě pomazánek a dipů, s červenou vykouzlíte úžasný guláš a jarní vylepší každý salát či pomazánku. Prozradíme vám, jak se jednotlivé druhy liší.

Přečtěte si také

Tofu v hlavní roli: Co byste o něm před nákupem měli vědět?

Léčivá síla cibule

Ačkoli vypadá obyčejně a stojí pouze pár korun, cibule je nositelkou mnoha skvělých vlastností, které mohou příznivě ovlivňovat lidské zdraví. Cibule obsahují alicin, který je přírodním antibiotikem, takže chrání organismus před viry způsobujícími záněty horních cest dýchacích. Ne nadarmo z ní naše babičky připravovaly u dětí tak neoblíbený cibulový sirup nebo čaj s medem.

Kromě ohromného množství vody obsahuje cibule vitamíny C, D, E, B6, B12, karoten, thiamin, riboflavin či niacin. Také obsahuje velké množství železa, zinku, draslíku, vápníku, sodíku, mědi či jódu. Pomáhá chránit kardiovaskulární systém, snižuje cholesterol, upravuje krevní tlak, je prevencí proti cukrovce a příznivě působí též na trávicí soustavu.

Nezapomeňte koupit cibuli v akci

Cibule kuchyňská

V české kuchyni je asi nejpoužívanějším druhem žlutá cibule, též zvaná kuchyňská. Ta má typicky žlutohnědou slupku a žlutobílou dužinu, dorůstá středních až velkých rozměrů a je poměrně levná. V syrovém stavu má výraznou štiplavou chuť a její čpavá vůně dráždí nejen nos, ale i oči.

Vzhledem ke své výrazné chuti je žlutá cibule ideální k tepelné úpravě, díky níž změkne, zjemní a zesládne. Tato cibule tvoří základ většiny českých jídel, ať už je to omáčka, polévka nebo masové směsi. V syrovém stavu se skvěle hodí na „okořenění“ různých pochoutek k pivu, jako jsou tlačenka nebo tatarský biftek.

Dvě cibule na prkénku a sirup v lahvičce se lžičkou Piotr Wytrazek / Shutterstock.com

Cibulový sirup proti kašli

Pamatujete domácí cibulový sirup, který vám připravovala babička, když jste v dětství stonali? Cibulová šťáva pomáhá rozpouštět hlen a podporuje vykašlávání, med zase působí protizánětlivě a jako dezinfekce. I vy si z nich proto můžete připravit účinný prostředek proti kašli a nachlazení.

K jeho přípravě budete potřebovat pouze žlutou cibuli a med. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky, které rozložíte na dno širokého hrnce nebo pánve a zalijete medem tak, aby ani kousek nekoukal. Asi 30 minut zahřívejte při velmi nízké teplotě, aby med nepřišel o své prospěšné vlastnosti. Výsledný sirup nalijte i s cibulí do sklenice a pečlivě uzavřete. Užívejte jako jiný sirup proti kašli.

Na co se používá bílá cibule?

Méně výraznou sestrou žluté cibule je cibule bílá. Ta dorůstá zhruba stejných rozměrů, ale má bílou dužinu i slupku a mnohem méně výraznou chuť. Při krájení téhle krásky vám slzy do očí nevhrknou. Ačkoli se s ní v české kuchyni příliš často nesetkáváme, v obchodech je běžně k dostání.

Bílá cibule není tak vhodná k tepelné úpravě, větší využití najde spíš ve studené kuchyni, a to při přípravě nejrůznějších dipů, pomazánek a omáček. Hodí se také do salátů, kde příjemně podtrhne chuť zeleniny, ale nezastíní ji.

Maso s červenou cibulí na salátové lůžku Stepanek Photography / Shutterstock.com

Použití červené cibule

Výrazná fialovo červená slupka a červeno bílá dužina. Tak vypadá červená cibule, jejíž chuť může jít od sladkých a jemných tónů až po výrazné a štiplavé. Nejčastěji se pěstuje ve Středomoří, kde se také nejvíce používá při vaření.

Nepřekonatelná je v kombinaci s červeným masem, guláši dodá nejen výraznou chuť, ale i krásnou tmavou barvu. Velmi často se z ní také připravují nejrůznější slané marmelády a čatní.

Zásobujte se do receptu máslem v akci

Kupte se slevou Máslo.

Porovnat slevy

TIP KUPI: Recept na čatní z červené cibule

Z červené cibule můžete vykouzlit naprosto dokonalé cibulové čatní, které skvěle doplní pečená masa, zeleninové polévky či sendviče. Příprava je přitom velmi jednoduchá.

Budete potřebovat:

  • 5 ks červené cibule
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • koření (3 kuličky jalovce, 3 snítky tymiánu a 1 snítka rozmarýnu)
  • 3 lžíce másla
  • 2 lžíce povidel
  • sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy:

Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Na pánvi rozpusťte máslo a nechte cibuli mírně zesklovatět. Přidejte ocet, koření, dochuťte solí a pepřem a za stálého míchání restujte, dokud cibule nezačne karamelizovat. Nakonec přidejte povidla a ještě chvíli duste. Hotové čatní umístěte ještě horké do sklenic a ty postavte víčkem dolů, než vychladnou.

Pomazánka s jarní cibulkou Diana Taliun / Shutterstock.com

Jaká část jarní cibulky se jí?

Chuť i způsob jejího použití by se dal spíše přirovnat pažitce. Jarní cibulka, též cibule zimní či sečka, se totiž nejvíce používá jako posyp některých jídel, kterým dodá potřebný šmrnc. Nehodí se pro klasickou teplou kuchyni, protože při tepelné úpravě rychlé ztrácí svou výjimečnou chuť.

Jarní cibulka se využívá celá, tedy zelená nať i bílá cibulková část. Je jemná a křehká, takže se skvěle hodí na použití ve studené kuchyni, a to především do salátů, pomazánek a dipů. Nepřekonatelný je také čerstvý chléb s máslem posypaný jarní cibulkou.

Jaký je rozdíl mezi šalotkou a cibulí?

Velmi jemnou a lehce štiplavou chuť nabízí chuťovým pohárkům šalotka, též zvaná množilka. Tato cibule roste v trsech, je menší, může být kulatá či podlouhlá a jednotlivé poddruhy mají různé barvy, od růžové až po hnědou. Vzhledem ke své jemné chuti není vhodná jako základ omáček a pod masa, místo toho se přidává do mnohem jemnějších pokrmů.

Šalotka najde využití ve francouzské kuchyni, třeba do beurre blanc nebo barigoule, ale skvěle se hodí i do pokrmů středomořské kuchyně, například mořských plodů nebo risotta. Jemná chuť ji předurčuje k využití i ve studené chuti, a to buď do salátů nebo pomazánek.