Znáte Cavu? Víme, jak se liší od Prosecca a jaké míchané drinky z ní připravíte

Sklenice šumivého nápoje s jednohubkami v pozadí frantic00 / Shutterstock.com

Cava je šumivé víno, které v mnohém připomíná Prosecco. Hlavní rozdíl však spočívá v tom, že pochází ze Španělska, konkrétně z oblasti Katalánska na severozápadě země. Vyrábí se tradiční metodou podobně jako šampaňské, tedy druhotným kvašením bílého nebo růžového vína v láhvi. Je ovšem cenově dostupnější a hodí se k většině pokrmů od typicky španělských tapas přes mořské plody až po drůbeží maso. Pít ji můžete samotnou, ale poslouží i jako základ nejrůznějších koktejlů.

Přečtěte si také

Vkladní knížky jsou pomalu minulostí. Kdo je ruší a kde se dají ještě založit?

Pod horkým španělským sluncem

Až 95 % produkce Cavy pochází z katalánské oblasti Penedès. A právě původ hroznů zásadně ovlivňuje výslednou chuť a aroma nápoje.

Místní krajinu chrání před chladným vzduchem ze severu pohoří Garraf a Montserrat. Slunce tu má obrovskou sílu a půda je velmi úrodná. Cava tedy zaujme plnou chutí a celkově je výraznější než italské Prosecco, které si naopak oblíbíte pro jeho jemnost a lehkost.

Nedáte dopustit na klasiku?

Zrání v lahvi

Pravá Cava vzniká klasickou šampaňskou metodou, zraje tedy přímo v lahvi. Tento proces je poměrně náročný a trvá minimálně devět měsíců. Kvalitnější Cava Reserva zraje až 15 měsíců, exkluzivní Cava Gran Reserva potřebuje dokonce 30 měsíců. Pak teprve má dokonalé parametry. Podle toho se samozřejmě odvíjejí také ceny, které začínají na částce pod 200 Kč, ale mohou se vyšplhat až na několik tisíc.

Sklenice koktejlu s mátou Candice Bell / Shutterstock.com

Doma, v tapas baru i luxusní restauraci

Cava se stejně dobře hodí pro teplé letní večery i výjimečné příležitosti. Podávat by se měla při teplotě okolo 7 °C a skvěle doplní středomořskou kuchyni i nejrůznější delikatesy včetně zrajících sýrů, sušené šunky nebo oliv.

A pokud vám už nebude chutnat samotná, není nic jednoduššího, než si z ní připravit osvěžující koktejl. Cava je výbornou hlavní ingrediencí míchaných nápojů. Vyznačuje se jedinečnou vůní, svěžestí, dlouhotrvajícím perlením a ovocnou chutí.

Osvěžte se sladkým koktejlem

Agua de Valencia

Budete potřebovat:

Postup:

Tento oblíbený Spritz nejlépe chutná, když ho nenamícháte do skleničky, ale do džbánu.

  1. Nejdříve do něj vymačkejte 200 ml pomerančové šťávy, případně použijte kvalitní čerstvý džus.
  2. Přilijte Cavu, většího panáka ginu a stejné množství vodky.
  3. Podle chuti přidejte ještě cukr a nechte drink dostatečně vychladit v lednici.
  4. Nakonec ho ozdobte kousky ovoce, například broskvemi nebo jahodami.